Καλά είναι τα νέα που έρχονται από την Ιταλία για τον Εντοάρντο Μποβέ ο οποίος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος μεταξύ της Φιορεντίνα και της Ίντερ.
Ο 22χρονος Ιταλός μέσος αποσωληνώθηκε, έχει επαφή με το περιβάλλον και μίλησε με τους δικούς του ανθρώπους και της ομάδας του που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα του.
Πλέον τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια της κατάρρευσης, η οποία μάλιστα έγινε υπό τα βλέμματα της μητέρας του, η οποία βρισκόταν στο γήπεδο και μόλις είδε τον γιό της να σωριάζεται στο χορτάρι έχασε τις αισθήσεις της και λιποθύμησε.
Το περιστατικό με τον Μποβέ σόκαρε όλον τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο κόσμο, αλλά διπλά σοκαρίστηκαν οι «βιόλα» καθώς πριν από έξι χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 2018 έφυγε από την ζωή ο 29χρονος αρχηγός της Φιορεντίνα, Νταβίντε Αστόρι, λίγο πριν από ένα αγώνα με την Ουντινέζε.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών έλεγαν τότε ότι ο αρχηγός της Φιορεντίνα απεβίωσε στον ύπνο του από ανακοπή καρδιάς, λόγω βραδυκαρδίας. Μετά από τρεις μήνες, όμως, οι ιατροδικαστές κατέληξαν σε ένα νέο πόρισμα σύμφωνα με το οποίο η αιτία που έκοψε το νήμα της ζωής απ’ τον 31χρονο Ιταλό ήταν η ταχυκαρδία.
Δυστυχώς, παρά τους τακτικούς και ενδελεχείς ιατρικούς ελέγχους, είναι αρκετά τα κρούσματα ποδοσφαιριστών τα τελευταία χρόνια που κατέρρευσαν στο γήπεδο. Άλλοι δεν τα κατάφεραν και έχασαν την ζωή τους, κάποιοι άλλοι στάθηκαν τυχεροί στην ατυχία τους και ορισμένοι όπως ο Έρικσεν μπορούν και παίζουν ακόμα ποδόσφαιρο.
Ο Δανός άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε σοκάρει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη στο Δανία – Φινλανδία για το Euro 2020, καθώς κατέρρευσε την ώρα του αγώνα. Στον Έρικσεν, τοποθετήθηκε μετά από μερικές εβδομάδες ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής και με αυτή τη συσκευή και με την κατάλληλη θεραπεία, μπόρεσε να επανέλθει και να παίξει ποδόσφαιρο, και μάλιστα σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο.
Ο Δανός είναι ο πιο γνωστός από τους αθλητές που συνεχίζουν να αγωνίζονται με την βοήθεια του απινιδωτή. Υπάρχουν κι άλλοι πριν από αυτόν.
Ο Ολλανδός Λορέντσο Εμπεσίλιο που αγωνίστηκε και στον ΑΠΟΕΛ την περίοδο 2017-18 και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ο Αντονι Βαν Λο της Ρούζελαρ ο οποίος είχε καταρρεύσει τον Ιούνιο του 2009, σε αγώνα με την Αντβέρπ για τα πλέι οφ παραμονής στην Α’ κατηγορία του Βελγίου, κι ενώ έξι μήνες πριν από το συμβάν είχε διαγνωστεί με καρδιακή αρρυθμία που τον ανάγκασε να εμφυτεύσει απινιδωτή στο σώμα του.
Ο Ολλανδός μέσος της Ναϊμέγκεν Εβάντερ Σνο τον Σεπτέμβριο του 2012, σε ματς πρωταθλήματος κόντρα στη Φέγενορντ. Λειτούργησε όμως ο απινιδωτής τον οποίο εμφύτευσε επειδή είχε πάθει καρδιακή προσβολή δύο χρόνια νωρίτερα, πάλι στη διάρκεια ενός αγώνα.
Ο επιθετικός της Κίκερς Στουτγάρδης της Γ’ Κατηγορίας της Γερμανίας, Ντάνιελ Ενγκελμπρεχτ, έγινε το 2014 ο πρώτος επαγγελματίας Γερμανός ποδοσφαιριστής με εμφυτευμένο απινιδωτή. Τον τοποθέτησε το 2013, μετά από καρδιακή προσβολή την ώρα ενός αγώνα πρωταθλήματος.
Οι εξετάσεις έδειξαν χρόνια αρρυθμία. Επέστρεψε μετά από 13 μήνες στη δράση με απινιδωτή, για να αποσυρθεί το 2018 και να ακολουθήσει καριέρα σκάουτερ.
Εκτός ποδοσφαίρου η πιο γνωστή περίπτωση είναι της αθλήτριας του στίβου, Καταρίνα Μπάουερ. Για την Γερμανίδα άλτρια του επί κοντώ η οποία το 2015 είχε ρεκόρ 4,65μ πιο δύσκολο ίσως ήταν να ξεπεράσει τον πήχη του φόβου, αφού από πολύ μικρή ηλικία είχε καρδιακές αρρυθμίες.
Υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις και παράλληλα έπαιρνε μέρος σε αγώνες. Το 2018 έκανε εμφύτευση απινιδωτή και το 2019 πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Γλασκόβη.
Από τον τελικό αποκλείστηκε, αλλά το εισιτήριο για την ζωή ήταν ήδη δικό της καθώς ξεπέρασε όλους τους φόβους της και παρέδωσε μαθήματα ζωής, λέγοντας τότε: «Το αίσθημα του θανάτου το έκαψε η φλόγα που υπάρχει μέσα μου κι όσο φουντώνει νιώθω ότι μπορώ να πετύχω τα πάντα».
Υπάρχει όμως, δυστυχώς και η λίστα με αυτούς που δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί και δεν τα κατάφεραν αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στο γήπεδο. Πιο πρόσφατο θύμα, τον περασμένο Αύγουστο ο Ουρουγουανός Χουάν Ισκιέρδο της Νασιονάλ Μοντεβιδέο που είχε καταρρεύσει στον αγωνιστικό χώρο, κατά τη διάρκεια της εκτός έδρας αναμέτρησης με τη Σάο Πάολο για τη φάση των «16» του Κόπα Λιμπερταδόρες.
Ο Ισκιέρδο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου μερικές μέρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή με το ιατρικό ανακοινωθέν να αναφέρει την αιτία θανάτου «ως αποτέλεσμα εγκεφαλικού θανάτου έπειτα από καρδιοπνευμονική ανακοπή που σχετίζεται με καρδιακή αρρυθμία».
Το 2003 είχε πεθάνει ο 28χρονος Καμερουνέζος Μαρκ Βιβιέν Φοέ λίγα λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα της ομάδας του με την Κολομβία, στο κύπελλο συνομοσπονδιών. Ο Φοέ έπασχε, όπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής, από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
Τον επόμενο χρόνο(25/1/2004) έχασε την ζωή του ο 25χρονος Ούγγρος επιθετικός της Μπενφίκα Μίκλος Φεχέρ, σε αγώνα με την Γκιμαράες. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε και σε αυτή την περίπτωση υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
Το 2007 έφυγε από την ζωή ο Ισπανός παίκτης της Σεβίλης Αντόνιο Πουέρτα, σε ηλικία 22 ετών σε ένα αγώνα με την Χετάφε. Ο Πουέρτα έπασχε από κληρονομική δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας.
Θάνατοι ποδοσφαιριστών έχουν υπάρξει και στην Ελλάδα με πιο χαρακτηριστική την ιστορία του Μουκαντί Τσιμάνγκα του Ατρόμητου ο οποίος απεβίωσε στις 30/4/1995 κατά τη διάρκεια του εκτός έδρας αγώνα με τον Πανελευσινιακό για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, όταν σε διεκδίκηση της μπάλας με αντίπαλο του χτύπησε στην καρωτίδα, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει το θάνατο από ανακοπή.