Αμ το άλλο, που σε κάνει τουλάχιστον να αναρρωτιέσαι για τη σκοπιμότητα, είναι το γεγονός ότι η διακίνηση λαθρομεταναστών – άκουσον, άκουσον! – θα έχει πλέον ευμενέστερη ποινική μεταχείριση…
Οργή και μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν κάποιες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος, όχι μόνο δεν έρχεται να βελτιώσει όσα έπασχαν, όπως το αίσθημα της ατιμωρησίας, που ήταν έντονο στην κοινωνία, αλλά και να δημιουργήσει και πολλά ερωτήματα.
Μάλιστα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), με ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσής της, προτείνει την απόσυρση του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «προκειμένου, μέσα από περαιτέρω διαβούλευση των επιστημονικών φορέων, να αρθούν οι αστοχίες επιμέρους διατάξεων και να ληφθεί η δέουσα πρόνοια για τη δημιουργία των ελάχιστων αναγκαίων υποδομών πρακτικής εξυπηρέτησής τους».
Παράλληλα, η ΕΕΕ επισημαίνει «τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών και τη δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας, αλλά και την αδυναμία πρακτικής βιωσιμότητας νεοσύστατων θεσμών, χωρίς την προγενέστερη εξασφάλιση της αναγκαίας ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού και των υλικοτεχνικών υποδομών της Εισαγγελίας, από την άμεση εφαρμογή».
Τι θα συμβεί μετα τη Δευτέρα 1 Ιουλίου; Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν υπάρχει, αντιθέτως θα… υποστηρίζεται αυτό των κακοποιών σε όλο του το μεγαλείο. Εκατοντάδες Έλληνες και αλλοδαποί κακοποιοί, που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών και βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, θα αποφυλακιστούν.
Η κατάργηση του κακουργηματικού χαρακτήρα στις κλοπές, που διαπράττονται από συμμορίες, αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο, όχι μονάχα σε όλους όσοι έχουν ρημάξει τις γειτονιές μας να πέφτουν στα μαλακά, αλλά και για αθρόες αποφυλακίσεις κατ’ επάγγελμα κλεφτών.
Αμ το άλλο, που σε κάνει τουλάχιστον να αναρρωτιέσαι για τη σκοπιμότητα, είναι το γεγονός ότι η διακίνηση λαθρομεταναστών – άκουσον, άκουσον! – θα έχει πλέον ευμενέστερη ποινική μεταχείριση, καθώς το πλαίσιο ποινής από πέντε έως δέκα έτη μεταπίπτει σε ποινή απόένα έως έξι έτη. Μεταξύ άλλων, όσοι κατηγορούνται για κλοπή, τοκογλυφία, απιστία, απάτη, διαρρήξεις και υπεξαίρεση θα έχουν ηπιότερη μεταχείριση, καθώς τα αδικήματα αυτά μετατρέπονται σε πλημμελήματα, εφόσον δεν ασκείται βία, δεν θίγεται το Δημόσιο, ενώ ο δράστης μπορεί να αθωωθεί πλήρως, αν αποκαταστήσει τη ζημιά μέχρι την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ή εφόσον αποδεδειγμένα εξαναγκάστηκε στην τέλεση της πράξης.
Ειδικά, ως προς το αδίκημα της δωροδοκίας, εκείνος που δωροδοκεί θα αντιμετωπίζει ποινές έως τρία έτη ή χρηματική ποινή, ενώ τώρα ισχύει φυλάκιση από ένα έως πέντε έτη και χρηματική ποινή. Εάν πρόκειται για δωροδοκία κρατικού αξιωματούχου, οι μέχρι τώρα ποινή ήταν μέχρι δέκα έτη, ενώ τώρα ορίζονται ποινές τουλάχιστον τριών ετών.
Στα μαλακά πέφτουν και όσοι έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει ποινή τριών ετών και χρηματική ποινή. Σήμερα το ξέπλυμα χρήματος αντιμετωπίζεται ως κακούργημα και τιμωρείται με φυλάκιση από πέντε έως δέκα χρόνια.
Με τις νέες διατάξεις μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Όσοι φοροδιαφεύγουν, διά της εκδόσεως εικονικών και πλαστών τιμολογίων άνω των 200.000, θα έχουν πλέον ευμενέστερη ποινική μεταχείριση. Βεβαίως, επισημαίνει σε άρθρο του ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης, καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ, “κάποιες άλλες (παραμένουσες) ρυθμίσεις εξακολουθούν να εκκολάπτουν ανησυχία ή και “πολιτισμική απογοήτευση”, όπως η ακατανόητη εμμονή – σε τραγωδίες σαν το Μάτι – να τιμωρείται η αμελής συμπεριφορά κάποιων κρατικών αξιωματούχων με την απαράδεκτα χαμηλή ποινή των πέντε ετών (έστω και αν πέθαναν 100 άνθρωποι)!’’.
Ο τρόπος, που αντιμετωπίζει εγκλήματα υψηλής κοινωνικής απαξίας η χώρα μας, δεν έχει περάσει απαρατήρητος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πριν λίγες ημέρες η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) ανακοίνωσε πως, εν μέσω συγκεκριμένων καταγγελιών από δικαστές, εισαγγελείς, κοινωνικούς φορείς, πολίτες και ΜΜΕ στην Ελλάδα, αποφάσισε να διενεργήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου adhocεπείγουσα αξιολόγηση της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα στην Ελλάδα.
Όπως ξεκαθάρισε η GRECO, η προσοχή της εστιάζεται στις διατάξεις, οι οποίες μετατρέπουν κακουργήματα σε πλημμελήματα και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη διαφθορά. Μια αρνητική έκθεση της GRECOτον Σεπτέμβριο, η οποία θα επικυρωθεί στην Ολομέλεια του οργάνου τον Δεκέμβριο του 2019, θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και τη θετική αξιολόγηση, που προ ημερών απέσπασε η Ελλάδα ως προς τις δομές της στην καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.