Είναι οι πιο χαλαρές εκλογές, σαν να μην μας αφορούνε. Ευρωεκλογές τρέχα -γύρευε. Κι η επιλογή των υποψηφίων πιο πολύ σ’ αυτές τις εκλογές γίνεται με όρους life style, λες και είμαστε εκδότες περιοδικών που διαλέγουν σελέμπριτις για να κλείσουν τις σελίδες τους. Ηθοποιοί, προβεβλημένες περσόνες, τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι, ποδοσφαιριστές ήταν και είναι ανάμεσα στις επιλογές μας.
Κι οι επιδόσεις πολλών εξ’ αυτών που επιλέγουμε μάλλον δεν είναι κι οι καλύτερες. Μια πτυχή της χαμηλής επίδοσης μερικών Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι ότι τρεις βρίσκονται στη λίστα του Politico με τους 10 ευρωβουλευτές που απουσίαζαν στις περισσότερες ψηφοφορίες (την πρωτιά κατέχει ο Ιωάννης Λαγός, ο οποίος, βέβαια, βρίσκεται στη φυλακή).
Aκολουθούν από Ελληνες ο Θ. Ζαγοράκης με 28.8% της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Αθανάσιος Κωνσταντίνου με 28,5%.
«Οι επιδόσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις» τονίζει το Eu Matrix, το οποίο μελέτησε την επιρροή που έχει ο κάθε ευρωβουλευτής μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανά θεματική. Για τα συμπεράσματα λήφθηκαν υπόψιν η νομοθετική συμπεριφορά, η ηγεσία που έχει επιδείξει ο καθένας, το δίκτυο που έχει δημιουργήσει και οι επιδόσεις στις ψηφοφορίες.
«Υπάρχουν τομείς πολιτικής» σημειώνει το radar.gr «στους οποίους οι Έλληνες ευρωβουλευτές σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις» σημειώνει η έκθεση, αναφέροντας τη Μαρία Σπυράκη για το περιβάλλον, την Έλενα Κουντουρά για τις μεταφορές, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο για την υγεία και την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για το διεθνές εμπόριο.
Παρατηρητές της Ευρωβουλής στο πλαίσιο αυτού του ρεπορτάζ καταλήγουν πάνω κάτω στα ίδια ονόματα, ξεχωρίζοντας επιπλέον: τον Δημήτρη Παπαδημούλη, αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου (από το EuMatrix θεωρείται ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς ευρωβουλευτές), τον Πέτρο Κόκκαλη για τις γνώσεις και τη συμβολή του στα περιβαλλοντικά θέματα, και τον Νίκο Παπανδρέου για την παρουσία και τη συμμετοχή του, παρά τη μικρή θητεία του (αντικατέστησε τον Νίκο Ανδρουλάκη το 2023).
Και για όσους σκεφτούν ότι μετράει το μέγεθος της χώρας, η σύγκριση των εκθέσεων που ανέλαβαν οι Έλληνες με αυτές των Τσέχων, των Βέλγων, των Πορτογάλων (όλες οι χώρες έχουν από 21 ευρωβουλευτές) ή με μια χώρα με πάνω από τους διπλάσιους ευρωβουλευτές μας (π.χ. Ισπανία) είναι ενδεικτική για το ότι το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό.
Το προφίλ των υποψηφίων
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) και στο σύνολο των φετινών υποψηφίων, το 58% είναι άνδρες, το 42% γυναίκες. Η μέση ηλικία είναι τα 53 έτη για τους άνδρες υποψηφίους και τα 50 έτη για τις γυναίκες. Το 36% έχει τελειώσει πανεπιστήμιο (χωρίς μεταπτυχιακό), το 22% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο και το 19% διδακτορικό.
Τα επικρατέστερα επαγγέλματα μεταξύ των υποψηφίων είναι αυτά του δικηγόρου και του πανεπιστημιακού (8,4%), ενώ ακολουθούν εκείνα του γιατρού (7,8%), του δημοσιογράφου (7,5%) και του καλλιτέχνη (6,5%). Τέλος, το 18% των υποψήφιων έχει επανεκλεγεί σε προηγούμενες εκλογές (δημοτικές, εθνικές ή ευρωεκλογές), ενώ το 13% έχει διορισθεί σε κάποια πολιτική θέση.
Ανά κόμμα: το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών υποψηφίων έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά (50%), ενώ το μικρότερο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και Νίκη (38%).
Τη μεγαλύτερη μέση ηλικία έχουν οι υποψήφιοι της Νέας Αριστεράς (55,1 έτη) και της ΝΔ (54,4 έτη), ενώ τη μικρότερη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (48 έτη).
Το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με διδακτορικό έχει η Νέα Αριστερά (38%), το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με πτυχίο και μεταπτυχιακό έχει το ΠΑΣΟΚ (38%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων μόνο με πτυχίο έχει το ΚΚΕ (62%).
Τα επαγγέλματα που εκπροσωπούνται περισσότερο ανά κόμμα, και με τη σειρά που παρατίθενται στη σχετική ανακοίνωση του ΚΕΦΙΜ, είναι:
* Στη ΝΔ, δημοσιογράφος, δικηγόρος, γιατρός.
* Στον ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος, γιατρός, δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός, αθλητής/τρια, καλλιτέχνης.
* Στο ΠΑΣΟΚ, πανεπιστημιακός, δικηγόρος, γιατρός, εκπαιδευτικός, ερευνητής/τρια.
* Στο ΚΚΕ, δικηγόρος, δημοσιογράφος, γιατρός.
* Στην Ελληνική Λύση, έμπορος, ιδιωτικός υπάλληλος, αγρότης/κτηνοτρόφος, γιατρός.
* Στη Νέα Αριστερά, πανεπιστημιακός, δημοσιογράφος, ελεύθερος επαγγελματίας.
* Στη Νίκη, γιατρός, δικηγόρος, αξιωματικός ενόπλων δυνάμεων, πανεπιστημιακός, εκπαιδευτικός, καλλιτέχνης.
* Στην Πλεύση Ελευθερίας, καλλιτέχνης, αθλητής/τρια, νομικός, στέλεχος ΜΚΟ.
Ας μην ξεχνάμε, Άρη, ότι είναι πολλά τα λεφτά… Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές αμείβονται με 120.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζεται το ημερήσιο επίδομα ύψους 350 ευρώ, εισιτήρια κτλ για τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ως εκλεγμένοι, άλλα επιδόματα κτλ. Ωστόσο, μια τεράστια πλειονότητα από αυτούς εξακολουθεί να αφιερώνει χρόνο σε πάρεργα.