Ετοιμαστείτε – έρχεται…

Ο «τυφώνας» Τραμπ απειλεί, και δυστυχώς διαθέτει τη δύναμη, να αλλάξει τον κόσμο. Οι έννοιες του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους, όπως τις γνωρίζαμε, κινδυνεύουν να γίνουν απλώς αναμνήσεις που θα νοσταλγούμε.

Οι πρώτες κινήσεις του – του ανθρώπου που πολλοί θεωρούν τον ισχυρότερο στον κόσμο – αποκαλύπτουν τις προθέσεις του για το τι μας περιμένει. Για όσους έχουν μελετήσει το «φαινόμενο» Τραμπ, αυτές οι ενέργειες δεν αποτελούν έκπληξη.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν διστάζει, δεν ντρέπεται και δεν φοβάται να δείξει το πιο σκληρό του πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που δεν στρέφεται προς τους ισχυρούς συνδαιτυμόνες του, αλλά προς τους αδύναμους.

Οι αποφάσεις του ήδη επηρεάζουν εκατομμύρια ζωές. Κόβει την πρόσβαση σε φάρμακα σε χώρες όπου οι κάτοικοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν. Είναι συγκλονιστικό να διαβάζει κανείς ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αναστείλει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση του HIV/AIDS σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυτή η απόφαση διακόπτει την παροχή φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών, απαραίτητων για τη θεραπεία του HIV, της ελονοσίας και της φυματίωσης, καθώς και για τη φροντίδα μητέρων και παιδιών. Σύμφωνα με τον Atul Gawande, πρώην επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας υγείας της USAID, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι με HIV βασίζονται σε αυτές τις δωρεάν προμήθειες φαρμάκων για την επιβίωσή τους.

Η αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού ήταν  από τις πρώτες ενέργειες της νέας θητείας του. Η  αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, κίνηση που σηματοδοτεί την απόσυρση της χώρας από τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Τραμπ προχώρησε ΟΜΩΣ  στην ακύρωση μέτρων που είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη διοίκηση, όπως η προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων και τα σχέδια μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Αυτές οι ενέργειες θέτουν εμπόδια στις προσπάθειες περιορισμού των αερίων του θερμοκηπίου.

Ένας φίλος μού είπε ότι οι κινήσεις του θυμίζουν έντονα ένα ζοφερό παρελθόν – τότε που κάποιοι ονειρεύονταν την επικράτηση της «άριας φυλής». Εκείνη την εποχή, ο κόσμος οδηγήθηκε στους θαλάμους αερίων. Σήμερα, δεν υπάρχουν θάλαμοι αερίων, γιατί είμαστε πολιτισμένοι, «comme il faut».

Όμως η ασφυξία μπορεί να έρθει από αλλού. Το οξυγόνο – μεταφορικά ή κυριολεκτικά – θα μειώνεται έως ότου εξαφανιστεί. Και ίσως να μη δούμε την επικράτηση του ξανθού γαλανομάτη που κάποιοι ονειρεύονταν πριν από δεκαετίες. Θα επικρατήσει όμως ο ισχυρός – ο οικονομικά πανίσχυρος, αυτός που θα επιβιώσει έχοντας άλλου είδους στηρίγματα.

Ίσως, μάλιστα, να βρεθούμε μπροστά σε μια σύζευξη των δύο. Άλλωστε, το «δεξί χέρι» του πλανητάρχη, ο κύριος «Τέσλα» έχει ήδη υποδείξει έναν τέτοιο δρόμο. Υπάρχουν λύσεις; Ναι, η ιστορία έχει αποδείξει πως κάθε πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί. Αρκεί να μην ξεχνάμε, να αγωνιζόμαστε και να θυμόμαστε ότι η αλλαγή ξεκινά από εμάς.