«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις καταστάσεις. Όταν έχεις καλύψει πολέμους, όπως στην Συρία, εξοικειώνεσαι με τον θάνατο…»
Και ξαφνικά η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης με αφορμή την κτηνώδη δολοφονία της διακεκριμένης Αμερικανίδας επιστήμονας Suzanne Eaton.
Ήδη από την Πέμπτη κατέφθασαν στο νησί απεσταλμένοι κορυφαίων αμερικανικών ειδησεογραφικών δικτύων (CNN, ABC) προκειμένου να καλύψουν καρέ-καρέ αυτό το σκοτεινό αστυνομικό θρίλερ.
Συνομιλώντας με κάποιους εξ αυτών αισθάνθηκα πραγματικά την ανάγκη να εκφράσω τη λύπη μου για το τραγικό περιστατικό σαν να επωμίζομαι, με κάποιο τρόπο, μέρος της ευθύνης επειδή συνέβη στην Κρήτη.
Γιατί πλέον η φρικτή ιστορία της Suzanne είναι μία… κηλίδα για το νησί μας, εμποτισμένη με το αίμα της και την οργή του κόσμου.
Ο δημοσιογράφος του ABC (ο οποίος μάλιστα είναι βραβευμένος με Emmy) χαμογέλασε… έκλεισε το μάτι με συμπάθεια. «Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις καταστάσεις. Όταν έχεις καλύψει πολέμους, όπως στη Συρία, εξοικειώνεσαι με τον θάνατο. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν».
Ο ίδιος αγαπά ιδιαίτερα την Κρήτη, την οποία επισκέπτεται συχνά για τις διακοπές του και η στάση του παραμένει το ίδιο ένθερμη. Και αυτό λειτούργησε κάπως παρηγορητικά προς εμένα.
Όμως η Suzanne Eaton δεν φεύγει από το μυαλό μου. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι αυτή η γυναίκα πήγε μέρα-μεσημέρι για το αγαπημένο της περπάτημα στην φύση και τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χέρια κάποιου «ψυχάκια».
Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι ένας «σκοτεινός» εγκέφαλος άρπαξε με τόσο άδικο, βίαιο και τρομακτικό τρόπο την ζωή ενός «φωτεινού» πλάσματος. Για την Κρήτη μιλάμε!
Μόνη παρηγοριά η επιμονή των Αρχών στην εξιχνίαση αυτού του ασύλληπτου εγκλήματος. Και η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική, παρά τις δυσκολίες της υπόθεσης.
Αναρωτιέμαι όμως ποια τιμωρία μπορεί να «λειάνει» το κακό που προκάλεσε στην οικογένειά της, στην επιστημονική κοινότητα, στην Κρήτη. Και πρωτίστως στη Sue.