Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στους υγειονομικούς του τόπου μας
Άντε τώρα στον χαμό που γίνεται να βρεις κάτι αισιόδοξο να καταπιαστείς. Μέσα στον βόρβορο που καθημερινά αποκαλύπτεται, τώρα που σπάνε τα ταμπού και καταγγέλλεται η (σεξουαλική) κακοποίηση, που «ανακαλύπτουμε» τις αθλιότητες από την μία πλευρά περιώνυμων κυρίων, υπεράνω πάσης υποψίας ή τις υπερβολές ακόμη και με τα λαϊκά δικαστήρια που στήνονται ψάχνουμε να βρούμε κάτι θετικό να σχολιάσουμε.
Κι όμως μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν και την πολύπλευρη-πραγματικά πια- κρίση στην οποία ζούμε υπάρχουν και τα καλά νέα! Όπως μια είδηση που δεν πέρασε μεν στα ψιλά, αλλά δεν είχε και την τύχη που της έπρεπε, ίσως τα Μέσα και το κοινό δεν ανταποκρίνονται το ίδιο στις ευχάριστες ειδήσεις. Ο κόσμος έχει ασκηθεί περισσότερο στο να διαβάζει τα άσχημα, έχει ταυτίσει τον Τύπο με την γρήγορη διάδοση των δυσάρεστων νέων.
Μάθαμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών -δημοσίου και ιδιωτών- του Ηρακλείου όχι απλώς είπε ότι προτίθεται να εμβολιαστεί, αλλά το έκανε και πράξη. Εννέα στους δέκα υγειονομικούς της περιοχής εμβολιάστηκαν! Πραγματικό ρεκόρ, ίσως και…παγκόσμιο, εάν το ψάξει κανείς.
Οι γιατροί μάς έδωσαν το καλύτερο, το πιο φωτεινό παράδειγμα τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη («το πιο σπουδαίο ανθρώπινο γραπτό»), σηκώνοντας ψηλά την επιστήμη, δείχνοντας σε όλους εμάς, αλλά και στους…άλλους πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη δημόσια υγεία εκτός από τον δρόμο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας. Όλα τα άλλα είναι για κομπογιανίτες, θεωρίες συνωμοσίας για “ψεκασμένους”… Υπάρχουν και γιατροί ανάμεσά τους; Προφανώς, αλλά στον τόπο μας είναι ελάχιστοι.
Η πρωτιά σε επίπεδο χώρας για τους γιατρούς του Ηρακλείου (και της Κρήτης) ήταν λοιπόν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Όχι πως δεν ξέραμε ότι οι περισσότεροι γιατροί μας τιμούν την επιστήμη και το λειτούργημά τους. Αλλά τώρα που η κοινωνική, ψυχολογική και πολιτισμική κρίση έπεται της υγειονομικής και καθίσταται οξύτατη, όταν βλέπεις τι γίνεται με τους αρνητές, όταν διαπιστώνεις ότι στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας ο μέσος όρος των εμβολιασμένων είναι 6 στους δέκα γιατρούς , ενώ στην Πάτρα λίγο παραπάνω από 4 στους δέκα δεν μπορείς παρά να πεις ένα μεγάλο μπράβο!
Φυσικά και στον τόπο μας υπάρχουν γκρίζες ζώνες γιατί δεν είναι όλη η Κρήτη στο ίδιο επίπεδο. Διαβάζεις και ακούς για νοσοκομεία όπως στο Ρέθυμνο, στη Νεάπολη το ποσοστό αυτό να είναι πολύ χαμηλό.
Στο ένα 60%, στο άλλο 67%… Δεν λέω ότι είναι λίγο, αλλά σχεδόν 4 στους δέκα υγειονομικούς δεν εμβολιάστηκαν. Γιατί; Υπάρχει κάποιος λόγος; Εάν είναι τεχνικός ή προσωπικός- διότι ακούστηκε ότι για ορισμένους δεν άνοιγε η πλατφόρμα, μπορεί κάποιος να έχει δικαιολογία. Εάν όμως ακόμη υπάρχουν γιατροί που αρνούνται ή χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα για να μην κάνουν το εμβόλιο το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό. Και δεν δικαιολογείται. Δεν μπορούν οι γιατροί να εμφανίζονται ως αρνητές της ίδιας τους της επιστήμης! Είναι επίορκοι. Ή και κάτι χειρότερο.
Είναι σαν να πηγαίνει ο άλλος να χειροτονηθεί παπάς και να δηλώνει ενώπιον Θεού, δεσπότη και ανθρώπων ότι είναι… άθεος!