«Κοινώς, τη βάψαμε». Δεν το λέω εγώ, αλλά ο Έφορος των Εφοριών Γεωποικιλότητας και Παλαιοντολογίας και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Παγκόσμιων Γεωπάρκων, Χαράλαμπος Φασουλάς. Κι όταν αυτό αφορά το νερό ή μάλλον καλύτερα την έλλειψή του, όλοι οφείλουμε ν’ ακούσουμε.
Ο κ. Φασουλάς με χθεσινή ανάρτησή του στην σελίδα του στο ίντερνετ γράφει χαρακτηριστικά: «Με δεδομένο ότι πέρασε ο μισός χειμώνας χωρίς ουσιαστικά κατακρημνίσματα και το ελάχιστο χιόνι που έπεσε έχει ήδη λιώσει το περισσότερο, ας αναμένουμε πλέον δραματικές καταστάσεις το καλοκαίρι.
Ο αγροτικός τομέας την έβαψε, το θέμα είναι εάν θα έχουμε νερό να πίνουμε ή θα το πληρώνουμε σαν την ενέργεια… Τα περιθώρια για να λάβουν οι αρμόδιοι τα απαραίτητα μέτρα, έχουν παρέλθει».
Την ίδια ώρα όπως γράφει η «Π», στον δήμο Βιάννου άλλα τρία χωριά της διοικητικής του περιφέρειας έμειναν χωρίς νερό. Έτσι, πρακτικά επτά από τα είκοσι τέσσερα χωριά του δήμου βρίσκονται στη δίνη της λειψυδρίας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει κανένα θέμα.
Το δυστοπικό μέλλον έγινε παρόν και δεν αφορά σε κάποια μακρινή χώρα, δεν πλήττει την μαύρη ήπειρο, όπως λέμε, αλλά την πόρτα μας, την αυλή μας, το νησί μας.
«Ερημοποιούμαστε. Κάποτε -δήλωνε σε συνέντευξή της η καθηγήτρια Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκη Ευελπίδου-με είχαν ρωτήσει σε μία συνέντευξη:
Τι φοβάστε περισσότερο να μάς συμβεί από θέμα φυσικών καταστροφών και προβλημάτων στο μέλλον, και απάντησα, “φοβάμαι τη στιγμή που θα διψάω και δεν θα υπάρχει νερό για να πιώ” και δεν είναι πολύ μακριά, δεν είναι καθόλου μακριά. Εμείς ανοίγουμε τη βρύση μας και βγαίνει νερό αλλά αυτό δεν είναι αυτονόητο και δεν είναι αυτονόητο για πάρα πολλές περιοχές όχι του κόσμου, όχι της Μεσογείου αλλά της Ελλάδας.
Τα μισά νησιά μας ανοίγουν τη βρύση και δεν έχουν νερό, πρέπει να αγοράσουν εμφιαλωμένο για να πιούν. Το νερό της βρύσης είναι για να κάνουν μπάνιο ή για να το βράσουν. Και πολλές φορές ανοίγουν τη βρύση και βγάζουν λάσπη, έχει τελειώσει το νερό».
«Συνήθως -ανάφερε επίσης σε συνέντευξη του ο Αλέξανδρος Στεφανάκης, επίκουρος καθηγητής στη Μηχανική Διεργασιών της Επεξεργασίας Νερού και Υγρών Αποβλήτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης- όταν το συνειδητοποιούμε το πρόβλημα είναι ίσως και λίγο αργά.
Είναι παρόμοιο µε αυτό που συμβαίνει µε την κλιματική αλλαγή, που το έχουμε καταλάβει πλέον, αλλά δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση».
Ο καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας ΠΑΝΑΚΕΙΑ, που μελετά την ατμοσφαιρική σύσταση και την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζει πως στην Κρήτη οι επιπτώσεις θα κάνουν πολύ πιο γρήγορα την εμφάνισή τους σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, αν δεν έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές.
«Η μείωση της διαθεσιμότητας του νερού στο νησί, η αύξηση της θερμοκρασίας, η τάση για ερημοποίηση εδαφών: όλα συνηγορούν πως ο μηχανισμός της κλιματικής κρίσης στην Κρήτη προκαλεί ήδη επιπτώσεις» σημειώνει και προσθέτει, «νευραλγικό και επιταχυντικό ρόλο σε αυτό το δύσκολο τοπίο που διαμορφώνεται στο νησί έχουν οι νοτιάδες, οι οποίοι σε έναν βαθμό είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα.
Ακόμα και αν δεν συνοδεύονται από ισχυρά φαινόμενα σκόνης, προκαλούν υψηλές θερμοκρασίες. Παρατηρώντας τα δεδομένα, βλέπουμε μια αυξητική τάση στην παρουσία των νοτιάδων τα τελευταία 30 χρόνια.
Το 2018 φθάσαμε μια στις δυο ημέρες να έχουμε νοτιάδες ενώ πια, χονδρικά μιλώντας, μπορούμε να πούμε πως στη Νότια Ελλάδα, μία στις τρεις ημέρες τους ανοιξιάτικους μήνες επικρατούν νότιοι άνεμοι.
Αν αυτή η τάση των νοτίων ανέμων συνεχιστεί, θα έχουμε πια σταθερά πιο υψηλές θερμοκρασίες αυτή την εποχή σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα».