Το 58% των υπαρχουσών μεταδιδόμενων ασθενειών
ήδη έχουν εμφανίσει τάση επιδείνωσης εξαιτίας των κλιματικών κινδύνων
Δεν είναι πυροτέχνημα μιας εκστρατείας, είναι φαινόμενο που
ήρθε για να μείνει, δίνοντάς μας εικόνες από ένα δυστοπικό μέλλον σαν ταινία φαντασίας. Ο λόγος φυσικά για την κλιματική αλλαγή με επιπτώσεις όπως είναι η υγεία, η μείωση της αγροτικής παραγωγής, η έλλειψη νερού και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
- Τα παιδιά και τα εγγόνια μας μπορεί να μην γνωρίσουν διάφορα μέρη της Γης, όπως τα εξωτικά νησιά.
«Ο χρόνος τελειώνει για τα νησιά Φίτζι» έγραψε πριν λίγες μέρες η Deutsche Welle, σε μια δραματική είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου.
Η στάθμη του ποταμού Ρήνου αναμένεται να πέσει πολύ κάτω από ένα κρίσιμο επίπεδο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οδηγώντας σε περαιτέρω αναταραχές στις μεταφορές ενεργειακών προμηθειών σε μία από τις πιο ζωτικές υδάτινες οδούς της Ευρώπης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Η κλιματική κρίση επιδεινώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στη Γαλλία λόγω της υπερθέρμανσης.
Μια νέα μελέτη συνοψίζει, πιο ολοκληρωμένα από κάθε άλλη φορά, τις δυνητικές απειλές για την ανθρωπότητα εξαιτίας της συσχέτισης της υγείας και του κλίματος.
Οι διάφοροι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν χειροτερεύσει πάνω από τις μισές (ποσοστό 58%) των ανθρώπινων μεταδιδόμενων ασθενειών, εκτιμά μία νέα αμερικανο-σουηδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αναδεικνύει τους περαιτέρω κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή και εξελιχθεί σε κανονική κλιματική κρίση.
Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες κυρίως λόγω της διευκόλυνσης της μετάδοσης διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών (κατά κύριο λόγο βακτηρίων και ιών) είτε μέσω του νερού είτε μέσω των τροφίμων. Οι ερευνητές, βρήκαν 3.213 δημοσιευμένες εμπειρικές περιπτώσεις που συνδέουν 286 ανθρώπινες λοιμώδεις νόσους με δέκα κλιματικούς κινδύνους, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Από αυτές, οι 277 διαπιστώθηκε ότι έχουν επιδεινωθεί από τουλάχιστον έναν κλιματικό κίνδυνο.
Συνολικά, εκτιμήθηκε ότι το 58% των υπαρχουσών μεταδιδόμενων ασθενειών που είναι γνωστό ότι πλήττουν τους ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν οι έξι στις δέκα, ήδη έχουν εμφανίσει τάση επιδείνωσης εξαιτίας των κλιματικών κινδύνων. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει -π.χ. μέσω πλημμυρών και καταιγίδων- τους ανθρώπους πιο κοντά στα παθογόνα μικρόβια, διευρύνοντας έτσι συνεχώς την έκταση της Γης όπου τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι δυνατό να μεταδώσουν ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, ο πυρετός της Λάσα, η νόσος των λεγεωναρίων, η νόσος Lyme κ.ά.
- Επίσης σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα,περίπου 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν έως το 2050 παγκοσμίως για να ξεφύγουν από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον δημοσίευσε μια έκθεση, που συμπληρώνει την πρώτη έκθεση αυτού του είδους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2018 και επικεντρωνόταν εκείνη την περίοδο σε τρεις περιοχές του κόσμου: την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική. Προέβλεπε τότε 143 εκατομμύρια «κλιματικούς μετανάστες» έως το 2050 για αυτές τις αναπτυσσόμενες περιοχές.
Αυτή τη φορά, η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε άλλες τρεις περιοχές: την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη βόρεια Αφρική όπως και μια περιοχή που αποτελείται από την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, προκειμένου να αναπτύξει «μια παγκόσμια εκτίμηση», εξήγησε ο Γιούργκεν Φόγκελε, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε αυτήν την έκθεση.
«Εάν οι χώρες αρχίσουν τώρα να μειώνουν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αποκλίσεις αναφορικά με την ανάπτυξη, να αποκαθιστούν τα ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα και να βοηθούν τους ανθρώπους να προσαρμόζονται, η κλιματική μετανάστευση θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 80%, στους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050», υπογράμμισε.
Αντιθέτως, χωρίς τη λήψη αποφασιστικής δράσης, θα υπάρξουν «hotspots» κλιματικής μετανάστευσης, προειδοποίησε, με σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες υποδοχής, που δεν είναι συχνά καλά προετοιμασμένες στο να υποδεχθούν πολλούς επιπλέον μετανάστες.
«Η πορεία των κλιματικών μεταναστεύσεων κατά τη διάρκεια του προσεχούς μισού αιώνα εξαρτάται από τη συλλογική δράση μας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Φόγκελε, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει δράση «τώρα». Προς το παρόν, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι έως το 2050, η υποσαχάρια Αφρική θα μπορούσε να δει έως 86 εκατομμύρια κλιματικούς μετανάστες, η ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός 49 εκατομμύρια, η νότια Ασία 40 εκατομμύρια, η βόρεια Αφρική 19 εκατομμύρια, η Λατινική Αμερική 17 εκατομμύρια, η ανατολική Ευρώπη και η κεντρική Ασία, 5 εκατομμύρια.