Το αποτέλεσμα ήταν σαφές. Μόλις ένας στους 10 Έλληνες δηλώνει ευτυχισμένος από τη ζωή του στην Ελλάδα, ενώ 6 στους 10 δηλώνουν ότι θα ήθελαν, αν μπορούσαν, να ζουν σε μια άλλη χώρα, κατά προτίμηση στην Ελβετία.
Η έρευνα έγινε σε 17 χώρες στις αρχές του 2024 κι όσον αφορά τους συνέλληνες μόλις το 9% παραδέχεται ότι η καθημερινότητά του είναι αυτή που επιθυμεί, ενώ το 42% δηλώνει ότι απέχει πολύ από τις επιδιώξεις του.
Κρίσιμο ζητούμενο, όπως δείχνει η ίδια έρευνα, των Ελλήνων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Συγκεκριμένα, οι πολίτες πιστεύουν ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, η οποία είναι και το άμεσο ζητούμενο για την υπέρβαση των καθημερινών προκλήσεων σε ζητήματα ζωτικής σημασίας.
Τρεις στους πέντε μάλιστα πιστεύουν επίσης ότι η χώρα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους πολίτες της και όχι στη διεθνή της επιρροή. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση και γενικότερα η κεντρική πολιτική εξουσία οφείλουν να ενστερνιστούν τις ανάγκες τους, να δείξουν ευαισθησία στα προβλήματά τους, να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της χώρας σε ζωτικούς τομείς (οικονομία, υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη).
Επίσης, 7 στους 10 (71%), απαντούν ότι δεν υπάρχει κοινός στόχος και εκφράζουν την ανάγκη να αισθανθούν ξανά περήφανοι για τη χώρα τους.
Οι Έλληνες εκτιμούν ότι αν η χώρα τους υιοθετήσει το ισχυρό αξιακό της σύστημα (εθνική ενότητα – ισονομία- δημοκρατία), θα έχει τα εχέγγυα να σταθεί ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 61% των πολιτών εκφράζει την επιθυμία του να ζήσει σε άλλη χώρα, δίνοντας προτίμηση στην Ελβετία, μια κεντρικοευρωπαϊκή χώρα με την υψηλότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο και ισχυρό οικονομικό σύστημα.
Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Σουηδία, ακόμα και η μακρινή Αυστραλία.
Αν θέλουμε να δούμε πώς θέλουν τη ζωή και τη χώρα τους οι Έλληνες, ας δούμε τα δικά τους λόγια.
Για την καλύτερη ποιότητα ζωής:
΄΄Ευημερία’’
‘’Μείωση τιμών/ακρίβειας΄΄
΄΄Υγεία, περίθαλψη για όλους’’
΄΄Καλύτερες συνθήκες εργασίας/αξιοκρατία’’
΄΄Καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα-πειθαρχία -δάσκαλοι που να ενδιαφέρονται’’
‘’Μείωση γραφειοκρατίας-ευελιξία΄΄
‘’Δικαιοσύνη -ασφάλεια-ισονομία΄΄
΄΄Μείωση της εγκληματικότητας’’
Προσωπικοί στόχοι/αυτοβελτίωση:
‘’ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ/να μην έχω άγχος/ηρεμία /αγάπη’’
‘’Να έχω όνειρα που μπορώ να εκπληρώσω’’
΄΄Να κάνω οικογένεια/να έχω έναν άνθρωπο’’
΄΄Ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον/θαλπωρή’’
‘’Νοιάξιμο/προσφορά στον συνάνθρωπο΄΄
Εικόνα της Ελλάδας:
΄΄Να γίνει ισότιμη χώρα της Ε.Ε.-Δημοκρατική και ευρωπαϊκή Ελλάδα΄΄
΄΄Να προβάλει τις αξίες και την ιστορία της΄΄
‘’Να είμαι περήφανος για τη χώρα μου’’