«Η αξία της απάτης με κάρτες αυξήθηκε το 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τόσο σε απόλυτους όρους (κατά 13% στο 1,80 δισ. ευρώ σε σύνολο συναλλαγών 4,84 τρισ. ευρώ), όσο και σε σχετικούς όρους, δηλαδή ως μερίδιο της συνολικής αξίας των συναλλαγών (κατά 0,002 μονάδες σε 0,037%)», τονίζει η ΕΚΤ

Πολύ πιθανόν να πέσουμε όλοι κάποια στιγμή θύμα απάτης, λόγω της χρήσης του «πλαστικού χρήματος», λένε οι ειδικοί, αναφέροντας παράλληλα ότι αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο το ποσοστό των θυμάτων και στη χώρα μας. Οι Έλληνες αλλά και όλοι όσοι χρησιμοποιούν το «πλαστικό χρήμα» σε ολοένα και περισσότερες συναλλαγές, αργά ή γρήγορα θα δουν ότι έγιναν κι εκείνοι στόχος απατεώνων.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την 6η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναλύει τις πληρωμές με κάρτα στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA), ο οποίος αποτελείται από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία και την Ελβετία, η αξία των παράνομων συναλλαγών αυξήθηκε το 2018 στην Ελλάδα κατά 4% σε ετήσια βάση.

«Η αξία της απάτης με κάρτες αυξήθηκε το 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τόσο σε απόλυτους όρους (κατά 13% στο 1,80 δισ. ευρώ σε σύνολο συναλλαγών 4,84 τρισ. ευρώ), όσο και σε σχετικούς όρους, δηλαδή ως μερίδιο της συνολικής αξίας των συναλλαγών (κατά 0,002 μονάδες σε 0,037%)», τονίζει η ΕΚΤ και προσθέτει:

«Η συνολική αύξηση της απάτης οφείλεται κυρίως στην έξαρση των επίμαχων περιστατικών στις εξ αποστάσεως συναλλαγές (κατά 17,7% σε 1,43 δισ. ευρώ). Αυτός ο τύπος απάτης αντιπροσωπεύει το 79% όλων των απωλειών απάτης στις κάρτες, που έχουν εκδοθεί εντός του SEPA».

Απώλειες ύψους 11 εκατ. ευρώ υπέστησαν το 2019 οι Έλληνες, που πραγματοποίησαν τις συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου, με την αξία των συναλλαγών απάτης να καταγράφει αύξηση 42% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) πάντως, παρά την αύξηση της αξίας της απάτης, ο δείκτης της έντασης αυτής, που αφορά στην αναλογία της αξίας των περιστατικών απάτης προς την αξία των συναλλαγών, εξακολουθεί να διατηρείται στο χαμηλό επίπεδο του 0,02%, αντιστοιχώντας σε ένα ευρώ αξία απάτης ανά 5.900 ευρώ αξία συναλλαγών.

Ανάλογη εξέλιξη αποτυπώνεται και στον αριθμό συναλλαγών απάτης, όπου σημειώνεται αύξηση κατά 70% σε σχέση με το 2018. Ο δείκτης της έντασης της απάτης, που αφορά στην αναλογία του αριθμού των περιστατικών απάτης προς τον αριθμό των συναλλαγών, εξακολουθεί να παραμένει στο χαμηλό επίπεδο του 0,03%, αντιστοιχώντας σε μία συναλλαγή απάτης ανά 3.800 συναλλαγές.

«Αναλύοντας την απάτη ανά τύπο συναλλαγής με κάρτες πληρωμών, διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα των περιστατικών απάτης εξακολουθεί να εκδηλώνεται στις εξ αποστάσεως (card not present) συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου.

Τα περιστατικά αφορούν κυρίως σε διαδικτυακές συναλλαγές αγορών προϊόντων σε εμπόρους του εξωτερικού με κάρτες, που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε και κατά τα προηγούμενα έτη», επισημαίνει η ΤτΕ και συνεχίζει: «Στην ελληνική αγορά η εφαρμογή του διεθνούς τεχνικού προτύπου 3D Secure από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών έχει συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της εγχώριας διαδικτυακής απάτης σε χαμηλό επίπεδο».