Όπως είχε πεί ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Αβραάμ Λίνκολν: «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου»
Ψηφίζουμε ή καταψηφίζουμε; Ιδού η απορία. Ψηφίζουμε το καινούριο γιατί ξέρουμε το πρόγραμμά του για την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση ή τιμωρούμε το παλιό για ό,τι είπε και δεν έκανε; Ή για ότι έκανε και δεν μας άρεσε;
Κι αν καταψηφίζουμε, τι θα κάνουμε όταν το καινούριο αρχίζει να ξεδιπλώνει και να εφαρμόζει το πρόγραμμα του που πιθανόν καθόλου δεν θα αρέσει; Ποια θα είναι η διακαιολογία μας;
Συγγνώμη δεν κατάλαβα, δεν σας ψήφισα γι αυτό, τους άλλους δεν ήθελα,τους άλλους καταψήφισα. Όμως μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Άλλωστε, ψήφος, εκτός από το νόημα που όλοι γνωρίζουμε,σημαίνει μικρό λειασμένο από την τριβή λιθάρι.
Αν αυτό τον λιθάρι λοιπόν με χτυπήσει γιατί δε ήξερα πως να το χρησιμοποιήσω δεν φταίει το λιθάρι, αλλά εγώ, όσο κι αν προσπαθήσω να πείσω τον εαυτό μου για το αντίθετο.
Να θυμάστε όμως ότι οι πονηροί πολιτευτές βασίζονται εν πολλοίς σ’ αυτό. Μιλάνε το λίγο-λιγότερο για τα θέματα που καίνε, ασφαλιστικό, ιδιώτες υγεία κ.λπ. και περιμένουν να έρθει η μέρα των εκλογών με τις μικρότερες απώλειες.
«Αν κανείς δει τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελληνική πολιτική σκηνή» – εξηγεί ο Θάνος Ασκητής – «η ψήφος δείχνει να είναι μια τιμωρητική πράξη ενός θυμωμένου πολίτη που απογοητεύεται και διαχειρίζεται την ψήφο του σαν το μπαλάκι του πινγκ πονγκ, κυριαρχώντας η λογική του “φύγε εσύ και έλα εσύ”.
Ως λαός που το θυμικό μας “καβαλάει” τη λογική μας θεωρούμε πιο σημαντικό να τιμωρήσουμε αυτόν που δεν μας έκανε “το χατίρι” ή το ρουσφέτι ή ακόμα ότι έβλαψε τη χώρα, παρά να αξιολογήσουμε τον υποψήφιο που εκτίθεται στις εκλογές και να καταλάβουμε το ποιος είναι ποια είναι η διαδρομή του στην κοινωνία και ποιος είναι ο στόχος του, εάν εκλεγεί στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο ψηφοφόρος που “βομβαρδίζεται” από υποσχέσεις και δεσμεύσεις μιας συνεχούς και αυξανόμενης επιρροής, που ο υποψήφιος πολιτικός χρησιμοποιεί με όλους τους μηχανισμούς του, καθίσταται σε έναν “παθητικό αποδέκτη”, που δείχνει σε μεγάλο ποσοστό, να μη γνωρίζει πραγματικά την ποιότητα ή την πραγματική υπόσταση του πολιτικού που ζητάει την ψήφο του».
Άλλωστε όπως είχε πεί ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Αβραάμ Λίνκολν: «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου».