Θυμάστε τον Νοέμβριο του 2016 κάτι εικόνες από δρόμο του γειτονικού Ρεθύμνου μας που έγιναν viral στο διαδίκτυο και έδειχναν ότι έμπαινε νέα άσφαλτος μόνο σε σημεία που δεν υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή και κάδοι σκουπιδιών;
Ε, τέτοιες εικόνες προβλέπω, με αυτά που είδα (αλλά και έμαθα) στον Μασταμπά, ότι θα υπάρξουν και στο Ηράκλειο τώρα που έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων από το Δήμο Ηρακλείου.
Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες ο Δήμος τοποθετεί στους δρόμους ενημερωτικές πινακίδες για το πότε θα αρχίσουν τα έργα προκειμένου, όπως αναφέρεται, να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους οι δημότες.
Λογικό; Λογικότατο αλλά ο Δήμος λογάριαζε χωρίς την απαιτούμενη υπευθυνότητα που χρειάζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.
Όλοι εμείς, συχνά – πυκνά, με τις περισσότερες φορές να έχουμε δίκιο, κατηγορούμε τον Δήμο και τις υπηρεσίες του, για πράγματα που δεν κάνει σωστά ή αμελεί ή δεν έχει τη σωστή οργάνωση, ή… ή…
Αυτή τη φορά όμως και, ας μου το επιτρέψετε, ο Δήμος με τον εργολάβο που έχει αναλάβει τις ασφαλτοστρώσεις, μπορεί να πει ότι υπάρχουν πολίτες που δεν σέβονται την προσπάθεια που γίνεται για αναβάθμιση της ποιότητας των δρόμων και της ζωής.
«Η πνευματική πηγή των δικαιωμάτων είναι το καθήκον. Αν όλοι εκπληρώνουμε τα καθήκοντά μας θα είναι εύκολο να πετύχουμε το σεβασμό των δικαιωμάτων μας», έλεγε ο Γκάντι. Και έχει απόλυτο δίκιο. Που να το βρει όμως;
Σε πολλούς δρόμους στην περιοχή του Μασταμπά όπου τώρα γίνονται ασφαλτοστρώσεις κι ενώ υπάρχει σήμανση να μην παρκάρουν αυτοκίνητα, εντούτοις ιδιοκτήτες των την παραβλέπουν και φρεζάρισμα δεν γίνεται στο χώρο που καταλαμβάνουν.
Κάποιες φορές καθυστερεί και η πίσσα να πέσει, διότι ο ιδιοκτήτης για μέρες το έχει αφήσει κοντά στο σπίτι του σε δρόμο που γίνονται εργασίες. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος πάρκινγκ, όμως το να το αφήσει το αυτοκίνητό του λίγο μακριά από το σπίτι του για μια-δύο μέρες δεν είναι πρόβλημα.
Αντίθετα, λύνει προβλήματα με την υπεύθυνη αυτή πράξη. Και θα έχει μετά το δικαίωμα να κριτικάρει τον Δήμο για τις όποιες κακοτεχνίες παρουσιαστούν στο δρόμο. Και απ’ ότι βλέπω υπάρχουν αρκετές (στην ένωση της ασφάλτου, οι κλήσεις, κοντά στα φρεάτια, ασφαλτόμιγμα, αλλά υπάρχει πληροφορία ότι θα πέσει και 2η στρώση κ.α).
Γιατί αρκετοί που θα βγουν μετά να κάνουν κριτική, θα είναι εκείνοι που δεν επέδειξαν υπεύθυνη στάση. Βασική προδιάθεση για την οποιαδήποτε μορφή κριτικής που ασκείται σε πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις είναι η αυτοκριτική.
Η διαδικασία όμως αυτή είναι αρκετά δύσκολη και πολλές φορές επικίνδυνη. Απαιτείται τόλμη, παιδεία, λογική για να τοποθετήσει κάποιος τον εαυτό του στη θέση του κρινόμενου.
Όσο είναι, λοιπόν, καιρός, ας αλλάξουμε στάση απέναντι στο κοινό καλό. Να γίνουμε περισσότερο υπεύθυνοι.
Υ.Γ.: Στην Στεργιογιάννη, που είχε 10ετίες για να πέσει άσφαλτος, με το που ασφαλτοστρώθηκε σε σημείο της κοντά σε φούρνο, έσπασε υπόγεια σωλήνα και αναγκάστηκε ο Δήμος να σκάψει!
Με την νέα κανονιστική που πέρασε η Δημοτική αρχή, αν ανασκαφτούν οι δρόμοι που ασφαλτοστρώνονται, μέσα στα επόμενα 6 χρόνια, ο εργολάβος υποχρεούται να επαναφέρει τον δρόμο στην ίδια κατάσταση.
Και μάλιστα στο σύνολό του, όχι μόνο εκεί που έσκαψε, αν δεν μπορεί…
Για να δούμε.
Κρατήστε το αυτό για… κριτική.