Οι επιχειρηματίες της νύχτας διέγνωσαν έγκαιρα το πρόβλημα και διασκεδάζουν μια πελατεία με τις ανάγκες της δεκαετίας του ’90

Στη δική μας τη γενιά τα λέγανε «πάρτι με ούζα», καθότι η εποχή ήταν πιο λαϊκή και άδολη. Στη νέα κανονικότητα τα λένε «πάρτι συνωστισμού» και επισύρουν πρόστιμα, λουκέτα και κατακραυγή. Beach bar, ρέστοραν μπαρ και απλά μπαρ επιστρατεύουν καλλίγραμμες χορεύτριες, που λικνίζουν τα με πολύ λίγη κάλυψη ιδρωμένα κορμιά τους.

Οι θαμώνες παραληρούν, η αδρεναλίνη ανεβαίνει και οι κοινωνικές αποστάσεις που επιβάλλει η πανδημία πάνε περίπατο. Κρατούμενο πρώτο: η καραντίνα πολλαπλασίασε τα λιγούρια και η κλεισούρα έκανε κόσμο και κοσμάκη να γυαλίζει το μάτι του.

Οι επιχειρηματίες της νύχτας διέγνωσαν έγκαιρα το πρόβλημα και πληρώνουν πόδια, γλουτούς και μπούστο για να διασκεδάσουν μια πελατεία με τις ανάγκες της δεκαετίας του ’90 ή και ακόμα πιο πριν.

Ποιος δεν θυμάται στο Ηράκλειο τις ταλαντούχες και βιρτουόζες χορεύτριες στα επώνυμα κλαμπ της εποχής που έκαναν σόου προς τέρψη των θαμώνων πάνω σε μπάρες, κάγκελα, σιδεριές και αυτοσχέδιες κούνιες;

Ώστε εκεί ξαναγυρίσαμε, εν μέσω πανδημίας και μιας σειράς περιοριστικών μέτρων, για την αποτροπή της εξάπλωσης της covid 19; Ναι, η νύχτα και η διασκέδαση έπαθαν ζημιά, αλλά αυτός δεν είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να βγει η χασούρα.

Επειδή δεν το κάνουν όλα τα μαγαζιά, αμέσως έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό. Και στην ακόμα πιο σοβαρή παράμετρο, ο ιός παραμονεύει για να επανακάμψει με περισσότερη αγριότητα. Το να βάλουμε στα μπαρ και λίγη εσάνς από στριπτιζάδικο για να ικανοποιήσουμε το φιλοθεάμον κοινό που δήθεν νοιάζεται μόνο για το ποτάκι του, δεν είναι η λύση στην κρίση.

Και η γνωστή ρήση του Σωκράτη Μάλαμα «η εγγύτητα μάς κάνει καλό, πουλάκια μου», δεν βοηθά στο φεγγάρι ετούτο. Αλλά, νομοτελειακά του φεγγαριού προηγείται το ηλιοβασίλεμα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το επικοινωνιακό επιτελείο του δεν θέλησε να το αφήσει ανεκμετάλλευτο.

Επέλεξε το πιο πολυφωτογραφημένο-και όχι μόνο της Ελλάδας- και το έκανε φόντο για το σαββατιάτικο κάλεσμα του από τη Σαντορίνη στον παγκόσμιο τουρισμό. Πήρε το ανάλογο ύφος και ούτε λίγο ούτε πολύ έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα: «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».

Και ο Θεός να βάλει το χέρι του από σήμερα που ανοίγουμε τα σύνορα με την υποδοχή των πρώτων τουριστών…  Αντίθετα με τα σύνορα, σε λίγες μέρες κλείνουν οι σχολικές μονάδες και η κυβέρνηση με ΚΥΑ, ανοίγει την πόρτα στις τελετές αποφοίτησης, μιμούμενη τα κολέγια του εξωτερικού. Και καλά κάνει…

Τα μπουγελώματα, το σκίσιμο των βιβλίων ή οι γυμναστικές επιδείξεις, αν ανατρέξουμε στο μακρινό παρελθόν, δεν τιμούν τους αρίστους. Καθένας με τον πόνο του και ο Σόιμπλε με τον δικό του.

Παραπονέθηκε στο Spiegel  για τους Έλληνες που τον έβλεπαν, λέει, σαν τον Χίτλερ. Εγώ -πρόσθεσε- είμαι κεϋνσιανός. Ναι, αλλά γιατί βρίζεις; Τι να πουν και τα αγάλματα “επιφανών” ανδρών που ξαφνικά αποκαθηλώνονται και πέφτουν στη θάλασσα; Οι λαοί δεν ξεχνούν και οι αριστεροί έτι περισσότερο.

Ρατσιστές, σεξιστές, αποικιοκράτες και τύραννοι στην πυρά- έστω και ως αγάλματα. Η δικαιοσύνη θ’ αποδοθεί, ακόμα και με καθυστέρηση. Αλλά με τη φόρα που έχουν πάρει φοβάμαι μην κάνουν κακό και στο άγαλμα του… Πουλόπουλου. Και αυτά τα αγάλματα της Τήνου, πολύ τα έχω έννοια.

Αλλά θα μου πείτε, έννοια είχε και Πέτσας το Μένιο το Φουρθιώτη και έβαλε το νεοσύστατο blog του στην χρηματοδοτούμενη λίστα της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι». Η Τζούλια, η λάτρης της σαμπάνιας με την ξανθή κόμη, που τον είχε μάνατζερ, θα σπεύσει να αναρωτηθεί με το γνωστό και για τις ανάγκες της ταινίας ναζιάρικο ύφος της «μα είναι δυνατόν να μην τα πάρει ο Μένιος για το “Μένιου-με Σπίτι”»;

Και τις σας έφταιξε το φτωχό; Επειδή πούλαγε διακαναλικά τις αποτελεσματικότερες κρέμες με υαλορουνικό οξύ σε τιμή ευκαιρίας;

Τον άλλο που πουλάει εθνικοφροσύνη και ιδιόχειρες επιστολές του Ιησού, τον βάλατε στη Βουλή και λαμβάνει ως κόμμα παχυλή χρηματοδότηση. Κανονικά και με το νόμο για τον οποίο κόπτεστε όλοι.