Το θέμα είναι ηθικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό
και οικονομικό
Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό, ηθικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό. Ο λόγος για την Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη σπατάλη φαγητού, που θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ ως αναγνώριση της σημασίας της Σπατάλης Τροφίμων. Όταν σ’ έναν κόσμο που έχει αρκετό φαγητό για όλους τους ανθρώπους παντού, 690 εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να πεινούν και 3 δισεκατομμύρια δε διαθέτουν χρήματα για υγιεινή διατροφή, τότε το θέμα είναι επιτακτικό κι η λύση αφορά τον καθένα μας.
Τα στοιχεία εξάλλου είναι αμείλικτα:
- Περίπου στα 1 τρισ. δολάρια τον χρόνο ανέρχεται η αξία της σπατάλης τροφίμων παγκοσμίως
- Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
- Ένας τόνος οργανικών απορριμμάτων εκλύει περίπου 1 τόνο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα (25 φορές πιο επιβλαβές από το CO2)
- Μια μέση ελληνική οικογένεια πετά περισσότερες από 460 μερίδες φαγητό
- Η αξία της σπατάλης τροφίμων μιας μέσης ελληνικής οικογένειας ανέρχεται στα 1.000€ ετησίως.
- Μόλις το 36% των νοικοκυριών δηλώνει πως δεν πετάει τρόφιμα.
Η σπατάλη τροφίμων συνυπάρχει με μεγάλο ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας στην Ελλάδα καθώς 1,35 εκατ. άτομα (12,4%) του πληθυσμού είναι αντιμέτωπα με επισιτιστική ανασφάλεια (2020).
Βρισκόμαστε στην 3η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μόλις 22% των πολιτών) ως προς την ορθή κατανόηση της ένδειξης «ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από».
Έρευνες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του ΟΗΕ δείχνουν ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα νοικοκυριά πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων, τα μισά εκ των οποίων θα μπορούσαν να είχαν καταναλωθεί με ασφάλεια. Μεμονωμένα, κάθε πολίτης στην Ελλάδα πετά κάθε χρόνο 98,2 κιλά τροφίμων. Αυτό σημαίνει πως μία τετραμελής οικογένεια πετά 392,8 κιλά τροφίμων ετησίως και συγκεκριμένα 35,6 κιλά σε λαχανικά, 24,8 κιλά σε φρούτα, 22 κιλά σε αρτοσκευάσματα, 20 κιλά σε γαλακτοκομικά, 12,4 κιλά σε ζυμαρικά και ρύζι, 10,8 κιλά σε πατάτες, 10,4 κιλά σε κρέας και ψάρι και 4,4 κιλά σε αβγά.
Σύμφωνα με το «Μπορούμε» που είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα υπάρχουν τρόποι να προσφέρουμε, για αυτό μπείτε στο site https://www.boroume.gr›. Αν θέλουμε να γίνουμε μέρος της λύσης πρέπει να:
- Ψωνίζουμε «με μέτρο»
- Επιλέγουμε τα «περίεργα» φρούτα και λαχανικά – Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορεί να μην έχουν το «σωστό» μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, γιατί διαφορετικά συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν «τέλεια» εμφάνιση.
- Μάθετε πότε στα αλήθεια “χαλάει” το φαγητό – Μαθαίνουμε πότε στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό. Τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές ημέρες μετά την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης τους.
- Τακτοποιούμε το ψυγείο μας – Οργανώνουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και καταναλώνουμε πρώτα αυτά που είναι να «χαλάσουν» σύντομα.
- Αξιοποιούμε την κατάψυξή μας – Μπορούμε να συντηρούμε φαγητό στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο, να το διατηρούμε ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Ζητάμε μικρότερες μερίδες φαγητού
- Παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό όταν τρώμε έξω
- Φτιάχνουμε λίπασμα για τα φυτά μας από τα υπολείμματα τροφών • Μεταδίδουμε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων – Διαδίδουμε το μήνυμα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», σε φίλους και συγγενείς
Δωρίζουμε το περισσευούμενο φαγητό.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι σε τοπικό επίπεδο ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου» βρίσκεται έμπρακτα στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών για την εξάλειψη ή έστω ελαχιστοποίηση του φαινομένου, έχοντας τη διαχειριστική ευθύνη της Τράπεζας Τροφίμων Κρήτης-Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης, την οποία ίδρυσε στο Ηράκλειο τον περασμένο Μάιο.
Ήδη στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας της, προωθήθηκαν περισσότεροι από δύο τόνοι τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε δομές και ιδρύματα που σιτίζουν ωφελούμενούς τους, που προσέφεραν συνεργαζόμενες εταιρείες και σούπερ μάρκετ πριν αυτά λήξουν.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου κα. Μαίρη Παχιαδάκη απηύθυνε κάλεσμα τονίζοντας ότι «η Τράπεζα Τροφίμων Κρήτης στηρίζει με θέρμη τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, γι’ αυτό παρακινούμε κάθε φορέα και πολίτη να συνδράμουμε από κοινού στην επίτευξη του στόχου αυτού».