Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε επιχειρηματικές διαδικασίες και δραστηριότητες έχει ήδη επιδείξει σημαντική αύξηση στην παραγωγικότητα. Από τη βελτίωση των εσωτερικών λειτουργιών έως τη δημιουργία νέων προϊόντων, η AI προσφέρει καινοτόμες λύσεις και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στον επιχειρηματικό κόσμο.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες της Ελλάδος στο συνέδριο “Future Unfold”, της Grant Thornton, το οποίο διεξήχθη πριν λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η σύσταση μιας ισχυρής ομάδας ψηφιακού μετασχηματισμού, που επενδύει στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού (brain gain), είναι καθοριστική για την προετοιμασία μιας επιχείρησης για τις απαιτήσεις του νέου τεχνολογικού περιβάλλοντος. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις, οι οποίες χωρίς την υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω, χάνοντας ανταγωνιστικότητα στην νέα εποχή.
Οι τεχνολογικές τάσεις δίνουν το στίγμα της επόμενης ημέρας για την ΑΙ. Όσοι επενδύσουν έγκαιρα και στρατηγικά στην τεχνητή νοημοσύνη, θα αποκτήσουν σημαντική δύναμη και θα διασφαλίσουν ένα προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, κάθε δολάριο που επενδύεται στην ανάπτυξη απαιτεί τρία επιπλέον για επενδύσεις που κατευθύνονται στη διαχείριση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Το κλειδί δεν είναι απλώς η ανάπτυξη της AI, αλλά η σωστή χρήση της για την ενίσχυση της ανθρώπινης δημιουργικότητας και τη διαμόρφωση λύσεων που βελτιώνουν τη ζωή μας.
Είναι σημαντικό να μην χάνεται ο στόχος και το πλαίσιο θα συμπληρώσει κάποιος. Η AI πρέπει να ενσωματωθεί με υπευθυνότητα.
Όπως είπε ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας στον τομέα της υγείας πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο “Future Unfold”, της Grant Thornton, “η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ταξίδι, όχι προορισμός”. Η επένδυση στις ανθρώπινες ικανότητες, παράλληλα με τη χρήση τεχνολογίας, αποτελεί βασικό συστατικό για βιώσιμη ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη επιτυχία.
Οι ψηφιακοί βοηθοί και οι νέες τεχνολογίες έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν διάφορους τομείς, από τον τραπεζικό έως τον δημόσιο τομέα.
Στις τράπεζες, για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τις αποδόσεις, αλλά απαιτεί σημαντικές επενδύσεις για να γίνει πλήρως λειτουργική. Στον δημόσιο τομέα, η AI μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων, βοηθώντας στις διαδικασίες και ενισχύοντας την αποδοτικότητα.
Η AI, πέρα από την εφαρμογή της στη λήψη αποφάσεων και τη γρήγορη ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων, έχει τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσει το λειτουργικό κόστος και να ενισχύσει τις αποδόσεις. Αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε να εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις επιχειρηματικών επενδύσεων και εν γένη διαδικασιών.
Ωστόσο, υπάρχει το ερώτημα εάν η τεχνητή νοημοσύνη, που μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα και την ακρίβεια της ανάλυσης, μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την ανθρώπινη διαίσθηση και την κατανόηση των σύνθετων, ανθρώπινων παραμέτρων που επηρεάζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις.
Το συναισθηματικό IQ, η προσωπική επαφή και η εμπειρική γνώση που συνοδεύουν έναν έμπειρο επιχειρηματία αποτελούν στοιχεία που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει.
Σε έναν κόσμο όπου το μόνο σίγουρο είναι η αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να αναπτυχθούμε και να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις, αρκεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ενίσχυσης των ανθρώπινων δεξιοτήτων και όχι ως υποκατάστατο τους.