Κλασικές παράτες, που γίνονται κάθε φορά για το θεαθήναι, για να έχουμε κάτι να λέμε…
Να είμαστε δίκαιοι! Ο Αλέξης Τσίπρας δικαιούται κι αυτός το αναπτυξιακό του συνέδριο. Όπως έκαναν τόσοι και τόσοι πρωθυπουργοί που πέρασαν από αυτόν τον τόπο, έτσι κι ο Αλέξης- ή πολύ περισσότερο αυτός!- μπορεί να οργανώσει ένα συνέδριο, να έρθει, να τα πει και να φύγει.
Από την εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέβαινε στο Οροπέδιο Λασιθίου για να μιλήσει στο λαϊκό νομαρχιακό συμβούλιο ώς τα περίφημα κατά τόπους συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και τα… θεματικά του Καραμανλή- τουρισμός 12 μηνών συζητήθηκε εδώ στο Ηράκλειο- τι έμεινε;
Ένα τίποτα. Ακόμη και στο Οροπέδιο, τη δεκαετία του ’80, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν το φράγμα Αποσελέμη, το οποίο ξεχάστηκε και μετά δρομολογήθηκε είκοσι χρόνια αργότερα- κι αυτό… καμία σχέση με την κυβέρνηση του Ανδρέα.
Τι έμεινε από όλα αυτά τα συνέδρια; Πολλές κουβέντες, χαρτούρα, σκουπίδια. Έτσι, για να μαζευόμαστε, να λέμε και καμιά να περάσει η ώρα. Α, και μια επίφαση δημοκρατικότητας και λαϊκής συμμετοχής, για να μην ξεχνιόμαστε.
Μια από τα ίδια θα γίνουν και στο περιφερειακό συνέδριο; Πρωθυπουργός, 16 υπουργοί, περιφερειάρχες, σύμβουλοι, κομματικοί, παρατρεχάμενοι, παρακεντέδες, τραπέζια, συζητήσεις, ομιλίες για την ανάπτυξη της Κρήτης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει εξαγγελίες για έργα, στον ΒΟΑΚ, στο αεροδρόμιο, στο Οροπέδιο, στους κόμβους, στα νερά. Μπορούσε όμως και χωρίς το συνέδριο.
Λόγια και πάλι λόγια. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, του εκάστοτε πρωθυπουργού. Άλλωστε ο Αλέξης τα είχε πει ξανά και πριν μερικούς μήνες από το Ηράκλειο -θυμάστε και την επεισοδιακή συνεδρίαση της Μεσαράς.
Κλασικές παράτες, που γίνονται κάθε φορά για το θεαθήναι, για να έχουμε κάτι να λέμε, να τονώσουμε τον κομματικό πατριωτισμό μας, να δείξουμε ότι έχουμε σχεδιασμό- κι ας μην ξέρουν ακόμη πόσα χιλιόμετρα είναι ο ΒΟΑΚ, πού υπάρχουν μελέτες, πόσο θα κοστίσει ένα τέτοιο έργο (ρωτήστε και τους συμβούλους τι… ξενύχτι έχουν ρίξει για να μαζέψουν τα στοιχεία!).
Το επικείμενο συνέδριο θα είχε, ωστόσο, μια αξία υπό άλλες συνθήκες: Να επικεντρωθεί σε ένα δυο θέματα και να γίνει ανάλυση τού αν π.χ. χρειαζόταν το αεροδρόμιο Καστελλίου, αν μπορούσε το Καζαντζάκης να βελτιωθεί, εάν έπρεπε να φύγει το αεροδρόμιο από το Ηράκλειο και να καταστραφεί μια άλλη περιοχή.
Και να μας εξηγήσουν το πώς το μεγαλύτερο έργο που «προγραμματίζεται» και «σχεδιάζεται» για την Κρήτη, το αεροδρόμιο Καστελλίου, δεν προέκυψε από κάποιο συνέδριο, δεν συζητήθηκε, δεν αναλύθηκε σε μια στρογγυλή τράπεζα ειδικών, αλλά «εφευρέθηκε» από μία παρέα πολιτικών που ήθελαν να ελέγξουν τα πράγματα.