Έχετε δει πολλές φορές τα μέλη του κοινοβουλίου να ενώνονται και να συμφωνούν όλοι σε κάποιο θέμα; Σπάνια. Ε, μια από αυτές τις σπάνιες φορές είναι η ένωσή τους για τη βία.

Μια γροθιά έγιναν προχθές για την σημερινή «Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου» που θεσμοθετήθηκε πέρυσι (1/2/24) στη μνήμη του Άλκη Καμπανού και των θυμάτων των χούλιγκανς που δολοφονήθηκαν άδικα.

Προχθές, λοιπόν, ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Βρούτσης έδωσε και φόρεσαν όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές-μέλη, της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μια άσπρη μπλούζα με το σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ».

Μία υπερκομματική συμβολική κίνηση κατά της βίας στον αθλητισμό με τον κ. Βρούτση να λέει ότι όλοι μας «είμαστε απέναντι στη βία, ομόθυμα και ενωμένα. Γι’ αυτό συμβολικά, όλα τα κόμματα, όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές, φοράμε αυτή τη μπλούζα, που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα.

Εδώ όλα τα κόμματα δείχνουμε την ενότητά μας, αλλά και την αποφασιστικότητά μας απέναντι στο επαχθές φαινόμενο της βίας».

Η αλήθεια είναι ότι τόσο οι βουλευτές όσο και εμείς οι απ’ έξω από τη βουλή, ξέρουμε ότι η αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό είναι πέρα και πάνω από τα κόμματα. Όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς φίλαθλο πνεύμα δεν μπορεί να υπάρξει αθλητισμός.

Παρόλα αυτά είναι αλήθεια ότι η διαφθορά, η μάστιγα της σημερινής κοινωνίας εισέρχεται και στους αθλητικούς χώρους και το χειρότερο είναι ότι αυτό σε λίγο δεν θα εκπλήσσει πλέον κανέναν μας. Κάθε μέρα αυξάνονται οι φανατικοί οπαδοί, ενώ μειώνονται οι φίλαθλοι.

Οι πανέμορφοι αθλητικοί χώροι μετατρέπονται από τόποι χαράς, φιλίας και γιορτής σε τόπους σύγκρουσης και διαμάχης. Είδατε και τι έγινε στο κλειστό του «Λίντο» προ ημερών σε αγώνα μπάσκετ σχολικού πρωταθλήματος.

Κάθε χρόνο όλοι συζητάνε για τη βία στον αθλητισμό. Από μικρός το άκουγα και… 60άρισα σχεδόν, με τα ίδια και τα ίδια. Όλα αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν… που λέει και το τραγούδι.

Διεξάγονται πλήθος από συνέδρια, συγγράφονται βιβλία, βγαίνουν κώδικες οδηγιών, απαγορεύσεις, τιμωρίες κ.λπ. αλλά τίποτα. Είναι οι προσπάθειες αυτές αρκετές; Οι μέρες μας απαιτούν μια περισσότερο πρακτική, συγκεκριμένη και αποτελεσματική παρέμβαση.

Οι προστατευτικές μπάρες και τα σώματα ασφαλείας δεν φαίνεται να επαρκούν. Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να οδηγούν στη ρίζα του προβλήματος, εστιάζοντας την προσοχή μας στην πρόληψη και όχι απλώς στην καταστολή των αρνητικών εκφυλιστικών φαινομένων που μαστίζουν τον αθλητισμό

«…Η ιδέα του “Ευ Αγωνίζεσθαι” πρέπει να είναι πανταχού παρούσα σε όλους τους τύπους του αθλητισμού ανεξαρτήτως ηλικίας των μετεχόντων, όπως επίσης να εφαρμόζεται στην Φυσική Αγωγή των παιδιών και των εφήβων.

Τα σχολεία, τα κολέγια και τα Πανεπιστήμια έχουν μεγάλη ευθύνη στο να προάγουν την ιδέα του Φίλαθλου Πνεύματος, ενώ οι αθλητικοί σύλλογοι θα πρέπει επίσης να δίνουν έμφαση στο “Ευ Αγωνίζεσθαι” μέσω των προπονητικών τους προγραμμάτων, των αγώνων και της κοινωνικής ζωής.»

(Από το Μανιφέστο της Διεθνούς Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, CIFP).