Χιλιάδες μαθητές βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος
Είναι μια από τις πιο παρήγορες ειδήσεις που διάβασα το 2019, που μάλλον δεν μπήκε με το “δεξί”, αφού η Κρήτη θρηνεί τα θύματα μιας τραγωδίας με τέσσερις νεκρούς. Πόσα σπίτια έκλεισαν… αυτοί που έφυγαν και βρίσκονταν στην καλύτερη στιγμή της ζωής τους, φρέσκοι γονείς, γιαγιά που καμάρωνε εγγόνι, νέα γυναίκα, αδερφή και θεία.
Κι αυτοί που έμειναν να υπομένουν τον πόνο μετά που θα σβήσουν τα φώτα. Όλα σε μια στιγμή θάφτηκαν στη λάσπη, ξεσηκώνοντας το γνώριμο της ελληνικής πραγματικότητας “μπαλάκι” ευθυνών… “όχι εγώ, ο παρακάτω, ο παραπάνω ή παραδίπλα… μακριά από μένα κι όπου θέλει ας είναι”. Και φυσικά, η φύση που εκδικείται κ.λπ κ.λπ.
Έγραφα λοιπόν στην αρχή ότι μου κέντρισε το ενδιαφέρον μια είδηση ότι τα παιδιά σε πολλές χώρες του κόσμου βγαίνουν για να διαδηλώσουν για το περιβάλλον. Θα μου πείτε, αυτά συμβάνουν σε χώρες που οι μαθητές θεωρούν αυτονότο ότι η επισκευή ενός σχολείου δεν κρατά δέκα και πλέον χρόνια, έχουν καθηγητές και δασκάλους από την αρχή της χρονιάς, τα σέα τους και τα μέα τους.
Όμως υπό το σύνθημα #FridaysForFuture οι μαθητές της Γερμανίας διαδήλωσαν πριν λίγες ημέρες ζητώντας τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, της εξόρυξης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Η γενιά μας αδιαφόρησε και τώρα πρέπει τα παιδιά μας να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» λέει ο Άντριου Μέρφι, ο οποίος συνόδευσε τα τέσσερα παιδιά του στη μαθητική διαδήλωση της Βόννης.
Χιλιάδες μαθητές στις Βρυξέλλες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης σε λιγότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, 12.500 παιδιά και έφηβοι συμμετείχαν στη διαδήλωση αυτή, την οποία διοργάνωσε το Youth Climate Movement.
Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία και το Τορόντο στον Καναδά. Χθες βγήκαν στο Παρίσι.
Όλα ξεκίνησαν από μια 15χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία, την Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία μετά το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει ζήσει η Στοκχόλμη, αρνήθηκε να πάει στο σχολείο της στις 20 Αυγούστου, την πρώτη ημέρα του νέου σχολικού έτους στη χώρα και προτίμησε να διαδηλώσει στο κοινοβούλιο.
«Εμείς τα παιδιά συχνά δεν κάνουμε αυτά που μας λέτε. Κάνουμε αυτά που κάνετε. Και επειδή εσείς οι ενήλικες καταστρέφετε το μέλλον μου, θα κάνω κι εγώ το ίδιο. Το όνομά μου είναι Γκρέτα (…) και θα απέχω από το σχολείο μέχρι τις εκλογές» έγραφε το κείμενο που μοίραζε έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας.
Όντως, επί τρεις εβδομάδες η Γκρέτα απείχε από τα μαθήματά της. Στην αρχή οι καθηγητές της προσπάθησαν να τη μεταπείσουν, όμως στη συνέχεια τάχθηκαν στο πλευρό της. Τώρα η Γκρέτα απέχει από τα μαθήματά της κάθε Παρασκευή και διαδηλώνει έξω από το κοινοβούλιο.
Όπως άλλωστε έλεγε η περίφημη δρα Γκούντολ, που είχε φιλοξενηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, “υπάρχουν λόγοι για να ελπίζουμε κι αυτοί είναι οι νέοι που… ξύπνησαν”.