«Πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, γιατρούς, φάρμακα»
Μετά τον σάλο που ξέσπασε λόγω του διαφημιστικού σποτ, η οργανωτική επιτροπή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας προχώρησε στην ακύρωσή του.
«Το μήνυμά μας παρερμηνεύθηκε»,είπαν οι διοργανωτές. « Το σποτ παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωσή της από λανθασμένα στερεότυπα».
Μα σοβαρά τώρα, αυτό που λείπει για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας είναι τα συνέδρια; Το πρόβλημα είναι οι ανύπαρκτες πολιτικές που θα έπρεπε να υπάρχουν ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά.
Όσοι έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία, γνωρίζουν πολύ καλά πόσες χιλιάδες ευρώ χρειάστηκε να ξοδέψουν σε γιατρούς και φάρμακα, πόση γραφειοκρατία έπρεπε να αντιμετωπίσουν για να πάρουν κάποια χρήματα πίσω, τι ζόρια αντιμετώπισαν στη δουλειά τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την ψυχοφθόρα ιστορία που μπορεί να κρατήσει χρόνια. Δεν θα μπορούσε να τα γράψει κάποιος καλύτερα από τον πρόεδρο των φαρμακοποιών του Ηρακλείου Αριστοτέλη Σκουντάκη, ο οποίος ζει την αγωνία των ζευγαριών,πίσω απο τον πάγκο του φαρμακείου του:
«Θλίβομαι πραγματικά», έγραψε, «όταν ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, η ελληνική πολιτεία το αντιμετωπίζει με μεγάλη αδιαφορία. Ως φαρμακοποιος, καθημερινά σχεδόν,βρίσκομαι πρόσωπο με πρόσωπο, με ζευγάρια που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν λόγο προβλημάτων υγείας και υπογονιμότητας. Γίνομαι αποδέκτης της αγωνίας, του άγχους, της απογοήτευσης, της στεναχώριας, της μοναξιάς που βιώνουν πολλά ζευγάρια, και κυρίως οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ένα παιδί.
Και η αγωνία τους χειροτερεύει γιατι καμία ουσιαστική βοήθεια δεν λαμβάνουν από την πολιτεία στα θέματα της φαρμακευτικής περίθαλψης και της ψυχολογικής στήριξης. Τα φάρμακα τα οποία χρειάζονται για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δεν καλύπτονται εξολοκλήρου απο το ασφαλιστικό σύστημα, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια αυτά, να ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ απο την τσέπη τους. Ξοδεύουν περιουσίες χωρίς καμία κρατική στήριξη, σε ιατρικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία κάποιων αρμοδίων που κόπτονται για το δημογραφικό πρόβλημα στην χώρα μας.
Δεν χρειαζόμαστε και άλλα συνέδρια για την υπογονιμότητα, στα οποία μάλιστα συμμετέχουν άσχετοι και αναρμόδιοι, αλλά συγκεκριμένες πολιτικές που θα στηρίξουν έμπρακτα και τα ζευγάρια που θέλουν αλλά δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν, αλλά και τους νεαρούς γονείς με συγκεκριμένες δωρεάν παροχές στα φάρμακα των βρεφών και των παιδιών, με στήριξη του μητρικού θηλασμού, με δωρεάν παροχή γάλακτος και βρεφικών τροφών, με ίδρυση παιδικών σταθμών και πολλά άλλα.
Χρειαζόμαστε ουσιαστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το σχολείο και όχι ηθικοπλαστικές προσεγγίσεις. Επιτέλους, χρειαζόμαστε αποτελεσματικές πολιτικές και όχι συνέδρια».