Το ερώτημα, τοπικά, είναι τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο και ΤΕΙ Κρήτης, όπου πολλά ακούγονται, αλλά τίποτα ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμο

Αγνώριστο αναμένεται να είναι τα επόμενα χρόνια, με την αρχή να γίνεται από φέτος, το μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο θα καλούνται να συμπληρώνουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει βάλει στόχο να αλλάξει άρδην τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ, Αθήνας και Πειραιά, και τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το νέο Πανεπιστήμιο θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας σε αριθμό φοιτητών, καθώς θα σπουδάζουν σε αυτό – σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου- 24.119 φοιτητές.

Η μετάβαση δεν γίνεται χωρίς παρατράγουδα, πρόσφατο παράδειγμα είναι η ένταση που επικράτησε την περασμένη βδομάδα στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Αθήνας, με πρωταγωνιστές τους διοικητικούς υπαλλήλους των δύο ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν.

Επεισοδιακή ήταν και η τελευταία συνάντηση της ΠΟΣΔΕΠ με τον υπουργό, κ. Κώστα Γαβρόγλου, με τον τελευταίο να αποχωρεί και να δηλώνει ότι «το Υπουργείο έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι έχει ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου με την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και με την κοινωνία συνολικότερα.

Μοναδική προϋπόθεση είναι ο σεβασμός ανάμεσα στους συνδιαλεγόμενους. Αυτή η προϋπόθεση δεν τηρήθηκε στη συνάντηση, εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς μελών της».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός αρνήθηκε να παραστεί στις εργασίες της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, καθώς διαφωνούσε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Το στοίχημα που το Υπουργείο καλείται να κερδίσει είναι να αλλάξει τον χάρτη των ΑΕΙ, παρά τις αντιδράσεις, προς όφελος, κυρίως, των φοιτητών, να λάβει φυσικά υπόψη του τις προτάσεις των πανεπιστημιακών, των καθηγητών των ΤΕΙ, των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά να βάλει ένα τέλος στους διαχωρισμούς που μέχρι σήμερα δεν βοηθούσαν σε τίποτα.

Το να σπουδάζεις και τελικά να μην έχεις επαγγελματικά δικαιώματα είναι μία «πληγή» που πρέπει να κλείσει και αυτό είναι μονάχα ένα παράδειγμα της παρωδίας που ζούμε σήμερα με τα ΑΕΙ, που περιλαμβάνουν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (γιατί αυτό πρέπει να το υπενθυμίζουμε καμιά φορά και στους ίδιους τους υπουργούς).

Το ερώτημα , τοπικά, είναι τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο και ΤΕΙ Κρήτης, όπου πολλά ακούγονται, αλλά τίποτα ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμο.