Οι Έλληνες παρακολουθούν στενά τα ΜΜΕ, αλλά σταθερά, τα θεωρούν ανάξια εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα συγκέντρωσε φέτος την χαμηλότερη βαθμολογία στην ετήσια έκθεση του έγκριτου ερευνητικού οργανισμού του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τη δημοσιογραφία, σε σύνολο 47 χωρών του κόσμου.
Η φετινή παγκόσμια έρευνα έθεσε στο μικροσκόπιο οκτώ δημοσιογραφικούς ρόλους των ΜΜΕ, αναζητώντας τον βαθμό στον οποίον επιτελούν καθέναν ξεχωριστά απέναντι στους πολίτες.
Στην Ελλάδα, με εξαίρεση τον ενημερωτικό ρόλο, στους υπόλοιπους επτά τα ΜΜΕ κατάφεραν ποσοστά αρκετά κάτω του 50% και σημαντικά κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ανά κατηγορία. Κάποια από τα ερωτήματα ήταν:
«Μου δίνουν διαφορετικές, οπτικές γωνίες;», «με εμπνέουν;», «με βοηθούν σε πρακτικά θέματα», «με βοηθούν να καταλάβω τι συμβαίνει;».
Σίγουρα δεν είναι όλα τα ΜΜΕ ίδια και σίγουρα, δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε οποιονδήποτε για την ενημέρωσή μας, ακόμη κι αν πρόκειται για εκπομπές που μας υπόσχονται «διασκέδαση». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση Λιάγκα, η εκπομπή του οποίου ξεπέρασε χθες όλα τα όρια της χυδαιότητας, στην δημοσιογραφία.
Με αφορμή τον θάνατο του 31χρονου αμυντικού του Παναθηναϊκού και Διεθνή με την Εθνική Ελλάδας Τζόρτζ Μπάλντοκ, από πνιγμό στο σπίτι του, βρήκε την ευκαιρία να μας περιγράψει τα τετραγωνικά του σπιτιού του, το εμβαδόν, τα κουφώματα αλουμινίου, την πολυτελή πισίνα, τη θέα, το ακριβό ενοίκιο.
«Αντιλαμβάνομαι το λάθος, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και κατανοώ απόλυτα τις αντιδράσεις», έγραψε ο Γιώργος Λιάγκας, μετά το σάλο που ξέσπασε από τους αγανακτισμένους τηλεθεατές. Δεν τον πιστεύω.
Έκανε ψηλά νούμερα και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πατήσει επί πτωμάτων και αύριο, για την τηλεθέαση.
Σε άλλη εκπομπή είδαμε τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολο Γκλέτσο να προτείνει με καμάρι, μια «λύση» για την κάλυψη των σεξουαλικών αναγκών των μεταναστών.
Είπε ότι πρέπει να γίνει εισαγωγή σεξεργατριών από τις χώρες όπου κατάγονται οι μετανάστες, για να μπορούν να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους ανάγκες και να μη «γίνονται φονιάδες», καθώς «η τεστοστερόνη τους ανεβαίνει στο κεφάλι και καταφεύγουν στη βία». «Γιατί η τεστοστερόνη, όταν βγαίνει από τα αυτιά, γίνεται όπλο».
Δεν γίνεται όμως να παρακολουθούμε τα τηλεοπτικά σκουπίδια και μετά να τα καταδικάζουμε. «Αυτά θέλει ο κόσμος», απαντούν στην κριτική και μας δείχνουν τα νούμερα με την υψηλή τηλεθέαση.