Δεν χρειαζόταν κανένας Γιουβάλ Νώε Χαράρι για να μας πει ότι η Covid- 19 και όπως επέλεξαν οι μεγαλόσχημοι την αντιμετώπισή της, μας οδηγεί σ’ έναν κόσμο ψηφιακό και πιο ελεγχόμενο.
Δεν αμφισβητούμε τον Ισραηλινό συγγραφέα και ιστορικό, που από την κρατική τηλεόραση μας είπε και για την επικείμενη οικονομική κατάρρευση πολλών χωρών και για την εμφάνιση αυταρχικών καθεστώτων που όμοια τους δεν είδαμε ποτέ, μα δεν κομίζει κάτι καινούριο στη δημόσια σφαίρα.
Η στήλη, που σαφώς και δεν διεκδικεί δάφνες, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της καραντίνας και στο «Στίγμα» της 31ης Μαρτίου, υπό τον τίτλο «Ο εφιάλτης της επόμενης ημέρας», είχε περιγράψει το ζοφερό μέλλον, όπως το αντιλαμβάνονται πλέον όλο και περισσότεροι.
Προφανώς και δεν θα χρειαστεί μια… κιβωτός του Νώε, για την επιβίωση του ανθρώπινου και των άλλων ειδών, μα τούτος ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος.
Και ενώ βρισκόμαστε ήδη σε ένα δεύτερο και πιο σφοδρό (και για την Ελλάδα) κύμα πανδημίας, τουλάχιστον στην Ευρώπη δεν φαίνεται ορατό ένα δεύτερο καθολικό lockdown. Τούτο φέρονται να έχουν αποφασίσει οι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως αποκάλυψε ο δικός μας πρωθυπουργός.
Και είναι η οικονομία, ηλίθιοι και όχι η υγεία, ο λόγος, για να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση που για πρώτη φορά ειπώθηκε το 1992 στην προεκλογική εκστρατεία του Κλίντον (έμπνευση του επικοινωνιολόγου του James Carvile), που έμεινε στην ιστορία για το στιγμιαίο λάθος. Άλλες εποχές, που τον κόσμο απασχολούσε ένας λεκές!
Όχι ότι οι τωρινές δεν έχουν τις καρικατούρες τους, μα ο ιός που χλεύασαν και υποτίμησαν τους εκδικείται και τους στέλνει στο νοσοκομείο. Και τι νοσοκομείο; Στρατιωτικό, για να είναι πιο ελεγχόμενο!
Και το πρόβλημα του Πλανητάρχη, που έλεγε ότι θα νικήσει τον ιό με χλωρίνη και των ιατρικών ανακοινωθέντων που εκδίδονται από το Λευκό Οίκο και δεν χρειάζεται να στηθεί ένα σκηνικό όπως το εγχώριο και αλήστου μνήμης «Ωνάσειο- Τέντα» έξω από το «Ουόλτερ Ριντ» που νοσηλεύεται ο Τραμπ!
Είναι πάντως απορίας άξιο, πώς στην απαρχή ενός κόσμου ψηφιακού και πιο ελεγχόμενου, η Τουρκία παίρνει αψήφιστα κάθε προειδοποίηση και μοιάζει ή την αφήνουν ανεξέλεγκτη; Είναι συνεπής ωστόσο ως προς την τρίτη επισήμανση του Χαράρι, για τα εκκολαπτόμενα αυταρχικά καθεστώτα, που η Τουρκία του Ερντογάν είναι τόσο μπροστά ώστε να έχει κάνει σχολή!
Ας όψονται η Γερμανία και όσοι άλλοι από τη διεθνή κοινότητα τη βαβαλίζουν ελέω συμφερόντων, οικονομικών, γεωστρατηγικών και άλλων. Μια τακτική που εκθέτει και αδειάζει τις εκάστοτε ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου, που εμφανίζονται στα διεθνή φόρα με διάθεση να την κατατροπώσουν σε διπλωματικό επίπεδο και επιστρέφουν πίσω με σκισμένα καλσόν, περίσσια ικανοποίηση και απεριόριστη αλληλεγγύη.
Το έργο το είδαμε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, που επρόκειτο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τα σούρτα-φέρτα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δέχτηκε επιπλήξεις, έμμεσες απειλές, μα όχι κυρώσεις.
Και πριν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη, «που έγιναν δεκτές οι θέσεις της Ελλάδας», οι Τούρκοι ξανάρχισαν τις προκλήσεις σε βάρος μας και τις απειλές στους Ευρωπαίους ηγέτες στην περίπτωση που τους επιβάλουν κυρώσεις, το Δεκέμβριο πια, που θα ξαναδούν το θέμα τους.
Και μέχρι τότε οι γείτονες, όπως λένε φιλοκυβερνητικά μέσα, στο πλαίσιο του Τουρκολυβικού μνημονίου, που παρεμπιπτόντως λίγη ώρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ, θα έχουν φτάσει μέχρι την Κρήτη για γεωτρήσεις, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως πρόκειται για την περιοχή με τα περισσότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αλλά φοβούνται μωρέ τα παλικάρια;
Μέχρι τότε θα έχει αναβαθμιστεί η Βάση της Σούδας και ο Πομπέο θα «καθαρίσει» την περιοχή και θα καλύψει τις… πομπές τους και τις πομπές μας.
Και σαν καλός εισπράκτορας και ξένος πράκτορας, θα καρπωθεί τα κοιτάσματα και θα μοιράσει ένα μικρό μέρος τους στους αντιμαχόμενους και συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Τι τσάμπα τον φιλοξενήσαμε στο Ακρωτήρι; Έχω πολύ φαντασία, ε; Καλύτερα όμως φαντασία, παρά covid!