Η τραγική είδηση του θανάτου του 27χρονου Ουρουγουανού ποδοσφαιριστή Χουάν Ιθκιέρδο λόγω καρδιακής αρρυθμίας μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας και αφού είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια αγώνα του Κόπα Λιμπερταδόρες, άνοιξε δυστυχώς ξανά την κουβέντα για τα πολλά παρόμοια περιστατικά που έχουν καταγραφεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Παρά την παρεχόμενη φροντίδα, οι Βραζιλιάνοι θεράποντες ιατροί του Ιθκιέρδο ανέφεραν ότι οι εγκεφαλικές διαταραχές προοδεύουν και η ενδοκρανιακή πίεση του ασθενούς αυξάνεται. Την επόμενη ημέρα, το ιατρικό δελτίο συνέχισε να είναι ανησυχητικό, αναφέροντας ένα «κρίσιμο νευρολογικό πρόβλημα».

Δυστυχώς, ο Ιθκιέρδο άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης, έχοντας στο πλευρό του τους γονείς και τη σύζυγό του.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του θλιβερού γεγονότος, έγινε γνωστό ότι η καρδιακή αρρυθμία του Ιθκιέρδο είχε διαγνωστεί πριν από 10 χρόνια. Ωστόσο, συνέχισε να αγωνίζεται με δική του ευθύνη, κάνοντας φυσικά τακτικούς ελέγχους.

Αν και το μόνο σίγουρο είναι ότι η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ως μεμονωμένη και να μη συνδέεται με προηγούμενες, -πολλώ δε μάλλον να μην αναπτύσσονται περίεργες θεωρίες- εντούτοις δε μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός, ότι οι θάνατοι αθλητών (κυρίως ποδοσφαιριστών) στους αγωνιστικούς χώρους, τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα.

Κάποτε ένα τέτοιο γεγονός θεωρείτο μέγα είδηση και έπαιζε πρώτο θέμα (θυμόμαστε την περίπτωση Τσιμάγκα στην Ελευσίνα το 1995) ωστόσο τα τελευταία χρόνια, περνάει σχεδόν στα ψιλά…

Κάθε ένας από τους θανάτους αυτούς έχουν προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στους αυστηρούς κανόνες που διέπουν τις διεξαγωγές αγώνων σε μεγάλες διοργανώσεις, εγχώριες και μη. Αυτοί οι κανόνες και αυτές οι βελτιώσεις κράτησαν τον Δανό Ερικσεν ζωντανό, στο ματς του Euro 2021 με τη Φινλανδία.

Η UEFA και η FIFA έχουν γίνει πολύ αυστηρές στις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να διεξαχθεί πλέον ένας αγώνας διοργάνωσής τους: Παρουσία ιατρικού team για κάθε ομάδα, απινιδωτές και εξοπλισμένο ασθενοφόρο έτοιμο εντός γηπέδου.

Στην Ελλάδα,  οι ομάδες που συμμετέχουν στη Σούπερ Λίγκα, οφείλουν να διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο εντός γηπέδου αλλά και ασθενοφόρο – ιδιωτικό ή του ΕΚΑΒ.

Επίσης, η Superleague ορίζει η ίδια γιατρό σε κάθε αγώνα του πρωταθλήματος, ανεξάρτητα από τους γιατρούς των ομάδων.

Αλλά ως συνήθως, όσο πιο χαμηλά πάει κανείς στις κατηγορίες, τα στάνταρ ασφαλείας για τη διεξαγωγή αγώνα ποικίλουν και ερμηνεύονται διαφορετικά κατά τον καθένα, ενώ τα περιστατικά θανάτων ποδοσφαιριστών εντός αγωνιστικού χώρου είναι αρκετά τα τελευταία χρόνια.

Κανόνες και κανονισμοί δύο ταχυτήτων.