«Τελικά πόσοι και πώς εφαρμόζουμε τα μέτρα»

Στην Ελλάδα έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστούν τα κρούσματα της Covid-19 αλλά τελικά πόσοι και πώς τα εφαρμόζουμε; Με σχετική χαλαρότητα και υπομονή που λιγοστεύει μέρα με τη μέρα, παρά τους ελέγχους και τα πρόστιμα που θεωρούνται και είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Τι να πουν όμως και οι κάτοικοι της Ταϊβάν μιας χώρας που έχει επαινεθεί διεθνώς για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία;

Πρόστιμο περίπου 3.000 ευρώ

θα κληθεί να πληρώσει ένας άντρας στην Ταϊβάν επειδή παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα για 8 δευτερόλεπτα.

Ο άντρας, που είναι εργάτης από τις Φιλιππίνες, βρισκόταν κλεισμένος σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της πόλης Καοσιούνγκ.

Βγήκε όμως από το δωμάτιό του για 8 δευτερόλεπτα, μια κίνηση που τρομοκράτησε τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου, οι οποίοι ειδοποίησαν το υπουργείο Υγείας, έχοντας ως αποδεικτικό το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα.

Ο μετανάστης δεν έπρεπε να βγει ούτε στιγμή από το δωμάτιό του, γεγονός που προκάλεσε την παραβίαση των μέτρων. Έκανε μερικά βήματα στον διάδρομο και επέστρεψε στο δωμάτιό του. Το βίντεο κατέγραψε και τα 8 δευτερόλεπτα της «ανταρσίας» του.

Η Ταϊβάν έχει επαινεθεί ευρέως για την προσέγγισή της στον περιορισμό της πανδημίας Covid-19. Ποτέ δεν χρειάστηκε να επιβάλει αυστηρούς αποκλεισμούς, ούτε κατέφυγε σε δραστικούς περιορισμούς, όπως συνέβη στην ηπειρωτική Κίνα.

Αντ ’αυτού, η ανταπόκριση της Ταϊβάν απέναντι στην υγειονομική κρίση επικεντρώθηκε στην ταχύτητα.

Η τοπική κυβέρνηση επένδυσε επίσης στα μαζικά τεστ και  στον γρήγορο και αποτελεσματικό εντοπισμό επαφών των ασθενών με κοροναϊό.

Το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει μόνο 716 κρούσματα κοροναϊού και επτά θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, αποτελέσματα το λιγότερο εντυπωσιακά.