Σταμάτα να υπεραναλύεις!
Μην σκέφτεσαι κάθε πτυχή και κυρίως κάθε αρνητική πλευρά όσων σε απασχολούν…
Κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση με μία καλή φίλη και συνάδελφο, βλέποντας ότι δεν αφήνει σε ησυχία το κατά κοινή ομολογία χαρισματικό της μυαλό.
Ένα μυαλό που δεν φτάνει να είναι απλώς ξεχωριστό και ιδιαίτερο, αλλά θέλει και ξεκούραση, όπως και η ίδια κατέληξε.
Κι όμως εάν το μυαλό μας είναι διαρκώς απασχολημένο με σκέψεις και προβληματισμούς, κάποια στιγμή θα… κλατάρει… Κι αυτό δεν αποτελεί μια διαπίστωση από μη γνωρίζοντες, αλλά από τους ίδιους τους ειδικούς.
Το overthinking, όπως λέγεται στα «νέα ελληνικά» η υπερανάλυση, σου τρώει ενέργεια και χρόνο που θα μπορούσες να είχες αφιερώσει σε κάτι παραγωγικό.
Μάλιστα όπως αναφέρεται σε πρόσφατο κείμενο του vita.gr, ανοίγει έναν κύκλο αρνητικών συναισθημάτων, καθώς σε γεμίζει άγχος ενώ μπορεί να σκέφτεσαι επίμονα τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά, δημιουργώντας έτσι επιπλέον δυσφορία.
Έρευνες έχουν συνδέσει την υπερανάλυση με κατάθλιψη, άγχος, και μετατραυματικό στρες.
Πώς όμως μπορεί κανείς να σταματήσει αυτή τη διαδικασία που γίνεται σχεδόν αυτόματα και χωρίς έλεγχο;
Ενώ είναι σημαντικό να μπορέσεις να βγεις από τις σκέψεις σου και να απολαύσεις τη ζωή σου, μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση.
Αξίζει όμως τον κόπο, αφού έρευνες υποδεικνύουν ότι οι λιγότερες σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές λύσεις.
Έτσι έχεις έναν παραπάνω λόγο, εκτός της ψυχικής σου υγείας να παλέψεις εναντίον της υπερανάλυσης με τους εξής τρόπους:
Απόσπασε την προσοχή σου
Αντί να κάθεσαι και να σκέφτεσαι ατελείωτες ώρες για ένα πρόβλημα, καλύτερα να αποσπάσεις την προσοχή σου για λίγο.
Το μυαλό σου θα βρει καλύτερες λύσεις στα προβλήματα όταν το απασχολείς με κάτι διαφορετικό.
Μπορείς για παράδειγμα να κάνεις κάποια μορφή άσκησης, ή να επικεντρωθείς σε κάτι πιο παραγωγικό, όπως το να λύσεις ένα sudoku.
Πολέμησε τις αρνητικές σκέψεις
Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι οι αρνητικές σου σκέψεις σου δεν είναι αληθινά γεγονότα, πολλές φορές ούτε καν ρεαλιστικά.
Όταν λοιπόν διαπιστώνεις ότι κάνεις υπερανάλυση, ρώτα τον εαυτό σου αν αυτό που σκέφτεσαι είναι ρεαλιστικό, και προσπάθησε να σκεφτείς και θετικά σενάρια.
Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο και απαιτητικό αλλά όταν μάθεις να εντοπίζεις το overthinking, τότε μπορείς να αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις με πιο παραγωγικές.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η βελτίωση των διαπροσωπικών δεξιοτήτων μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις να σκέφτεσαι υπερβολικά, καθώς οι δεξιότητες αυτές έχουν μεγάλη επίδραση στη συγκεκριμένη συνήθεια.
Οι τρόποι για να αναπτύξεις ισχυρότερες διαπροσωπικές δεξιότητες περιλαμβάνουν την αύξηση της αυτογνωσίας, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, την εξάσκηση στον αυτοέλεγχο και την διαμόρφωση ορίων.