Οι αίθουσες του κτηρίου αποτέλεσαν χώρους εκπαίδευσης, συναναστροφής, διαμαρτυρίας
Ένα από τα ωραιότερα κτήρια που έχω επισκεφτεί ήταν τα Προπύλαια, στην «καρδιά» της Αθήνας, τα οποία Θεού θέλοντος θα έχω την τύχη να επισκεφτώ σύντομα και πάλι. Με μεγάλη χαρά διάβασα την πρόσκληση- ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών να δώσει την ευκαιρία σε όσους δεν τα έχουν επισκεφθεί να το κάνουν. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει, λοιπόν, το «σπίτι» του στο ευρύτερο κοινό και το καλεί να γνωρίσει από κοντά τα Προπύλαια, έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους μνήμης της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. «Tο κτήριο θεμελιώθηκε το 1839 σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Hans Christian Hansen και συνθέτει, μαζί με τα κτήρια της Ακαδημίας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, την Αθηναϊκή Τριλογία, το πιο γνωστό και εμβληματικό σύμπλεγμα νεοκλασικών κτηρίων στο κέντρο της πόλης.
Οι αίθουσες του κτηρίου αποτέλεσαν χώρους εκπαίδευσης, συναναστροφής, διαμαρτυρίας. Στο εσωτερικό και στον περίβολό του έλαβαν χώρα πολυάριθμες τελετουργικές εκδηλώσεις (ανεγέρσεις ανδριάντων και στηλών, εορτασμοί επετείων κ.ά.), ενώ στη γεωγραφία της πόλης το κτήριο αποτέλεσε τον κατεξοχήν τόπο κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων. Στους χώρους του φιλοξενήθηκε η Βουλή των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη, πολυάριθμα μουσεία και εργαστήρια.
Η διακόσμηση του κτηρίου, με πλέον χαρακτηριστική την τοιχογραφία στην εσωτερική πρόσοψη των Προπυλαίων, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εικονογραφικά προγράμματα του ελληνικού 19ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική υπηρέτησαν ένα αφηγηματικό πλαίσιο που συνέδεε στενά τις ιστορικές περιόδους της ελληνικής εθνικής ιστορίας, ενώ το γλυπτό πρόγραμμά του επικεντρώθηκε στην πρόσφατη ιστορία: ανδριάντες σημαντικών προσώπων της νεότερης ελληνικής ιστορίας και στήλες πεσόντων στους πολέμους, έργα Ελλήνων γλυπτών.
Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν τη γνωριμία με την Αθηναϊκή Τριλογία και την επίσκεψη στο κτήριο. Η διάρκειά τους είναι περίπου 60′ και θα γίνουν από τους Ιστορικούς της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Γιοχάλα και Παύλο Γκουγιάννο, υπό την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παυλόπουλου».
Ξεναγήσεις στην ελληνική γλώσσα: Κάθε Τετάρτη (11/7, 18/7, 25/7, 1/8), στις 5 μ.μ.