Ότι δεν μπορούσε να γίνει δεκαετίες τώρα γίνεται – ω του θαύματος- μέσα σε λίγες μέρες
Είχε ακούσει για τον αγωγιάτη και την Ελληνική Δημοκρατία ο Καρλ Σαγκάν όταν έλεγε: «Ζούμε σε μια κοινωνία απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου σχεδόν κανένας δεν ξέρει τίποτα για την επιστήμη και την τεχνολογία»;
Μοιάζει να ζούσαμε σε ένα παράλληλο σύμπαν από τον υπόλοιπο κόσμο που τις τελευταίες δεκαετίες είχε κάνει τεχνολογικά και ψηφιακά άλματα, από άλλα κράτη που χτυπούσαν αλύπητα το τέρας της γραφειοκρατίας για να γίνουν πιο ευέλικτες οι δημόσιες δομές και έτσι ευκολότερη η ζωή των πολιτών.
Μοιάζει να κυνηγούσαμε όλα αυτά τα χρόνια Χίμαιρες, να πολεμάμε τη Σκύλα και τη Χάρυβδη της αβελτηρίας και ο άμοιρος πολίτης να βρίσκεται στη δίνη μιας συνεχούς ταλαιπωρίας ώσπου παραδιδόταν στο «μοιραίο».
Δεν μπορεί να βγάλει μια άδεια για επιχείρηση εάν δεν ταλαιπωρηθεί μήνες από υπηρεσία σε υπηρεσία, δεν μπορεί να ανανεώσει ένα πιστοποιητικό εάν δεν περάσει από διάφορες επιτροπές που θα …πιστοποιήσουν το έργο της… προηγούμενης επιτροπής, δεν μπορεί να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξη αναπηρίας πριν ξαναπεράσει από συμβούλιο για να δει εάν τα κομμένα του άκρα… φύτρωσαν ξανά. Μια περιπέτεια η ζωή μας όλα αυτά τα χρόνια και ας τρέχει τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογία με… χίλια.
Και να που ήρθε αυτός ο κοροναϊός και άλλαξε ξαφνικά τα πάντα. Ό,τι δεν μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα δεκαετίες τώρα γίνεται- ω του θαύματος- μέσα σε λίγες μέρες. Το αγώι λοιπόν ξυπνάει τον αγωγιάτη; Ναι, αλλά τώρα δεν προλαβαίνεις να παρακολουθείς τις εξελίξεις.
Εκεί που η συνταγογράφηση ήταν μια ταλαιπωρία τώρα έγινε… άυλη και μάλιστα είναι όλα τόσο εύκολα που ακόμη αναρωτιέται ένα ολόκληρο σύστημα γιατί δεν είχε γίνει πιο μπροστά!
Εκεί που για έναν συμψηφισμό έπρεπε να πας μερικές δεκάδες φορές στην εφορία τώρα αυτό διεκπεραιώνεται από το κράτος μέχρι να ανοίξεις τον υπολογιστή σου!
Εκεί που για να κάνεις web banking και να πάρεις κωδικούς έπρεπε να πας στην τράπεζα μαζί με την απαραίτητη χαρτούρα τώρα οι τράπεζες λένε μην έρθεις στο γκισέ, κάν’το από τον καναπέ σου. Εύκολα και γρήγορα!
Ακόμη και η εξ αποστάσεως διδασκαλία…κουτσά στραβά λειτουργεί- ε, και να το ‘λεγες αυτό σε μερικούς πριν 2-3 χρόνια!
Εκεί που για να κάνεις μια μεταβίβαση αυτοκινήτου ή να εκτελωνίσεις από το εξωτερικό ένα όχημα έπρεπε να χάσεις μερικά μεροκάματα τώρα λέει μπαίνεις στο σάιτ του υπουργείου Μεταφορών και μέσα σε πέντε λεπτά το κάνεις μόνος σου!
Τώρα είναι εύκολη η e-εξουσιοδότηση, η υπεύθυνη δήλωση, δεν χρειάζεται να τρέχεις από γραφείο σε γραφείο και από υπάλληλο σε υπάλληλο. Όλα από την οθόνη του υπολογιστή στο σπίτι σου!
Ιδού τελικά που ήταν πιο εύκολο από ό,τι μας έκαναν ορισμένοι να νομίζουμε. Εντάξει, δεν λέω, να πιστώσουμε την προσπάθεια αυτή, εκτός από τον κοροναϊό και στην ομάδα του Κυρ. Πιερρακάκη που στήνει όλα αυτά σε μια πλατφόρμα.
Αλλά θα μου πείτε: τι άλλαξε; Έγιναν σοφότεροι οι πολιτικοί μας ξαφνικά;
Έγινε πιο συγκροτημένο και ευέλικτο το Δημόσιο; Έμαθαν όλοι το… gov και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Μπα! Στο…ζόρε τους πάνω είδαν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Κι αποδεικνύεται ότι απλώς δεν ήθελαν όλα αυτά τα χρόνια να κάνουν τίποτα από όλα αυτά για να μας έχουν πελάτες στο σύστημά τους.