Ένα θέαμα που ίσως δείχνει από τώρα ένα ζοφερό μέλλον που κανείς δεν θέλει να ζήσει

Θυμάστε τη διαφήμιση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που λέει «αυτά είναι τα σημάδια της ξηρασίας στο κορμί του Μαρσελίνο»; Ο μικρός Μαρσελίνο σε κάποια  χώρα της Αφρικής, αλλά και «η δικιά μου» Έρικα Μέρι από την πιο άνυδρη περιοχή της Βραζιλίας, ήταν για πολύ καιρό κάτι μακρινό, που απλώς χρειαζόταν να βγάλεις μερικά  ψιλά από την τσέπη για να νομίζεις ότι ως δυτικός έκανες το καθήκον σου.

Όμως, να τώρα, που  η ξηρασία δεν είναι μακριά από τη δική μας πόρτα κι ήδη εξετάζονται έκτακτα μέτρα ενόψει του καλοκαιριού, που το νησί μας θα πλημμυρίσει από τουρίστες. Το Σφενδύλι, το χωριό που καταποντίστηκε για να γίνει το φράγμα του Αποσελέμη, «χάσκει» πάλι με τα μισογκρεμμισμένα σπίτια του έξω από το νερό, δημιουργώντας ένα απόκοσμο θέαμα. Ένα θέαμα που ίσως δείχνει από τώρα ένα ζοφερό μέλλον που κανείς δεν θέλει να ζήσει.

Μία από τις πιο τρομακτικές έρευνες είδε το φως της δημοσιότητας χθες. Σύμφωνα με την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, η Αθήνα, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα γνωρίσει στο μέλλον τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε καύσωνες όσο και σε ξηρασίες, σε σχέση με όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Μάλιστα, το Ηράκλειο μαζί με την Πάτρα, την Καλαμάτα και τον Πειραιά βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε, γύρω στα 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο θα στερούνται την πρόσβαση σε οποιοδήποτε είδος νερού, και συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία για τουλάχιστον έναν μήνα τον χρόνο.

Οι ειδικοί τονίζουν, όπως στο προχθεσινό φύλλο της «Π», ότι οι νέες γεωτρήσεις δεν θα δώσουν λύση και ζητούν ορθολογική χρήση του νερού.

Γι’ αυτό  για να αποφύγουμε  την τόσο μεγάλη σπατάλη μπορούμε να κάνουμε -μεταξύ άλλων- τα εξής: Να τοποθετήσουμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, γεμάτο με πέτρες στο καζανάκι της τουαλέτας.

Έτσι, εξοικονομούμε 3 λίτρα νερό κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε. Το νερό από το ντους μας μπορούμε να το μαζεύουμε στη μπανιέρα για να καθαρίσουμε την τουαλέτα μας ή να σφουγγαρίσουμε ή να πλύνουμε τα μπαλκόνια μας.

Μπορούμε, επίσης, να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μια λεκάνη και όχι κάτω από τρεχούμενο νερό, να κλείνουμε τη βρύση και όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή όταν σαπουνίζουμε τα χέρια και το πρόσωπό μας ή όταν ξυριζόμαστε.