Εξαγριωμένοι χρήστες χύνουν καθημερινά τη χολή τους

Υποτιμητικά σχόλια, χλεβασμοί, ύβρεις, απειλές. Αυτή είναι η κατάσταση στα ελληνικά socialmedia και αυτό που συμβαίνει σε μια εκρηκτική έκταση για τα σημαντικά αλλά και τα ασήμαντα θέματα της καθημερινότητας ονομάζεται “διαδικτυακός εκφοβισμός” και η χώρα μας  κάνει πρωταθλητισμό. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη Ρουμανία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρώτη ανακηρύχθηκε η Ρουμανία, με 37,7% των εφήβων να έχουν πέσει θύματα e-bullying, ενώ ακολουθεί η χώρα μας με ποσοστό 26,8%. Οι υπόλοιπες χώρες της λίστας είναι οι Γερμανία (24,3%), Πολωνία (21,5%), Ολλανδία (15,5%), Ισλανδία (13,5%) και τελευταία στη λίστα η Ισπανία με 13,3%.

Αυτό το ρεκόρ της ντροπής το ζούμε κάθε μέρα διαβάζοντας σημεία και τέρατα που γράφονται από εξαγριωμένους χρήστες, οι οποίοι κρυμμένοι πίσω από μια οθόνη χύνουν “χολή” προς πάσα κατεύθυνση.

Αν ένας ενήλικας αντιμετωπίζει πολύ δύσκολα αυτές τις επιθέσεις, φανταστείτε τι νοιώθει ένας έφηβος που είναι το θύμα και αδυνατεί να τις χειριστεί.

Ο κυβερνο-εκφοβισμός λαμβάνει πολλές μορφές, με πιο συχνές αυτές της αποστολής μηνυμάτων και της ανάρτησης ενοχλητικών φωτογραφιών ή πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι τα 2/3 των εφήβων δεν προτίθενται να ενημερώσουν τους γονείς τους εάν κάτι τους αναστατώσει στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, οι ίδιες έρευνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων.

Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην κυβερνοασφάλεια και καλούην τις εταιρείες των socialmedia  να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Μέχρι τότε ο κυβερνοεκφοβισμός ζει και βασιλεύει και το βέβαιο είναι ότι δεν κλονίζει μόνο την ψυχική υγεία των εφήβων, αλλα όλων όσοι δέχονται ύβρεις και απειλές για μια σκέψη, μια φωτογραφία, μια άποψη ή μια απόφασή τους.