Στις 6 Φεβρουαρίου του 1982, εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με την υπογραφή του Λευτέρη Βερυβάκη φτάνει στα σχολεία ανά την Ελλάδα και αναρτάται στους πίνακες ανακοινώσεων. Οι μαθητές πληροφορούνται ότι από τη νέα σεζόν δεν έχουν λόγο να παρακολουθούν τη νέα τάση στη μαθητική ποδιά…

Η ποδιά του σχολείου περνάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας… Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 42 χρόνια από την ημέρα αυτή αλλά κάποιοι όπως ο πρόεδρος της Γαλλιας Φρεντερίκ Μακρόν θέλει να τις επαναφέρει λέγοντας ότι η ιδέα είναι να δοκιμαστεί σε 100 σχολεία στη Γαλλία εθελοντικά και αν πετύχει το πείραμα, τότε θα επιβληθεί σε όλα τα δημόσια σχολεία της Γαλλίας για το 2026. Πολλοί λένε ότι το κάνει για να μαζέψει ψήφους από τους συντηρητικούς. Εγώ ξέρω ότι στις συζητήσεις μεταξύ γονέων πολλές φορές το θέμα εχει τεθεί στα σοβαρά, βλέποντας παιδιά να καθυστερούν να πάνε στο σχολείο γιατί δεν ξέρουν τι να βάλουν ή δέχονται bullying (εκφοβισμό) για αυτό που φορούν.

Μεγάλη συζήτηση εν ετη 2024… Έχετε δει μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου τι κρατάνε όλη μέρα στα χέρια τους; Ξέρετε, αλλά ίσως δεν το φωνάζετε δυνατά, διότι θα τους ενοχλήσετέ απο το Instagram ή από τα μηνύματα και από το tic toc. Το κινητό τηλέφωνο είναι προέκταση του χεριού τους και ας λέει η  έκθεση του ΟΗΕ ότι τα smartphones θα πρέπει να απαγορευτούν στα σχολεία όλου του κόσμου, ώστε να αντιμετωπιστεί η διάσπαση της προσοχής των μαθητών, να βελτιωθεί η μάθηση και να προστατευτούν τα παιδιά από τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Ποιος τον ακούει τον Οργανισμό, αφού εμείς θέλουμε ήσυχο τον …Οργανισμό, μας χωρίς πολλές πολλές κόντρες. Ελάτε σε σπίτι οικογένειας με μαθητή-τρια Γυμνάσιου ή Λυκείου και θα καταλάβετε. Αφήστε που και οι καθηγητές μέσω εφαρμογών στα κινητά στέλνουν εργασίες στους μαθητές τους. Νέα ευκαιρία για να το έχουν στα χέρια τους και… νέα εγκεφαλικά για τους γονείς που βλέπουν ότι έχουν ρίξει το διάβασμα στον …κόκορα! Και στο σχολείο, που ολοι λέγαμε απαγορεύεται αφού υπάρχει σχετική εγκύκλιος, να δείτε τι γίνεται.

Αντι να κοιτάνε τον πίνακα (διαδραστικός ενίοτε κι εκείνος) έχουν πάθει …αυχενικό με το να κοιτάνε προς τα κάτω. Φλωράς πλέον δεν υπάρχει. Η χρήση κινητών τηλεφώνων στις σχολικές τάξεις απαγορεύεται. Στη χώρα μας η απαγόρευση αυτή ισχύει ήδη από το 2006 με απόφαση της τότε Υπουργού Παιδείας, της αείμνηστης Μαριέττας Γιαννάκου. Την εφαρμόζει κανείς; Κανείς.

Η Ολλανδία αποφάσισε την απαγόρευση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου από την 1η Ιανουαρίου 2024. Στη Γαλλία και στη Φινλανδία πρωτοεφαρμόσθηκε το 2018, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία είναι στην κρίση των εκπαιδευτικών και των διευθυντών αν θα αφήνουν τα παιδιά ή όχι να έχουν κινητά μέσα στην τάξη.

Στον πατροπαράδοτο τρόπο εκμάθησης στα σχολεία κάνει στροφή η Σουηδία, μετά τον «προβληματικό» δρόμο της υπερ-ψηφιοποίησης που είχε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι τα ψηφιακά εργαλεία μάλλον βλάπτουν παρά ενισχύουν τη μάθηση» ανέφερε τον Αύγουστο το ερευνητικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. «Οι μαθητές πρέπει να συγκεντρώνονται και να μελετούν. Τα κινητά τηλέφωνα είναι ενοχλητικά, όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες.

Πρέπει να προστατεύσουμε τους μαθητές από αυτό». Μεγάλη συζήτηση και αυτή. Ε, δεν είναι μόνο για συζήτηση η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ή η τεχνητή νοημοσύνη. Είναι και η χρήση του κινητού στο σχολείο από μαθητές αλλά και από καθηγητές.