Διαβάζω ότι η google καταργεί αυτό το έκτρωμα, μετατρέποντας τα greeklish σε Eλληνικά
Το να έχεις μια πλούσια γλώσσα, η οποία έχει δανείσει λέξεις της σε πολλές άλλες, κι εσύ να θες να την καταστρέψεις είναι τουλάχιστον βλακώδες. Αναφέρομαι στο φαινόμενο των greeklish, τα οποία δυστυχώς έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή όλων μας και κυρίως των νέων παιδιών.
Είναι ενοχλητικό, προσβλητικό και σίγουρα μια λάθος στρατηγική να καταργείς την κληρονομιά σου και να μην επενδύεις σε αυτή, κάτι που οι Γάλλοι έκαναν δεκαετίες πριν, επιβάλλοντας με νόμο τη χρήση της γλώσσας τους στη μουσική και στον κινηματογράφο, και κατάφεραν με τον τρόπο αυτό να τη διατηρήσουν ζωντανή, να την εξελίξουν και να την κάνουν « προσοδοφόρο προϊόν» για το έθνος τους.
Εμείς πάλι κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Την απλουστεύουμε, της «αλλάζουμε τα φώτα» και αδιαφορούμε για το μέλλον της.
Όμως, η απάντηση δίνεται καμιά φορά από εκεί που δεν την περιμένεις….
Διαβάζω ότι η google καταργεί αυτό το έκτρωμα, μετατρέποντας τα greeklish σε Ελληνικά:
«Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο γραφής ελληνικών λέξεων ή και κειμένων ολόκληρων με λατινικούς χαρακτήρες, τα λεγόμενα «greeklish», έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τείνοντας να δημιουργηθεί λόγω αυτού μια νέα γλώσσα.
Η εφαρμογή του εντοπίζεται σε νέα -ηλικιακά- άτομα, που είτε θέλουν να διαφέρουν είτε βαριούνται απλά να γυρίσουν στις «έξυπνες» -κυρίως-συσκευές τους το προγραμματισμένο πληκτρολόγιο από τα Αγγλικά στα Ελληνικά. Προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό, η πασίγνωστη μηχανή αναζήτησης Google – κι όχι μόνο- δημιούργησε μια νέα εφαρμογή, το «Gboard» !
Η νέα εφαρμογή της εταιρείας δείχνει τον σεβασμό της προς την ελληνική γλώσσα και την προσπάθειά της στο να μην αλλοιωθεί. H νέα αυτή εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε κινητά android και απευθύνεται όχι μόνο σε Έλληνες αλλά και σε οποιονδήποτε (θέλει να) χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα.
Ο οποιοσδήποτε μπορεί να την «κατεβάσει» δωρεάν στο κινητό ή στο τάμπλετ του από το Google Play και να μετατρέπει τα «greeklish» αυτόματα στα Ελληνικά».
Αυτό διαβάζω στην ιστοσελίδα filologika.gr και διαπιστώνω γι’ ακόμα μια φορά ότι ευτυχώς που υπάρχουν και ορισμένοι αλλοδαποί που αγαπούν αυτή τη χώρα περισσότερο από εμάς τους Έλληνες.