Οι αναπληρώτριες δεν έχουν ένα δικαίωμα.
Και ποιο είναι αυτό;
Να κάνουν παιδιά!
Οι ανάγκες των σχολείων είναι πολλές και ακόμα και σήμερα κάποιες παραμένουν ακάλυπτες. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που κάποιες φορές θυμίζουν νομάδες, περιμένουν ακόμα και 17 χρόνια για να βρουν μια θέση στον ήλιο, ή αλλιώς για να διοριστούν, μόνιμα δηλαδή στο δημόσιο σχολείο.
Από όλα τα αιτήματα που προβάλλονται κατά καιρούς από τους συνδικαλιστές, ένα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι εκείνο που ξεχωρίζει και αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Όλοι, οι εκπαιδευτικοί, δηλαδή, λένε ότι οι μόνιμοι και οι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, αφού ουσιαστικά κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Ωστόσο, οι αναπληρώτριες δεν έχουν ένα δικαίωμα. Και ποιο είναι αυτό; Να κάνουν παιδιά!
Όπως γνωρίζει πολύ καλά ο χώρος των εκπαιδευτικών, μία αναπληρώτρια με μία μόνιμη ακολουθούν εντελώς διαφορετική πορεία κύησης και λοχείας. Είναι γνωστό ότι η μόνιμη, μόλις μείνει έγκυος, έχει το περιθώριο να λάβει άδεια επαπειλούμενης κύησης. Δεν θέλω να αναφερθώ στις περιπτώσεις ατόμων που κάνουν κατάχρηση αυτού του δικαιώματος. Εξάλλου, γνωρίζουμε τους κινδύνους, ειδικά του πρώτου τριμήνου, για μία εγκυμονούσα που έχει καθημερινή επαφή με παιδιά.
Αφού, λοιπόν, γεννήσει, μπορεί να μείνει για μήνες κοντά στο μωρό της και να του παρέχει τη φροντίδα που χρειάζεται μέχρι να επιστρέψει η ίδια στην υπηρεσία.
Στην αντίπερα όχθη, μία αναπληρώτρια έχει ελάχιστες δυνατότητες να λάβει αναρρωτική άδεια κατά τη διάρκεια της κύησης και δικαιούται μονάχα 119 ημερολογιακές ημέρες συνολικά, δηλαδή οκτώ εβδομάδες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού και εννέα εβδομάδες μετά.
Να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα έχουν την επιλογή να λάβουν επιπλέον το εξάμηνο του ΟΑΕΔ, δηλαδή να γυρίσουν στη δουλειά όταν το μωρό τους γίνει οχτώ μηνών.
Πρόσφατα στην Κοζάνη κινητοποιήθηκαν εκπαιδευτικοί, με αφορμή την περίπτωση μίας εγκύου συναδέλφου τους που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της. «Το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων στην εκπαίδευση δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της προστασίας της μητρότητας σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, καθώς οι συνάδελφοι δεν δικαιούνται ούτε μία παραπάνω μέρα άδειας (15 ημέρες αναρρωτικής).
Στο απάνθρωπο δίλημμα, να αποφασίσει αν θα πρέπει να φροντίσει τη συνέχιση της εγκυμοσύνης της, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ή να συνεχίζει να εργάζεται, βρίσκεται αναπληρώτρια φιλόλογος ειδικής αγωγής στον νομό Κοζάνης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Ν. Κοζάνης.