Γιατί να μην κάνουμε ανοικτούς γάμους με self test και καταγραφή λίστας καλεσμένων;

Από κάποια στιγμή της ζωής μας κι έπειτα, τα καλοκαίρια στην Κρήτη μετριούνται με γάμους και βαπτίσεις. Όλοι το ξέρουν αυτό.

Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, στα δικά μου καλοκαίρια, οι μετρήσεις γίνονται με … δάκρυα. Με τα δάκρυα της Σόφης, με τα δάκρυα της Λένας και πολλών ακόμα φίλων που έκαναν το «λάθος» να προγραμματίσουν γάμους ή βαπτίσεις χωρίς να υπολογίσουν τον κοροναϊό.

Σε μια λυρική αποτύπωση της κατάστασης, θα μπορούσα να πω ότι αυτά τα δάκρυα είναι τα «δάκρυα της λιακάδας» για να δανειστώ έναν ακόμη τίτλο τραγουδιού.

Γιατί, για όσους έχουν ζήσει το γάμο τους ή τη βάπτιση του παιδιού τους όπως θέλουν, γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτές οι στιγμές δεν μπορούν να συγκριθούν παρά μόνο με την πιο απολαυστική λιακάδα που χαρήκαμε στην πορεία της ζωής. Αυτή η «λιακάδα» όμως, στην εποχή του κοροναϊού γεμίζει με δάκρυα κι αγωνία.

Υπάρχουν ζευγάρια που έχουν ακυρώσει ήδη δύο φορές την ομορφότερη στιγμή της ζωής τους. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μείνει άνεργοι για μήνες χωρίς να γνωρίζουν αν η επαγγελματική τους σταδιοδρομία θα επανέλθει σε μια κάποια κανονικότητα. Κι υπάρχουν και μια σειρά από επαγγελματίες οι οποίοι από τη μία ημέρα στην άλλη είδαν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους, αφού από τις συγκεκριμένες κοινωνικές εκδηλώσεις ζούσαν.

Όμως εμείς, κι αυτό το καλοκαίρι πρέπει να ζήσουμε με μάσκες, αποστάσεις, περιορισμούς και κοροναϊό. Παγκόσμια υγεία λένε οι ειδικοί. Γάμοι μέχρι με 100 άτομα από Ιούνη λένε οι ειδικοί.

Πριν από λίγο καιρό, μέσα στα όλα όσα έχουν πει οι ειδικοί όμως, είχαν παραδεχθεί και το είχε παραδεχθεί και ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης, πως κομμάτι της υγείας είναι και η ψυχολογία. Όμως αυτό δεν μπαίνει στο κάδρο.

Ρωτάω εγώ, λοιπόν, και μεταφέρω την απορία του φίλου μου του Νικόλα: Σε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές που χορεύουν, τραγουδούν, γελούν και πίνουν, ούτε μάσκες υπάρχουν, ούτε αποστάσεις, ούτε και περιορισμοί. Ασφαλώς όλα τα κανάλια που φιλοξενούν τέτοιου τύπου εκπομπές, αναγράφουν πως τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έχουν διενεργηθεί τα απαραίτητα τεστ.

Σύμφωνοι. Γιατί λοιπόν αντί να χαλάσω την ομορφότερη στιγμή της Σόφης να μην πω, «μπορείτε να πάτε όλοι χαλαροί στο γάμο της, με τα ίδια μέτρα και τις ίδιες προφυλάξεις που τηρούν τα κανάλια όταν γυρίζουν εκδηλώσεις». Γιατί να μην κάνουμε ανοικτούς γάμους με self test και καταγραφή λίστας καλεσμένων; Αφού η ίδια συνθήκη εφαρμόζεται μήνες τώρα στις τηλεοπτικές εκδηλώσεις και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι.

Για να ξεκαθαριστώ: Δεν τάσσομαι ούτε υπέρ της ασυδοσίας, ούτε υπέρ της διακινδύνευσης της Δημόσιας Υγείας. Όμως δυστυχώς υπάρχουν πλέον πολλές περιπτώσεις που, όπως λένε κι οι παλαιότεροι, «το περίσσο χαλά το ίσο».