«Το μόνο που χρειάζεται για να γίνει το κακό είναι άλλη μια φορά»
Μάτωνε η καρδιά σου να βλέπεις αυτό το μικρό παιδί που η φύση το έκανε να μοιάζει ακόμα πιο μικρό αφού έπασχε από νανισμό, να ζητάει ένα μαχαίρι για να κάνει κακό στον εαυτό του. «Θέλω να πεθάνω τώρα αμέσως. Δώσε μου ένα μαχαίρι και θα το κάνω», έλεγε ο μικρός, στο σπαρακτικό βιντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η μητέρα του για να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει να είναι κάποιος θύμα του bullying.
Ο 9χρονος Κουάντεν γεννήθηκε με αχονδροπλασία, μια κυρίαρχη γενετική διαταραχή που προκαλείται από τον νανισμό.
Η μητέρα του, Μπέιλς, βιντεοσκόπησε το παιδί να κλαίει, ώστε να παροτρύνει και άλλους γονείς να αναλάβουν δράση ενάντια στον σκληρό εκφοβισμό που δέχεται.
«Μήπως μεγαλώνετε ένα παιδί που κάνει bullying; Θέλω όλοι να ξέρουν, ποιο είναι το αποτέλεσμα του εκφοβισμού», είπε.
«Το μόνο που χρειάζεται για να γίνει το κακό είναι άλλη μια φορά. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά αυτοκτονούν».
Δυστυχώς ξέρουμε και χωρίς τον Κουάντεν, αφού στην Ελλάδα το bullying έχει το δικό του πρόσωπο και τους δικούς του νεκρούς, όπως ο μικρός Αλεξ στην Βέροια και ο δικός μας Βαγγέλης, στα Ιωάννινα.
Αυτοί είναι οι γνωστοί γιατί έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες άλλα παιδιά όμως ανεβαίνουν σιωπηλά τον δικό τους “Γολγοθά”. Τελευταίο γνωστό περιστατικό, ο 17χρονος μαθητής που πήγε να υπερασπιστεί την αδερφη του που την είχε βάλει στόχο ένας 13χρονος νταής και βρέθηκε αιμόφυρτος να τον χτυπούν 17 παλικαράδες…
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Και μην πείτε μεμεονωμένα περιστατικά γιατί τα στοιχεία δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του τέρατος.
Στην Ελλάδα η εξάπλωση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού (bullying) παρουσιάζει οξεία άνοδο. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά σωματικών συμπλοκών μεταξύ αγοριών-κοριτσιών στην εφηβεία (51%).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού με ποσοστό 31,98%, ενώ πρώτη είναι η Λιθουανία σε ποσοστό 51,65%, δεύτερη η Εσθονία με 50,20%, τρίτη η Βουλγαρία με 34,66%, πέμπτη η Λετονία με 25,21% και έκτη η Ιταλία με 15,09%, σύμφωνα με στοιχεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Όσο κι αν οι αριθμοί σοκάρουν πιο σοκαριστικό είναι το γράμμα του 11χρονου Ντιέγκο «Μπαμπά, μαμά… ελπίζω μια μέρα να μπορέσετε να με μισείτε λίγο λιγότερο. Δεν αντέχω να πηγαίνω στο σχολείο και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το αποφύγω».
Ο Ντιέγκο έφυγε στο κενό από τον 5ο όροφο, αναζητώντας τον λυτρωμό στη Βίλα Βέρντε της Ισπανίας, θέτοντας τέρμα στην ολιγόχρονη ζωή του.
Μέχρι όμως να εξαλειφθεί το φαινόμενο προτιμώ το γράμμα της της Ελλης στον νταή που την καταδυναστευε:
«Σου γράφω αυτό το γράμμα για να καταλάβεις ότι δεν κέρδισες εσύ, μα εγώ. Δεν είσαι ο πρώτος Bully του κόσμου και σίγουρα δεν είσαι ο τελευταίος. Είχες γίνει σαν ένα εσωτερικό ραδιόφωνο μέσα μου που η φωνή σου αντηχούσε δυνατά στο κεφάλι μου, μη ξέροντας πώς να το κλείσω ή έστω να το χαμηλώσω. Μα δεν είναι ΕΚΕΙ που τελειώνει η ιστορία μου.
Οι πραγματικά χαρούμενοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ρίχνουν τον άλλο κάτω για να ανέβουν αυτοί και γι’ αυτό μου έμαθες την τέχνη της ενσυναίσθησης. Μου έμαθες να συνδέομαι πνευματικά με τους ανθρώπους γύρω μου. Μου έμαθες να κοιτάω πέρα από την επιφάνεια και τους προσεκτικά χτισμένους τοίχους και να βλέπω κάτι άλλο.
Γιατί, βλέπεις, παρόλο τον πόνο, συνέβαλες στο μεγαλύτερο δώρο απ’ όλα. Στο δώρο ότι έμαθα πραγματικά να αγαπώ το παιδί που ήμουν και τη γυναίκα που γίνομαι.
Και γι’ αυτό έχω μόνο μερικές λέξεις ακόμα να σου πω…
Ευχαριστώ που με έκανες δυνατή».