Το θέμα είναι επίκαιρο και αφορά όλους τους εργαζόμενους ή σχεδόν όλους.  Η δεύτερη έρευνα της ΕΥ Ελλάδος, της Hellas EAP και του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι είναι τουλάχιστον ανησυχητικά τα ευρήματα για την ψυχική υγεία και ευεξία των εργαζομένων στην Ελλάδα, αφού τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, θυμού και σωματοποίησης που αποδόθηκαν στην πανδημία έχουν επιδεινωθεί.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3.129 εργαζομένων διαφόρων ηλικιών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και εξέτασε εννέα παραμέτρους: άγχος, κατάθλιψη, σωματοποίηση, θυμό, μοναξιά, ευεξία, ποιότητα εργασιακής ζωής, στάσεις απέναντι στην απομακρυσμένη εργασία και την ψυχική υγεία.

Η έρευνα κατέγραψε και πάλι υψηλά ποσοστά συμπτωμάτων κατάθλιψης, με αρκετούς δείκτες να παρουσιάζουν επιδείνωση.

Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους αισθάνονται μελαγχολία και 41% απαισιοδοξία για το μέλλον, σε σύγκριση με 35% το 2021. Δύο στους δέκα έχουν αισθήματα αναξιότητας, ενώ το ποσοστό αυτοκτονικών σκέψεων αυξήθηκε στο 2% από 1,1% το 2021.

Τα συμπτώματα άγχους, σύμφωνα με τον OT.GR,  είναι επίσης αυξημένα σε σχέση με το 2021, με τρεις στους τέσσερις (75% από 68%) να αισθάνονται νευρικότητα, 44% από 40% σε υπερένταση, 16% από 14% έντονη ανησυχία και 10% από 8% κρίσεις πανικού.

Οι εκδηλώσεις θυμού αυξήθηκαν ελαφρώς, με 75% έναντι 70% το 2021 να αισθάνονται εκνευρισμό, ενώ τρεις στους δέκα έχουν ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα θυμού, όπως και πριν δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι οι γυναίκες και οι νεότεροι εργαζόμενοι εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και θυμού, ενώ οι εργαζόμενοι σε υβριδικό μοντέλο έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Η επιβαρυμένη θέση των γυναικών κατά την περίοδο των lockdown, λόγω των ευθυνών στο σπίτι και τη φροντίδα των παιδιών ή ηλικιωμένων, παραμένει, υποδηλώνοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι βαθύτερο και πιο μόνιμο.