Οι ορκισμένοι εχθροί που διεκδικούσαν να κατακτήσουν τη Συρία συγκρούστηκαν ανελέητα στην πόλη Καντές
Μια από τις συγκλονιστικότερες μάχες των αρχαίων χρόνων που καταγράφηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας έγινε το 1274 π.Χ. στα χώματα της Συρίας, που τα τελευταία επτά χρόνια ποτίζονται ασταμάτητα με αίμα αθώων.
Αυτή η προαιώνια μάχη είχε ως βασικούς πρωταγωνιστές δύο από τις πιο εμβληματικές υπερδυνάμεις της εποχής. Από τη μια πλευρά η Αίγυπτος, που είχε χαράξει επεκτατική πολιτική σε βάρος των γειτόνων της, με επικεφαλής τον Ραμσί Β της δυναστείας των Φαραώ.
Από την άλλη πλευρά, η πανίσχυρη αυτοκρατορία των Χετταίων με αρχηγό τον Μουατάλι που υποστηριζόταν από τεράστια συμμαχική δύναμη.
Οι ορκισμένοι εχθροί που διεκδικούσαν να κατακτήσουν τη Συρία συγκρούστηκαν ανελέητα στην πόλη Καντές, σε μια μάχη που άφησε το αποτύπωμά της στην ιστορία, όχι μόνο γιατί ήταν από τις πιο αιματηρές της εποχής, αλλά και για τα αναβαθμισμένα όπλα που επιστρατεύτηκαν.
Στο τέλος της μάχης και οι δύο πλευρές δήλωναν νικητές, παρά το ότι ιστορικά το αποτέλεσμα κρίθηκε ισόπαλο. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο Καρνάκ της Αιγύπτου χαράχτηκε στην ιερογλυφική γραφή η επίσημη αναγγελία της νίκης του Ραμσί έναντι των Χετταίων.
Αντίστοιχα οι Χετταίοι σε δική τους επιγραφή εμφανίζονται ως οι απόλυτοι νικητές.
Οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε μια ανηλεή προπαγάνδα για το ποιος είναι ο πραγματικός νικητής αξιοποιώντας τη γραφή της εποχής -κάτι σαν τις σύγχρονες αναρτήσεις των πολιτικών αρχηγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- τερματίζοντας τελικά τη διαμάχη τους με την πρώτη γραπτή συνθήκη ειρήνης, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη.
Αυτή η μικρή ιστορική αναφορά που μας έρχεται από το μακρινό παρελθόν αντανακλά με τόσο συμβολικό τρόπο στη σημερινή πραγματικότητα που έχει στηθεί στην πολύπαθη Συρία, όπου πέφτουν οι «νέοι και ωραίοι πύραυλοι», όπως τους διαφημίζει ο Τραμπ, για να αποδεκατίσουν τον πληθυσμό της χώρας, που το 13% έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί, ενώ το 80% ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Έτσι ενώ οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία η Βρετανία, η Γερμανία ακονίζουν τα δόντια τους για να επιβάλουν, με όρους πολέμου, την αναδιανομή των πλουτοπαραγωγικών ενεργειακών πηγών και των γεωπολιτικών συμφερόντων, απογειώνονται οι τζίροι των πωλήσεων των όπλων.
Και μέσα σε όλα αυτά είναι και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, που απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα επιδείνωνε τα βάσανα του λαού της Συρίας» κάνοντας τους ηγέτες των χωρών να αλλάξουν συκώτι από το γέλιο…