Κοντεύουμε να πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό… Περίπου τόσο έμεινε τουλάχιστον σε εμφανή σημεία.
Κι όμως, όσοι θέτουν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, εσχάτως αντιμετωπίζονται σαν εχθροί των περιοχών τους ή ακόμα και της χώρας, όταν τολμούν να βάλουν στο κάδρο τον υπερτουρισμό.
Όταν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι παραδέχονται ότι ο κάθε επισκέπτης ημερησίως καταναλώνει 60 με 70 λίτρα νερό, τότε γιατί να ποινικοποιείται ο κάθε επιστήμονας, που βάζει αυτή τη διάσταση στη διόγκωση του προβλήματος;
Ναι, ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία, αλλά ας φρόντιζαν να την θωρακίσουν οι ιθύνοντες και όχι να προσπαθούν να βουλώσουν στόματα, για να μη θιγεί το εθνικό μας προϊόν. Αυτό που μας πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ και ταΐζει κόσμο και κοσμάκη- είναι το ακλόνητο επιχείρημα.
Και οι ίδιοι που κουνούν το δάκτυλο και λένε ότι πυροβολούμε τα πόδια μας, αδυνατούν να παρέμβουν στους δράστες των εγκλημάτων κατά του νερού.
Η Μεσσαρά βρίθει τέτοιων. Ένα εγκληματικό δίκτυο έκλεβε και κλέβει νερό από το φράγμα της Φανερωμένης. Είτε το αποθηκεύει είτε το στρέφει αμέσως στις δικές του καλλιέργειες.
Κάποια από τα μέλη του δικτύου διαθέτουν και δικές τους γεωτρήσεις αλλά αποφεύγουν να τις χρησιμοποιούν για να γλιτώνουν το ενεργειακό κόστος της άντλησης. Κάποιοι άλλοι έχουν παράνομες γεωτρήσεις και μάλιστα εμπορεύονται το νερό τους.
Είναι και αυτοί που έχουν νόμιμες γεωτρήσεις αλλά παρανομούν δίνοντας νερό σε μεγαλύτερο αριθμό χρηστών από τον επιτρεπτό.
Και οι Αρχές ποιούν τη νήσσαν, σφυρίζουν αδιάφορα βαπτίζοντας παθογένειες τις παραβατικές συμπεριφορές που εξέθρεψαν οι αιρετοί όλων των βαθμίδων και της Βουλής συμπεριλαμβανομένης.
Κάποιοι δήμοι από τα χρόνια τα παλιά κάνουν πολιτική με το νερό, κυρίως το αρδευτικό που καταντούσε ποτιστικό και αγύριστο!
Και προφανώς κανείς δεν μιλά για την αδράνεια του πολιτικού προσωπικού στην έγκαιρη δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τώρα το πρόβλημα είναι εδώ. Οι λύσεις πρέπει να είχαν δοθεί, χθες.
Αλλά δυστυχώς μέχρι και χθες, υπήρχαν κάποιοι, που έλεγαν ότι η λειψυδρία και η ανομβρία ήταν θεωρίες ψεκασμένων! Αλλά μάλλον τα μπεκ τα ρύθμιζαν οι ίδιοι…
Προφανώς και υπάρχουν μελέτες στα συρτάρια των υπηρεσιών, που έχουν μελετήσει το πρόβλημα και μεταξύ άλλων εισηγούνται αλλαγή καλλιεργειών- κατά προτίμηση άνυδρων. Είναι σίγουρο ότι και αυτές δαιμονοποιούνται.
Οι μισοί δήμοι της ΠΕ Ηρακλείου έχουν ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας. Αν η κήρυξή τους είναι fake τότε fake είναι και το πρόβλημα και δουλευόμαστε μεταξύ μας.
Κάποιοι πάντως αμφισβητούν και την ορθή πολιτική σκέψη των δημάρχων που καταθέτουν τα σχετικά αιτήματα. Αλλά τι να κάνουν και αυτοί όταν βλέπουν ότι το ποίμνιό τους διψά;
Προφανώς και καταφεύγουν σε αυτό το μέσο μπας και επωφεληθούν από το fast truck των διαδικασιών εξόρυξης γεωτρήσεων και τη χρηματοδότησή τους. Αλλά για την ώρα οι προβληματικοί δήμοι του Ηρακλείου δεν έχουν απολαύσει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Αλλά μη σκιάζεστε, η εξ Αρχανών διακήρυξη του προαποφασισμένου φορέα ενιαίας διαχείρισης των υδάτων της Κρήτης, θα λύσει όλα τα προβλήματα, σε βάθος χρόνου. Πολύ χρόνου, που θα παλεύει νυχθημερόν με την ερημοποίηση και την προσπάθεια δημιουργίας υποδομών και δικτύων που σήμερα απουσιάζουν- όπως φυσικά και οι χρηματοδοτήσεις τους.
Τουλάχιστον τη μελέτη θα την κάνουμε τσάμπα- καθώς πρόκειται για χορηγία της ΤΕΡΝΑ, που θα πληρώσει τους Ολλανδούς- όπως πομπωδώς ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Ελλάδα, η Κρήτη σε εποχές χρόνια πίσω. Τόσο πίσω που βρίσκεις λα-τέρνα, λειψυδρία και αφιλότιμο! Και κορόιδα, πολλά κορόιδα…
Υ/Γ: Και για να μην θεωρηθούμε προβοκάτορες, αποφύγαμε κάθε αναφορά στο θλιβερό περιστατικό με το κτηνοτρόφο του Μονοφατσίου που πετούσε πέτρες στο ελικόπτερο που επιχειρούσε να πάρει νερό από λιμνοδεξαμενή του χωριού του για την κατάσβεση φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή.
Το θέμα δεν είναι να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και τα πορτοφόλια τους, αλλά τον υδροφόρο ορίζοντα…