Το μεγάλο ερώτημα που μπαίνει τώρα δεν είναι άλλο από το αν θα αποδυναμώσει τα εμβόλια ο σκεπτικισμός.
Σίγουρα δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα για την ανθρωπότητα κι η 90χρονη Μάγκι μαζί με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ …το νεότερο έγραψαν ιστορία
. Η Βρετανία έγινε, μ΄αυτούς τους δύο ανθρώπους, η πρώτη χώρα οι πολίτες της οποίας άρχισαν να εμβολιάζονται μαζικά ενάντια στον κοροναιό, κάνοντας πράξη ότι έγραψε ο διάσημος Σαίξπηρ στις “Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ” : «Καλύτερα τρεις ώρες νωρίτερα παρά ένα λεπτό αργότερα».
Αν η βρετανική βιασύνη να εγκριθεί το εμβόλιο επικρίθηκε από ορισμένους επιστήμονες,δεν είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία λειτουργεί έτσι.
Εκεί, στο μακρινό 1999, η Βρετανία προχώρησε στον εμβολιασμό του 80% των παιδιών και των εφήβων για τη μηνιγγίτιδα ομάδας C, πρωτοπορώντας στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο 2012, οπότε καταγράφηκε στη χώρα έξαρση του κοκκύτη με αποτέλεσμα να πεθαίνουν βρέφη, η Βρετανία εμβολίασε όλες τις εγκύους και σταμάτησε νόσο.
Για τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού ως “V day”, ημέρα της νίκης, “η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή”.
Για όλους εμάς σίγουρα είναι μια ανακουφιστική ενεργεια,αφού από μέσα μας σκεφτόμαστε “άσε να δούμε τι θα γίνει στην Βρετανία και βλέπουμε΄.Κι ύστερα μπαίνει κι ο δαίμονας της καχυποψίας “κι αμα γίνει θα το πούνε…” συμπληρώνοντας τον εσωτερικό μονόλογο-προσευχή να πάνε όλα καλά στη Γηραιά Αλβιώνα που τράβηξε τον δρόμο μόνη της μακριά από την Ευρώπη.
Σύμφωνα πάντως με βρετανικές εφημερίδες, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, 94 ετών, και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 99 ετών, θα εμβολιαστούν προσεχώς. Μπορεί μάλιστα να εμβολιαστούν δημοσίως προκειμένου να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιασθούν και να αντικρούσουν όσους τάσσονται κατά των εμβολίων.
Άλλες διασημότητες μπορεί να συμβάλουν επίσης, σύμφωνα με τη Sunday Mirror, όπως ο τραγουδιστής Μπομπ Γκέλντορφ ή ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Ρόνι Γουντ.
Το μεγάλο ερώτημα που μπαίνει τώρα δεν είναι άλλο από το αν θα αποδυναμώσει τα εμβόλια ο σκεπτικισμός. Οι επιστήμονες λένε ότι οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από το εμβόλιο κοροναϊού ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο σοβαρές είναι οι τοπικές λοιμώξεις.
Στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται ραγδαία, η πιθανότητα σύλληψης του ιού και σοβαρής ασθένειας μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη από μια σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο
. Πάντως το 64,2% των Ελλήνων θα έκαναν το εμβόλιο, σύμφωνα με την έρευνα COVID CONTROL που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε πανελλαδικό δείγμα 1.005 ατόμων πανελλαδικά με την μεθοδολογία iCATI-WEB (τηλεφωνικά και διαδικτυακά ) και με περίοδο διεξαγωγής τον Νοέμβριο του 2020.
Πιο αναλυτικά, το 64,2% των ερωτώμενων απάντησε πως θα το κάνει μόλις υπάρξει εμβόλιο με όλες τις επίσημες εγκρίσεις, έναντι του 23,7% που αναφέρει πως δεν θα εμβολιαστεί και 12,1% που δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Σε ερώτηση αναφορικά με την χρονική στιγμή που θα επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο, το 34% των ερωτηθέντων, απάντησε “άμεσα”, το 21% “μετά από 2-3 μήνες”, το 21% απάντησε “αργότερα” και ένα 16% απάντησε “ποτέ”.
Τέλος, ανά ηλικιακές ομάδες και στην ίδια ερώτηση, σίγουρα ναι ή μάλλον ναι απάντησαν σε ποσοστό 82% οι άνω των 60 ετών και σε ποσοστό 68% οι ερωτηθέντες από 45- 59 ετών. Αντίθετα επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν ι νέοι από 17-29 ετών οι οποίοι σε ποσοστό 51% είπαν ότι σίγουρα ή μάλλον όχι δεν θα το κάνουν, ενώ οι ερωτηθέντες από 30 έως 44 ετών εμφανίστηκαν αρνητικοί σε ποσοστό 36%.
Ας θυμόμαστε όμως όπως λένε οι επιστήμονες, ότι κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν το επιλέξει ο κόσμος.