Ο σκύλος-οδηγός δεν αποτελεί απλό κατοικίδιο,

αλλά προέκταση του σώματος του επιβάτη

Είχα την τύχη να γνωρίσω την πρώτη Λάρα  και μαζί με το αφεντικό της την Ιωάννα-Μαρία να βρεθούμε μαζί με παρέα για διακοπές, σ’ ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων.

Το μαύρο Labrador-Retriever που εργάστηκε ως σκύλος-οδηγός από τον Οκτώβριο του 2005 έως το 2009, ήταν ένα ήρεμο πανέμορφο ζώο που σύντομα στην περαντζαδα του νησιού έγινε «πρώτο όνομα».

Όταν έπιασε δουλειά στην Ελλάδα, η έννοια των σκύλων-οδηγών ήταν σχεδόν άγνωστη και το νομικό πλαίσιο που επέτρεπε την πρόσβασή τους, ανύπαρκτο. Χάρη στην αφοσίωσή της, τον χαρακτήρα της και την απίστευτη υπομονή της λαμπραντορίνας, πάρα πολλοί Έλληνες έμαθαν, αποδέχτηκαν και αγάπησαν τους σκύλους-οδηγούς τυφλών.

Ακολουθώντας πιστά το αφεντικό της, την Ιωάννα- Μαρία Γκέρτσου, ψυχολόγο και πρόεδρο της Σχολής Λάρα, έζησε και ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου. Έτσι βρεθήκαμε στις διακοπές στο μικρό νησί.

«Buona sera Λάρα» «Kαλό απόγευμα» της  φώναζαν με την τραγουδιστή προφορά τους οι Ιταλοί που παραθέριζαν στο νησί. Μια οικογένεια μόνο όλη κι όλη εξέφρασε την δυσφορία της όταν η Λάρα και η Ιωάννα- Μαρία έμπαιναν στην θάλασσα ή έκαναν παιγνίδια στην παραλία. Το περιστατικό μου ήρθε στο νου ,όταν πριν λίγες ημέρες  ένας  επαγγελματίας οδηγός ταξί,  που  αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή κοπέλα εξαιτίας του σκύλου οδηγού που χειριζόταν καταδικάστηκε σε 3.000 ευρώ πρόστιμο και τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή, σε μια ιστορική απόφαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Ελλάδα.

Η  πρώτη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του οδηγού δημιούργησε και το δεδικασμένο υπέρ των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Ο Σύλλογος Σκύλοι Οδηγών Ελλάδος και η πρόεδρός του, Ζωή Γερουλάνου, εξέδωσαν ανακοίνωση, εξηγώντας ότι ο λόγος της εν λόγω μήνυσης, που δημιούργησε και το δεδικασμένο υπέρ των ατόμων με προβλήματα όρασης, έγινε «για να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτόν τον κόσμο-ο σκοπός τους είναι να εξυπηρετούν».

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για μια «νίκη» που επιβάλλει πια το «αυτονόητο».

Η επιτυχία ήταν ότι ενεργοποιήθηκε ο αντιρατσιστικός νόμος, και συγκεκριμένα το άρθρο 11 του 4443/2016, που απαγορεύει την άρνηση παροχής υπηρεσιών για λόγους, μεταξύ άλλων, φυλής, χρώματος, καταγωγής και φυσικά αναπηρίας», εξηγούσε πρόσφατα  ο τυφλός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, που χειρίστηκε την υπόθεση. «Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε ότι ο σκύλος-οδηγός δεν αποτελεί απλό κατοικίδιο, αλλά προέκταση του σώματος του επιβάτη».