“Ο επόμενος Harvey θα το σκεφτεί πριν απλώσει το χεράκι του…’’
H Ελλάδα ζει πλέον στον αστερισμό του MeToo, που ως γνωστόν ξεκίνησε στην Αμερική το 2017ως η αποκάλυψη ενός κοινού μυστικού στο Hollywood σχετικά με την επίθεση και παρενόχληση γυναικών και έφτασε να πυροδοτήσει παγκόσμια συζήτηση αλλά και το “ξεκλείδωμα” πολλών γυναικών και ανδρών να μιλήσουν και να καταγγείλουν τις δικές τους εμπειρίες.
Η ουσιαστική αρχή έγινε στις 5Οκτωβρίου του 2017, όταν ο Ron Farrow, με τη βοήθεια των συναδέλφων του, Jodi Kantor και Megan Twohey των New York Times, έβγαλε τα “άπλυτα” του Harvey Weinstein, του ισχυρού άντρα του Hollywood, στη φόρα. Μέσα από ένα εκτενές ερευνητικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο New Yorker, αποκάλυψε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης δεκαετιών με δράστη τον πολυεκατομμυριούχο Αμερικανό παραγωγό, συνιδρυτή της Miramax, αλλά και της The Weinstein Company.
Το απόστημα στην Ελλάδα άνοιξε μια αθλήτρια, η Σοφία Μπεκατώρου που μίλησε για τον βιασμό της από παράγοντα του αθλήματος της για να ακολουθήσει κι άλλη καταγγελία επίσης για βιασμό μιας 11χρονης τότε αθλήτριας από τον προπονητή της.
Τη σκυτάλη πήραν γυναίκες, αλλά και άνδρες από το χώρο του θεάματος ενώ όπως όλοι λένε έρχονται καταγγελίες για πολλούς, άλλοι τύπου “πέφτω από τα σύννεφα” κι άλλοι δεν… πέφτω γιατί το μυστικό ήταν κοινό.
Πάντως για να μιλήσουμε με την γλώσσα των αριθμών εκτιμάται ότι μία στις πέντε γυναίκες και το 4% των ανδρών έχουν εμφανίσει κάποιο είδος σεξουαλικής επίθεσης από την ηλικία των 16 ετών, ενώ περίπου το 3,1% των γυναικών αντιμετωπίζουν σεξουαλική επίθεση κάθε χρόνο.
Αν πάντως μπορούσε να καταγραφεί ένας απολογισμός για το πώς η περίπτωση Γουάινσταιν άλλαξε τα πράγματα αξίζει να αναφερθεί μια νέα ανάλυση των New York Times που διαπίστωσε ότι μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης καταγγελίας, τουλάχιστον 200 επώνυμοι άνδρες έχασαν τη δουλειά τους από δημόσιους ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση.
Ορισμένοι από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου και του Γουάινσταιν βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις. Τουλάχιστον 920 άτομα αποκάλυψαν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από κάποιον στη λίστα των επωνύμων. Και σχεδόν οι μισοί από αυτούς που απολύθηκαν, αντικαταστάθηκαν από γυναίκες.
Δεν θα σταθώ στο ερώτημα γιατί τώρα μετά από τόσα χρόνια αφού η απάντηση είναι απλώς έτσι και χωρίς πολλές αναλύσεις όταν ο θύτης το έκανε απλώς γιατί μπορούσε…
Το θέμα είναι ότι τώρα που ξεκίνησε να σπάει το απόστημα, να μην χρησιμοποιηθεί για ελάσσονος σημασίας περιστατικά με στόχο την δημοσιότητα, απειλώντας να επισκιάσει τα σημαντικά που θα κινδυνεύσουν να χαθούν μέσα στον κουρνιαχτό.
“Τι είναι τελικά το #ΜΕΤΟΟ; Κίνημα, εννοείται, όπως γράφει η συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη- αφού το υπογράφουν και το ακολουθούν χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Οι οποίες χιλιάδες γυναίκες, την έκαναν γαργάρα για πολλά χρόνια την σεξουαλική παρενόχληση, και πήραν το θάρρος, με την παγκοσμιότητα του #ΜΕΤΟΟ, να πούνε επιτέλους τον πόνο τους.
Με ανακούφιση, που δεν είναι μόνες, ούτε μόνες τους. Ο επόμενος Harvey θα το σκεφτεί πριν απλώσει το χεράκι του…’’