Βαρύ είναι το φορτίο που καλούνται να σηκώσουν οι διοικήσεις των σωματείων που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία…

Με τη συμμετοχή μόλις δύο κρητικών ομάδων ξεκίνησε -στην ώρα της φέτος και αυτό είναι είδηση-η Σούπερ Λιγκ 2.

Ο νεοφώτιστος Γιούχτας και τα έμπειρα Χανιά εκπροσωπούν τη Μεγαλόνησο στο δεύτερο τη τάξει εθνικό μας πρωτάθλημα που έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια και δικαίως θεωρείται ως ένα από τα πιο υποβαθμισμένα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Λίγες μέρες πριν από τη σέντρα, η αποχώρηση του ΟΦ Ιεράπετρας, επιβεβαίωσε για τις ομάδες (και) από την Κρήτη το πόσο βαρύ είναι το φορτίο που καλούνται να σηκώσουν οι διοικήσεις των σωματείων που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία…

Μόλις δύο σεζόν πίσω (2021-22), στη Σούπερ Λιγκ 2 αγωνίστηκαν πέντε κρητικές ομάδες, εκ των οποίων οι τρεις πλέον βρίσκονται στα τοπικά πρωταθλήματα (Εργοτέλης, Ηρόδοτος, ΟΦΙ).

Δύο από τις πιο ιστορικές ομάδες του Ηρακλείου, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της οικονομικής εξουθένωσης στην οποία υποβάλλονται τα σωματεία που μετέχουν στην κατηγορία και ειδικότερα ασφαλώς, αυτά που δεν έχουν έναν επιφανή επιχειρηματία να τους στηρίζει.

Ο Εργοτέλης που επί σειρά ετών ήταν μέλος της Σούπερ Λιγκ 2,

με εξαιρετικές πορείες μάλιστα (φθάνοντας και στο κατώφλι της ανόδου), δε μπόρεσε πέρσι το καλοκαίρι να αντέξει το βάρος κι αφού τον καταχρέωσε ο Αιγύπτιος Σάμι, αναγκάστηκε να πέσει δύο κατηγορίες.

Μία από τα ίδια και για τον Ηρόδοτο που δύο φορές την τελευταία πενταετία βρέθηκε στη Σούπερ Λιγκ 2 αλλά δε μπόρεσε να σταθεί αξιοπρεπώς και επέλεξε φέτος να συνεχίσει στο τοπικό για να εξυγιανθεί σε όλους τους τομείς.

Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω χρονικά, υπάρχει το παράδειγμα του Πλατανιά. Μια ομάδα που αγωνίστηκε για έξι συναπτές σεζόν στη Σούπερ Λίγκα, έπεσε κατηγορία και μετά από δύο σεζόν στη Σούπερ Λιγκ 2, διαλύθηκε κυριολεκτικά και αδυνατεί μέχρι σήμερα να επανασυσταθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι την περασμένη χρονιά υπήρχε στο πρωτάθλημα και η Επισκοπή, η οποία υποβιβάστηκε με ευθύνη γι’ αυτό το γεγονός να φέρει κυρίως ο οικονομικός παράγοντας, καθώς η ΠΑΕ δεν είχε λάβει αδειοδότηση και συνεπώς ήταν αδύνατο να στηθεί κανονικά.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι μετά τη γιγάντωση της κατηγορίας -με ευθύνη της Πολιτείας ασφαλώς που άλλα υποσχέθηκε και τίποτα σχεδόν δεν έκανε- οι περισσότερες ομάδες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Η Κρήτη πλήρωσε βαρύ το τίμημα κι ας ελπίσουμε ότι στη μακρά λίστα των «θυμάτων», δε θα προστεθεί ο πρωτάρης και φιλόδοξος Γιούχτας που ήδη βέβαια έχει αρκετά εμπόδια να υπερπηδήσει, με πρώτο το γηπεδικό, όντας υποχρεωμένος να παίζει στην Ιεράπετρα τα εντός έδρας παιχνίδια του.