Ο σπουδαίος επιστήμονας γίνεται μάντης κακών, περιγράφοντας με μελανά χρώματα το όχι και τόσο μακρινό μέλλον της ανθρωπότητας.

Είναι κάποιοι άνθρωποι που η ζωή τους είναι  αυτό που οι Αγγλοσάξωνες ονομάζουν larger than life, δηλαδή ξεπερνάει τα ανθρώπινα μέτρα και μένει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος, αν και έφυγε από τη ζωή πριν από επτά μήνες, εξακολουθεί, ως ο σημαντικότερος επιστήμονας του καιρού μας, να προκαλεί αντιπαραθέσεις και προβληματισμό.

Πριν από δύο ημέρες κυκλοφόρησε σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία – ελπίζουμε σύντομα και στην Ελλάδα- το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Σύντομες απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα».

«Ανέκαθεν οι άνθρωποι ψάχνουν τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα. Από πού ερχόμαστε; Υπάρχει άλλη έξυπνη ζωή στο σύμπαν; Τι υπάρχει μέσα σε μια μαύρη τρύπα; Πώς θα επιβιώσουμε στη Γη; Πώς μπορούμε να εποικίσουμε το Διάστημα; Ποιος είναι ο σχεδιασμός, το βαθύ νόημα πίσω από κάθε πράγμα; Υπάρχει κανένας εκεί πάνω;» συνοψίζει ο Βρετανός αστροφυσικός στο βιβλίο του.

Σε μια μελέτη του που κυκλοφόρησε  λίγο πριν το βιβλίο, ο σπουδαίος επιστήμονας γίνεται μάντης κακών, περιγράφοντας με μελανά χρώματα το όχι και τόσο μακρινό μέλλον της ανθρωπότητας.

Εκτιμά πως οι πλούσιοι αυτού του κόσμου σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να επεξεργαστούν το δικό τους DNA, όπως και εκείνο των παιδιών τους, προκειμένου να δημιουργήσουν «υπερανθρώπους» που θα έχουν ενισχυμένη μνήμη και νοημοσύνη, καθώς και μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες, κάτι που θα συμβάλει στη μακροζωία τους.

Αν και εκτιμά πως πιθανόν θα ψηφιστούν και νόμοι κατά της γενετικής τροποποίησης των ανθρώπινων όντων, εκφράζει τον φόβο του πως αυτό δεν θα είναι αρκετό ώστε κάποιοι να αντισταθούν στον πειρασμό να βελτιώσουν χαρακτηριστικά όπως η μνήμη, η μακροβιότητα και η ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

«Μόλις κάνουν την εμφάνισή τους οι “υπεράνθρωποι”, θα εμφανιστούν και τα σημαντικά προβλήματα στους μη γενετικά τροποποιημένους ανθρώπους, αφού δεν θα μπορούν να τους ανταγωνιστούν. Λογικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν ή θα υποβαθμιστούν σημαντικά. Θα αντικατασταθούν από όντα που θα μπορούν να βελτιώνουν συνεχώς τον εαυτό τους» αναφέρει στη θεωρία του, την οποία αναπτύσσει εκτενώς στο βιβλίο του.

Ο διάσημος αστροφυσικός, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο, εκτιμά ότι το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στο Σύμπαν και δηλώνει ότι στη Γη έζησε «μια καταπληκτική ζωή».

«Ελπίζω μια μέρα να βρούμε τις απαντήσεις σε όλες μας τις ερωτήσεις. Πώς θα μπορέσουμε να θρέψουμε έναν παγκόσμιο πληθυσμό όλο και μεγαλύτερο; Να του προσφέρουμε πόσιμο νερό, να παράγουμε ανανεώσιμη ενέργεια, να προλαμβάνουμε και να θεραπεύουμε ασθένειες, να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή; Ελπίζω η επιστήμη και η τεχνολογία να μας δώσουν τις απαντήσεις. Είμαστε όλοι ταξιδιώτες του χρόνου, πορευόμαστε προς το μέλλον» γράφει.