Περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ δαπάνησαν συνολικά οι ομάδες της Σούπερ Λίγκα αυτό το καλοκαίρι για αγορές παικτών, χωρίς να υπολογίζονται τα μεγάλα συμβόλαια που έδωσαν σε ποδοσφαιριστές.
Η αλματώδης άνοδος της ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια, έφερε ως λογική συνέπεια και την αύξηση του μπάτζετ, όχι μόνο των «μεγάλων» της λίγκας αλλά και των λεγόμενων «μικρομεσαίων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρκετά έγκυρης ιστοσελίδας transfermarkt, ξοδεύτηκαν συνολικά φέτος 51 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στα 30 τελευταία χρόνια (από τη σεζόν 1994/95 που υπάρχουν στοιχεία).
Το αντίστοιχο ποσό πέρυσι ήταν 45 εκατομμύρια, ωστόσο υπήρχε μια ειδοποιός διαφορά. Το περασμένο καλοκαίρι οι ομάδες είχαν έσοδα από πωλήσεις παικτών κοντά στα 44 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος μόνο 28,5 εκ. ευρώ.
Επομένως το συνολικό ισοζύγιο των ομάδων στο θερινό μεταγραφικό παζάρι είναι – 22,5 εκατ. ευρώ, ενώ το περσινό -1 εκατ. ευρώ.
Πρωταθλητής των μεταγραφών είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έδωσε τα περισσότερα λεφτά για να ενισχυθεί (σχεδόν 20 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει καθόλου έσοδα από πωλήσεις).
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στη 2η θέση, ξοδεύοντας 11,5 εκατ. ευρώ και λαμβάνοντας κάτι λιγότερο από 4 εκατ. ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί η 3η θέση του Άρη που έδωσε 5,2 εκατ. ευρώ για μεταγραφές και εισέπραξε από πωλήσεις 1,2 εκατ. ευρώ.
Οι δύο «Δικέφαλοι» είναι οι μόνοι που δε βγήκαν ζημιωμένοι από το μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού. Ο ΠΑΟΚ ξόδεψε 6,6 εκατ. ευρώ και αποκόμισε σχεδόν 13 εκατομμύρια από τις πωλήσεις των Κουλιεράκη και Εκόνγκ, την ίδια στιγμή που η ΑΕΚ έδωσε 7,4 εκατ. ευρώ και έλαβε 9 εκατομμύρια από την πώληση του Πόνσε.
Από τις πολύ δραστήριες ομάδες στο μεταγραφικό παζάρι ήταν και ο ΟΦΗ. Συνολικά 14 ποδοσφαιριστές (οι περισσότεροι βασικοί) αποχώρησαν από το Ηράκλειο, με πιο προσοδοφόρα την πώληση του Ισέκα στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας, από την οποία η Κρητική ΠΑΕ έβαλε στο ταμείο της, περίπου 1,2 εκ. ευρώ.
Οι περισσότεροι από τους 12 παίκτες που αποκτήθηκαν, ήρθαν ως ελεύθεροι ή με τη μορφή δανεισμού στον ΟΦΗ, με τον Ταξιάρχη Φούντα να έχει φυσικά το μεγαλύτερο συμβόλαιο (320.000 ευρώ).
Το γενικό συμπέρασμα συνεπώς είναι ότι μετά από μια περίοδο μεγάλης κρίσης, όπου οι περισσότερες ομάδες (πλην Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ) πάσχιζαν να κρατηθούν σε μια οικονομική ισορροπία, φέτος αποφάσισαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ελπίζοντας ότι στο τέλος της σεζόν θα έχουν κάνει μια ικανοποιητική απόσβεση.
Οι φίλαθλοι βέβαια δεν ενδιαφέρονται για τα νούμερα και τα μπάτζετ, καλή μπάλα θέλουν να βλέπουν και δικαιολογημένα και φέτος, οι προσδοκίες είναι μεγάλες.