Αυτά έχουν σημασία, όλο τον χρόνο και κάθε χρονιά

Εάν δεν φάμε amuse bouche με βιολογικό αυγό με αχινό, άγριο φύκι του βουνού ψημένο σε φωλιά από παπαρούνες, αρωματισμένο με εκχύλισμα από πευκοβελόνες, νεαρά πράσα μπρεζέ και μους κουρκουμά στα άχυρα, πώς θα καταλάβουμε γιορτές;

Δεν γνωρίζετε τι είναι όλα αυτά; Ακόμη καλύτερα! Πολλά εστιατόρια ποντάρουν στο εφέ, στην έκπληξη, στις άγνωστες λέξεις για το πανάκριβο, εορταστικό μενού τους που υπόσχεται μοναδικές απολαύσεις για τον ουρανίσκο. Συχνά δεν σε περιμένει καμιά ιδιαίτερη απόλαυση και όταν έρθει ο λογαριασμός, το φαγητό σού κάθεται, κυριολεκτικά, στον λαιμό.

Αλλά εκεί, επιμένεις. Και τον επόμενο χρόνο που φτάνει η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αρχίζεις και πάλι το ψάξιμο. Πού θα γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου; Πού θα φάμε παρμαντιέ με καπνιστό χέλι Μεσολογγίου και μαύριο χαβιάρι, χτένια με λεμονάτο πουρέ κουνουπιδιού, κόκκινη ρόκα, γύρη και πίκλες µανιταριών shimeji, φιλέτο από µοσχάρι γάλακτος µε πουρέ καρότου, µανιτάρια king oyster και σάλτσα Syrah ή σφυρίδα σε κρούστα από λιναρόσπορο µε µυρωδικά και εσπεριδοειδή, ταµπουλέ από φρέγκολα και σάλτσα µπουγιαµπέσας, ganache από σοκολάτα καραµέλας GF παντεσπάνι και κοµπόστα φινόκιο, παραδίδοντας μαζί με τον λογαριασμό και το πορτοφόλι μας;

Αν με ρωτήσετε, θα σας πω ότι καλύτερα και οικονομικότερα από παντού θα φάμε στο σπίτι μας και δεν χρειαζόμαστε εορταστικά ελάφια ούτε φουά-γκρα ούτε νεαρά πράσα μπρεζέ. Υπάρχουν τόσες νόστιμες παραδοσιακές συνταγές και τόσα ποιοτικά ντόπια κρασιά που θα μας ικανοποιήσουν και με το παραπάνω. Αλλά αυτά δεν είναι και τόσο σημαντικά. Η θαλπωρή μιας ζεστής συντροφιάς, το τσούγκρισμα των ποτηριών με τους ανθρώπους που αγαπάμε και θέλουμε δίπλα μας, αυτά έχουν σημασία.

Όχι μόνο σήμερα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά όλο τον χρόνο και κάθε χρονιά.

Ευτυχισμένο το 2019!