Αλιεύσαμε στο διαδίκτυο μερικές περίεργες συμβουλές για τον ύπνο του… δικαίου
“Ποτέ μην πιστεύεις τη δυστυχία ενός ανθρώπου. Ρώτα τον αν μπορεί να κοιμηθεί. Αν η απάντηση είναι “ναι”, τότε όλα είναι εντάξει. Αυτό φτάνει.” συνήθιζε να λέει ο Γάλλος συγγραφέας Σελίν, ο οποίος προφανώς είχε δοκιμάσει στη ζωή του το τέρας της αϋπνίας, το οποίο προκαλεί μια σειρά από ασθένειες και δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πριν από λίγες ημέρες, η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, που κάθε χρόνο γιορτάζεται την Παρασκευή πριν από την εαρινή ισημερία, κατέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία του ύπνου στην υγεία του ατόμου.
Την πιο ενδελεχή μέχρι σήμερα πειραματική μελέτη σχετικά με τις συνέπειες από την έλλειψη ύπνου στην καθημερινότητα των ανθρώπων διεξήγαγαν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (ΜSU).
«Αν κάποιος κοιτάξει τα λάθη και τα ατυχήματα στα χειρουργεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμη και στη λειτουργία των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, θα δει ότι η έλλειψη ύπνου αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για ανθρώπινα λάθη» ανέφερε η Κίμπερλι Φεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου για τον ύπνο και τη Μάθηση του MSU.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι από την αϋπνία επηρεάζονται η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, η όρεξη, ο μεταβολισμός, το σωματικό βάρος, η λειτουργία του ανοσοποιητικού, η αντοχή μας στις διάφορες ασθένειες, η διάθεση και η λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, o κακός ύπνος βοηθά την εμφάνιση κλινικής κατάθλιψης.
Δεν είναι λίγες οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η στέρηση ύπνου κάνει τα γλυκά, τα σνακ και άλλα όχι τόσο υγιεινά φαγητά να φαίνονται ακόμη πιο δελεαστικά απο ό,τι συνήθως, σύμφωνα με μια νέα μικρή γερμανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι ακόμη και μια νύχτα αϋπνίας είναι αρκετή για να αυξήσει την επιθυμία για τέτοιες τροφές, καθώς ο εγκέφαλος νιώθει προκαταβολικά ακόμη μεγαλύτερη ηδονή.
Μια ανασκόπηση 28 υπαρχουσών μελετών διαπίστωσε ότι οι μόνιμοι εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία ή να γίνουν υπέρβαρο και 41% περισσότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισόδιου.
Τελειώνοντας, αλιεύσαμε στο διαδίκτυο μερικές περίεργες συμβουλές για τον ύπνο του… δικαίου: Κοιμηθείτε με το ένα πόδι έξω από τα σκεπάσματα. Οι ωφέλειες του ύπνου στο αριστερό σας πλευρό. Γιατί πολλά από τα όργανά μας εκτελούν τις λειτουργίες τους καλύτερα κατά τις νυχτερινές ώρες.
Αφήστε την πόρτα του υπνοδωματίου σας ανοικτή. Φορέστε γυαλιά με πορτοκαλί φακό. Μια μικρή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 14 άτομα με αϋπνία, έδειξε πως το να φοράμε γυαλιά με σκούρο πορτοκαλί χρώμα φακών για δύο ώρες πριν τον ύπνο μπλοκάρει αρκετή από την ακτινοβολία της οθόνης μας και μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε περισσότερο (μέχρι και 30 λεπτά) και να νιώσουμε πιο ξεκούραστοι το πρωί.
Δοκιμάστε τη μέθοδο 4-7-8. Δηλαδή εισπνεύστε από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα, κρατήστε την αναπνοή σας για 7 δευτερόλεπτα και εκπνεύστε αργά επί 8 δευτερόλεπτα.Και καλόν ύπνο, γιατί, όπως λέει κι ο Δαλάι Λάμα, είναι ο καλύτερος διαλογισμός.