Γεγονότα πολλά που σημάδεψαν

τις ζωές μας και τη χώρα,

στιγμές χαράς και ανάτασης μέσα στο γκρίζο

Το 2022 μόλις το καλοσωρίσαμε κι όχι με τις τιμές που του άρμοζαν έξαιτίας της πανδημίας,  που την κληροδότησε στο νέο έτος ο γερο-χρόνος που έφυγε,  όπως λέμε -και σιχαίνομαι όταν το ακούω-  πλήρης, 365 ημερών…

Η νέα χρονιά σαν ένα άδειο τετράδιο,  σαν αυτά των μαθητικών μας χρόνων που στο καρτελάκι γράφαμε μαζί με το «της μαθητρίας» και το έτος,  περιμένει να γεμίσει με γεγονότα και ιστορίες.

Το παλιό τετράδιο της περσινής χρονιάς πάντως είχε απ’όλα κι όταν άρχισα να το ξεφυλλίζω έτσι για μια τελευταία φορά πριν αρχειοθετηθεί μαζί με τ’ άλλα θυμήθηκα τι πρέπει… να θυμάμαι.

  1. Ακόμα μια χρονιά στη σκιά της πανδημίας, μια χρονιά που ξεκίνησε «Δέλτα» για να καταλήξει «Όμικρον» και ποιος ξέρει πόσα άλλα ονόματα του ελληνικού αλφαβήτου θα μας βρούν ακόμα, πριν η covid-19, γίνει ενδημική και μείνει πίσω μας.
  2. Μια χρονιά μοιρασμένη, γεμάτη γεγονότα, που άλλα θα έγιναν ιστορία κι άλλα τόσα που έγιναν η δική μας μικρή ιστορία.  Μια νέα ζωή που φέτος ακούστηκε το πρώτο της κλάμα,  ζευγάρια που ένωσαν τις ζωές τους αντιστεκόμενα στο γκρίζο,  απώλειες, ασθένειες, άλλες με την ανακούφιση που δίνει το άκουσμα της λέξης «αντιμετωπίζεται», κι άλλες όχι.

Όπως τώρα με το κλείσιμο της χρονιάς που καταλαβα πόσο κοντά μας  μπορεί να είναι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη με τον παλιο-ιό ή ένας άνθρωπος που έφυγε εξαιτίας του.

  1. Απώλειες που χάραξαν τις ζωές μας αλλά κι απώλειες που έγιναν το τέλος εποχής. Μίκης, Φώφη, ο καθένας στο δικό του μέτρο με το θάνατό τους ένωσαν τους Έλληνες, σ’ αυτό το κλισέ που λέμε, “δύσκολες εποχές”. Αλλά κι άλλες απώλειες όπως του Σήφη Βαλυράκη,  του Τόλη Βοσκόπουλου, του Βάσου Λυσσαρίδη, του Κάρολου Παπούλια στιγμάτισαν τη χρονιά που φεύγει σε λίγες ώρες.
  2. Οι τραγικές φωτιές του Αυγούστου με μακροχρόνιες συνέπειες στη φύση και τους ανθρώπους… Ο περσινός Άυγουστος θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη.Μια εθνική τραγωδία, αφού τα πύρινα μέτωπα κατέστρεψαν 950.000 στρέμματα δασικές εκτάσεις και παρθένα δάση, καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης,  σπίτια και αυτοκίνητα και άφησαν θύματα: ένα εθελοντή πυροσβέστη,  τον 38χρονο Βασίλη Φλωρά.  Mα πάνω από όλα θα έχει για πάντα την εικόνα της γηραιάς κυρίας που μέσα στη λάβα της φωτιάς που έκανε κόκκινη σαν κόλαση την ατμόσφαιρα,  ύψωνε την ικεσία της σαν μια κραυγή του Μουνχ…
  3. Νέοι όροι μπήκαν στη ζωή μας με την ευχή φέτος να μην τους ξανακούσουμε freedom pass, click away και click in shop.

Α,  έπαιξε πολύ και το mRNA αφού η περσινή χρονιά ήταν η χρονιά των εμβολιασμών και αισίως φτάσαμε στην τρίτη δόση και βλέπουμε.  2021,  200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία,  ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στη νεότερη ιστορία μας, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται με την μεγαλειώδη παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Δεν ήταν τυχαίο,  εξάλλου,  ότι η παρέλαση αυτή ήταν το τηλεοπτικό γεγονός με την μεγαλύτερη τηλεθέαση για το 2021.  «Η ακτινοβολία της επετείου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης»  επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ ρίγη συγκίνησης  προκάλεσε το μήνυμα  του σμηναγού Δημήτρη Βολακάκη του αρχαιότερου της ομάδας «Ζευς» των F-16,  από τη Μοίρα 343 στη Σούδα :«Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας».

2021, η χρονιά του “me too” για την Ελλάδα ανοιξε μετά τις δηλώσεις της Σοφίας Μπεκατώρου, αλλά η συνέχεια δόθηκε κυρίως στον καλλιτεχνικό χώρο. Κατέληξε με την προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη για τον βιασμό τεσσάρων ανδρών και του Πέτρου Φιλιππίδη που θα οδηγηθεί στο εδώλιο για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.  2021. Η χρονιά με τις 17 γυναικοκτονίες. Νεκταρία, Ελένη, Τζεβριέ κι άλλες δεκατέσσερις γυναίκες,  δολοφονήθηκαν. Μια ευχή να είναι οι τελεταίες,  μαζί με τη χρονιά που έφυγε.

Το 2021 είχε και στιγμές χαράς που μας έδωσαν οι αθλητές μας που συμμετείχαν στους πιο περίεργους εξαιτίας του κοροναϊού Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Ο Στέφανος Ντούσκος, ο Μίλτος Τεντόγλου,  η εθνική ομάδα πόλο ανδρών και ο Λευτέρης Πετρούνιας  μας έκαναν υπερήφανους,  την ώρα που οι πυρκαγιές έκαναν στάχτη ένα μεγάλο μέρος της χώρας.  Όμως η δήλωση που συγκίνησε ήταν αυτή του αρχηγού της Εθνικής ομάδας  πόλο των ανδρών που κατάφερε να εξασφαλίσει την κατάκτηση ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Γιάννης Φουντούλης ζήτησε συγγνώμη για τη χαρά που ένοιωσε για ένα πραγματικά κορυφαίο γεγονός που συνέπεσε με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είπε,  ζητάμε προκαταβολικά ένα “συγγνώμη” για τη χαρά και τον ενθουσιασμό μας. Με όλο τον σεβασμό,  θα  πανηγυρίσουμε αυτή την επιτυχία και θα σκεφτούμε όσα γίνονται πίσω στην Ελλάδα».

  1. Ας μην ξεχνούμε και τους συνανθρώπους μας που αυτές τις μέρες τις γιορτάζουν σ’ ένα κοντέινερ στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου μετά τον καταστροφικό σεισμό στις 27 Σεπτεμβρίου που άφησε πίσω του κι έναν νεκρό.

Γεγονότα πολλά που σημάδεψαν τις ζωές μας και τη χώρα, στιγμές χαράς και ανάτασης μέσα στο γκρίζο. Αλλά κι απλά χαμόγελα ξεγνιασιάς μετά από ένα μπάνιο με φίλους στη θάλασσα,  η «ανακάλυψη» μιας πόλης δίπλα μας, μια εκδρομή κι ένα τραπέζι με φίλους.  Ανάσες ζωής κι έκφραση ευγνωμοσύνης για όσα έχουμε και θεωρούμε δεδομένα, μα δεν είναι.

  1. Χρόνια πολλά, με υγεία, καλοτυχία και μια αξιοπρεπή ζωή για όλους μας.