Καθόλου αμελητέες δεν είναι οι πιθανότητες να «καταρρεύσει» η ανθρώπινη κοινωνία έως το 2050, αν δεν ληφθούν σοβαρές δράσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία
Στις αρχές του χρόνου η Ωκεανίδα σάρωσε με πρωτοφανή μανία την Κρήτη και πριν από λίγες ημέρες ο υδροστρόβιλος που χτύπησε τη Χαλκιδική άφησε πίσω του οκτώ νεκρούς και αμέτρητες πληγές μεσούσης της τουριστικής περιόδου.
Πριν από μερικά χρόνια αυτές θα ήταν ειδήσεις προερχόμενες από άλλες ηπείρους ή πιο εξωτικά κλίματα.
Και να που η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και φέρνει στο άρμα της μερικά από τα πιο σκοτεινά σενάρια για το μέλλον της χώρας μας αλλά και της ανθρωπότητας εν γένει, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μόλις χθες ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, ενεργός υποστηρικτής της προστασίας του περιβάλλοντος, εξέφρασε και πάλι τις ανησυχίες του.
Μιλώντας σε δεξίωση στη Διάσκεψη Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στο Κλάρενς Χάουζ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας είπε ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι κρίσιμοι για την επιβίωση της ανθρωπότητας από την κλιματική αλλαγή.
«Είμαι σταθερά της άποψης ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα κρίνουν την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την κλιματική αλλαγή σε βιώσιμα επίπεδα και να επαναφέρουμε την ισορροπία που χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα εξάλλου με μια έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, κόσμος πορεύεται προς ένα «κλιματικό απαρτχάιντ», όπου οι πλούσιοι θα πληρώνουν για να γλιτώσουν από τα χειρότερα αποτελέσματα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, ενώ οι φτωχοί θα επηρεάζονται στο μεγαλύτερο βαθμό.
Η έκθεση, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από τον ειδικό εισηγητή του διεθνούς οργανισμού για την ακραία φτώχεια, Φίλιπ Άστον, αναφέρει πως οι επιχειρήσεις υποτίθεται ότι θα έπαιζαν έναν κρίσιμο ρόλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν μπορεί κανείς να στηρίζεται σε αυτές ότι θα φροντίσουν τους φτωχούς.
«Μια υπερβολική εξάρτηση από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να οδηγήσει σε ένα σενάριο κλιματικού απαρτχάιντ στο οποίο οι πλούσιοι πληρώνουν για να γλιτώσουν την υπερθέρμανση, την πείνα και τις συγκρούσεις, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αφήνεται να υποφέρει» έγραψε.
Αναφέρθηκε στους ευάλωτους κατοίκους της Νέας Υόρκης που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή παροχή υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας όταν χτύπησε ο τυφώνας Σάντι το 2012, ενώ «τα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs προστατεύονταν από δεκάδες χιλιάδες δικούς της αμμόσακους και ηλεκτρικό ρεύμα από τη γεννήτριά της».
Στην έκθεσή του διατυπώνει επικρίσεις για τις κυβερνήσεις λέγοντας ότι δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από το να στέλνουν αξιωματούχους σε διασκέψεις για να εκφωνούν «σοβαρές ομιλίες», αν και επιστήμονες και ακτιβιστές για το κλίμα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από τη δεκαετία του 1970.
Σε ομιλία του τον περασμένο Οκτώβριο ο Γιάννης Στουρνάρας είχε εκτιμήσει ότι η κλιματική αλλαγή έχει δυσμενείς έως εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας.
Δηλαδή τα επόμενα 80 χρόνια η Ελλάδα θα χάνει περί τα 9 δισ. ευρώ το χρόνο, πέραν των ανθρώπινων απωλειών.
Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο το Business Insider, μέχρι το 2030, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να κοστίξει στην παγκόσμια οικονομία 700.000.000.000 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οπως αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 2008, 36.000.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις φυσικές καταστροφές. Ο Εσωτερικός Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι 200.000.000 άνθρωποι μέχρι το 2050 θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών.
Και μην νομίζετε ότι όλα αυτά είναι πολύ μακρινά. Μία άλλη έρευνα, αυτή του Εθνικού Κέντρου Breakthrough για την Αποκατάσταση του Κλίματος στη Μελβούρνη, παρουσιάζει ένα πραγματικά αποκαλυπτικό σενάριο για την κλιματική αλλαγή.
Συγκεκριμένα, διαβλέπει καθόλου αμελητέες πιθανότητες να καταρρεύσει η ανθρώπινη κοινωνία έως το 2050, αν δεν ληφθούν σοβαρές δράσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας.