Οικονομική αναλύτρια δεν είμαι, δεν ξέρω από μικρο και μακρο – οικονομικές αναλύσεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι η 2α Απριλίου θα μείνει στην ιστορία και μάλλον όχι για καλούς λόγους. Ένας πολύπλοκος εμπορικός πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει…

Ο λόγος είναι οι δασμοί που ανακοίνωσε μέσα από ένα σόου στον «Κήπο των Ρόδων» στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κόσμος είδε -όπως περιγράφεται- έναν ασυγκράτητο πρόεδρο, στο επίκεντρο της σκηνής που τόσο αγαπά, να ρισκάρει την οικονομική τύχη δισεκατομμυρίων ανθρώπων με ένα ακραίο πολιτικό στοίχημα. Ήταν τέτοια η… μανία και η άγνοια, που ανακοίνωσε δασμούς για τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντς κοντά στην Ανταρκτική. Όμως κανείς δεν ζει εκεί εκτός από πιγκουίνους.

Υποστηρίζοντας πως οι δασμοί θα φέρουν τρισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για μειώσεις φόρων και την αποπληρωμή του εθνικού χρέους «έριξε μια πυρηνική βόμβα στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα», όπως τονίζουν οι οικονομικοί αναλυτές.

«Αυτό που έγινε είναι πραγματικά ένα σοκ για την παγκόσμια οικονομική τάξη, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Αλλάζει όλο το σκηνικό το οποίο δημιουργήθηκε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έφτασε μέχρι τις μέρες μας και βασίστηκε στο ελεύθερο εμπόριο και μάλιστα πρωτοστατούντος της Αμερικής.

Τότε, ήταν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Αυτό αλλάζει. Είναι μια μέρα ιστορική πραγματικά και θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί η νέα τάξη πραγμάτων» ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι η επιβολή δασμών δεν πρόκειται να έχει ‘’καλό τέλος’’ τόσο για το διεθνές εμπόριο όσο και για την αμερικανική οικονομία, με την J.P. Morgan να υποστηρίζει σε report της ότι «Η ανακοίνωση θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τους μέσους δασμολογικούς συντελεστές των ΗΠΑ σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Εάν αυτοί οι δασμοί παραμείνουν, ενδέχεται να επηρεάσουν ουσιαστικά τον πληθωρισμό, καθώς η αμερικανική βιομηχανία δυσκολεύεται να αυξήσει τη δυναμικότητά της και οι εφοδιαστικές αλυσίδες μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές προηγμένων ημιαγωγών στην Ταϊβάν μπορεί να μην απορροφήσουν το κόστος των δασμών εάν δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Η κλίμακα αυτών των δασμών εγείρει ανησυχίες για κινδύνους στην ανάπτυξη.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορεί να μειώσουν τις δαπάνες τους λόγω ακριβότερων εισαγωγών, ενώ οι επιχειρήσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τον συνολικό αντίκτυπο των δασμών και την πιθανή ανταπόδοση από εμπορικούς εταίρους».

Όσον αφορά την χώρα μας και ειδικότερα το νησί μας, το ελληνικό ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικής τους δύναμης. Μια από τις «κερδισμένες» χώρες ήταν η Τουρκία, καθώς οι δασμοί που της επιβλήθηκαν έφτασαν μόνο το 10%, το επίπεδο, δηλαδή, που ξεκινούσαν οι δασμοί.

«Ημέρα αντιποίνων θα ακολουθήσει την ‘’ημέρα απελευθέρωσης’’», δήλωσε ο Λούκα Παολίνι, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Pictet Asset Management. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς πώς θα εξελιχθεί αυτή η κίνηση. Ιδωμεν.