“Τώρα όμως με την κρίση θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε μυαλά,  να αλλάξουμε συνήθειες”

Όταν ακούει κανείς για φύκια, συνήθως σκέφτεται τις μεταξωτές κορδέλες που τα συνοδεύουν και  την ερμηνεία της ρήσης, που σημαίνει ψιλοαπατεωνιά  ή όταν κάποιος πάει να μας πασάρει τη σαβούρα για κάτι πολύτιμο και ακριβό.

Όμως αυτή τη φορά η είδηση αφορούσε  έναν  Έλληνα που έκανε τα φύκια μεταξωτές κορδέλες και  γι’ αυτό του το επιχειρηματικό δαιμόνιο μπήκε στη στη φετινή λίστα 30 Under 30 του Forbes, που αναδεικνύει τους επόμενους ηγέτες της παγκόσμιας σκηνής.

Ο μόλις 24 ετών Πατρινός  Σταύρος Τσομπανίδης, εκ των ιδρυτών της νεοφυούς επιχείρησης PHEE, μαζί με τον συνέταιρό του σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τα φύκια, που υπάρχουν άφθονα στις παραλίες της Ελλάδας, κάνοντάς τα μέρος της καθημερινότητάς μας.

Πώς; H εταιρεία τους  παράγει και εμπορεύεται μία γκάμα χρηστικών προϊόντων επενδυμένων με την πολυχρηστική επιφάνεια PΗΕΕboard που δημιούργησαν. Το  υλικό αυτό έχει  εφαρμογές στον κλάδο του επίπλου και της διακόσμησης εσωτερικών χώρων.

Θήκες για κινητά τηλέφωνα, συσκευασίες πολυτελείας, είδη σπιτιού και ρακέτες θαλάσσης έχουν ήδη κερδίσει τους καταναλωτές εντός και εκτός συνόρων.

Τελευταίο δημιούργημά της είναι σκελετοί γυαλιών ηλίου σε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Zylo στη Σύρο (κι αυτή η εταιρεία που κατασκευάζει ξύλινα γυαλιά δημιουργήθηκε από ένα ζευγάρι στη Σύρο και σήμερα κάνει εξαγωγές σε πολλά μέρη του κόσμου).

Φυσικά τα πράγματα δεν ήταν εύκολα από την αρχή, καθώς απαιτήθηκαν πολύχρονες έρευνες. Η εταιρεία, που πλέον έχει πατεντάρει την όλη διαδικασία, έχει ήδη προχωρήσει από τον περασμένο Οκτώβριο στη δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Αχαΐα.

Η ιδέα γεννήθηκε σε ένα συνέδριο για την επιχειρηματικότητα, όταν ο  20χρονος τότε φοιτητής άκουσε τον ιδρυτή της εταιρείας Coco-Mat Παύλο Ευμορφίδη να αναφέρεται στις αναξιοποίητες φυσικές πρώτες ύλες.  Κι ο Ευμορφίδης είναι επίσης μια… ιστορία, πώς από τα φύκια μπορείς να δημιουργήσεις μια πολυεθνική. Η εταιρεία του δημιουργήθηκε όταν με την τότε αγαπημένη του κοιμήθηκαν σε μια παραλία της Πελοποννήσου πάνω σε ένα στρώμα που δημιούργησαν τα φύκια.

Το θέμα μας φυσικά δεν είναι το υλικό, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι  αποτελούν παραδείγματα -κι υπάρχουν πολλά- του τι μπορεί να καταφέρει κάποιος, αρκεί να βάλει το μυαλό του να δουλέψει. Εδώ, στην Ελλάδα της κρίσης. ‘’Φταίνε”  έλεγε σε μια  συνέντευξή του ο Ευμορφίδης “και οι περασμένες γενιές που γαλούχησαν τα παιδιά με το ιδεώδες του καθισιού και του βολέματος.

Γίναμε μαλθακοί και ετερόφωτοι. Τώρα όμως με την κρίση θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε μυαλά, να αλλάξουμε συνήθειες. Οι δυσκολίες σμιλεύουν χαρακτήρες, τονώνουν τη βούληση να επιτύχεις κάτι”.

Αμήν…