Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν στον ΟΦΗ ο Πέπε Μελ κάνει αυτό που κανένας
από τους προκατόχους του
τα τελευταία χρόνια
δεν τόλμησε.
Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και τα τελευταία χρόνια ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι η ολοένα αυξανόμενη αξιοποίηση νεαρών παικτών. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει «πέσει» σε όλη την Ευρώπη και οι προπονητές δε διστάζουν να ρίξουν «στα βαθιά» ποδοσφαιριστές 17 και 18 ετών, εφόσον κρίνουν ότι είναι έτοιμοι.
Δυστυχώς η Ελλάδα δεν ακολουθεί αυτή την τάση και οι λίγες εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Οι Έλληνες προπονητές φοβούμενοι ότι θα χάσουν τη θέση τους, εάν ρισκάρουν με τη χρησιμοποίηση νεαρών παικτών, τους… καίνε στο ζέσταμα ενώ και οι ξένοι τεχνικοί-στην πλειοψηφία τους-
όταν έρχονται να δουλέψουν στη χώρα μας, επηρεάζονται από το γενικότερο κλίμα και ακολουθούν την ίδια τακτική, υπό την πίεση των παραγόντων.
Ο νέος τεχνικός του ΟΦΗ για παράδειγμα, ο πολύπειρος Ισπανός Πέπε Μελ, εκτός από τις επιτυχημένες παρουσίες που είχε στους πάγκους των ομάδων που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία, έχει αποδείξει στην καριέρα του ότι είναι προπονητής που δίνει έμφαση στην ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών, αφού 35 παίκτες κάτω των 20 ετών έχουν κάνει ντεμπούτο σε επαγγελματική κατηγορία υπό τις οδηγίες του. Ένας από αυτούς είναι και ο Πέδρι που διαπρέπει τώρα στη Μπαρτσελόνα αλλά προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα της Λας Πάλμας από τον Μελ σε ηλικία μόλις 16 ετών.
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν στον ΟΦΗ ο Πέπε Μελ κάνει αυτό που κανένας από τους προκατόχους του τα τελευταία χρόνια δεν τόλμησε.
Να ρίξει στα βαθιά κάποιον ή κάποιους από τους νεαρούς παίκτες της ομάδας και να… ξεκολλήσει το τοπικό συγκρότημα από τις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας λίστας που καταγράφει τη χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών κάτω των 20 ετών.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στους αγώνες που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα για τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, σκόραραν 14 ποδοσφαιριστές γεννημένοι το 2003 και μετά…
Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας του ΠΑΟΚ,
ο οποίος σκόραρε στον αγώνα με την Ελσίνκι.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι μακράν οι περισσότεροι νεαροί σκόρερ καταγράφηκαν στη θεωρητικά δυσκολότερη διοργάνωση:
Οκτώ στο Champions League και από μόλις τρεις στο Europa και το Conference League. Οι μικρότεροι όλων σκόραραν, μάλιστα, στο ίδιο ματς:
ο Ιλεκινά της Αντβέρπ και ο Γκουέι της Μπαρτσελόνα
θα μπορούσαν να πηγαίνουν μαζί σχολείο στη Γ’ Λυκείου, αφού είναι γεννηθέντες το 2006!
Η ιστορία του ποδοσφαίρου έχει αποδείξει ότι όσοι εμπιστεύονται τα νιάτα, μόνο οφέλη μπορούν να αποκομίσουν και αυτοί που θεωρούν ότι πάνε στα σίγουρα με τις δοκιμασμένες λύσεις, παραμένουν στάσιμοι.